אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוקבים אחריכם: חשבתם שיש לכם פרטיות בעבודה? תחשבו שוב צילום: שאטרסטוק

עוקבים אחריכם: חשבתם שיש לכם פרטיות בעבודה? תחשבו שוב

כאשר כל המידע עלינו ממוחשב ומאוחסן יש בידי המעסיק אין ספור דרכים בהן הוא יכול לפקח ולבדוק מה אנחנו באמת עושים בזמן העבודה ולאחריה. לא הכל חוקי ובוודאי שלא הכל מוסרי

05.10.2013, 08:08 | מעין מנלה

אם אתם מקבלים טלפון סלולרי מהחברה, או רכב חברה או סתם גולשים באינטרנט בזמן העבודה המעסיק שלכם יכול לדעת עליכם הרבה יותר ממה שהייתם רוצים. הטכנולוגיה מאפשרת מעקב אחר כל הקלדה, חיפוש, שיחת טלפון או נסיעה והופכת את העובדים חשופים יותר מתמיד. אם אתם חושבים שיש לכם פרטיות בעבודה, תחשבו שוב. רק לפני חודש פורסם שחברת "דלק ישראל" דרשה ממנהלים בכירים להתקין בטלפון הסלולי של החברה תוכנת מעקב מיוחדת שתאסוף נתונים על מיקומם, ואף תוכל להקליט את השיחות ולקרוא את ההודעות שהם מקבלים.

קראו עוד בכלכליסט

לפני שנתיים תבע סמנכ"ל הכספים לשעבר באופטיקה הלפרין את החברה על כך שעקבה אחריו ללא ידיעתו ואישורו. הלפרין הודה לפי התביעה שהופעל שירות מעקב שמופעל על ידי חברת סלקום לגבי המכשיר הסלולארי שניתן לעובדים. המעסיקים, מצידם, רואים במעקב עניין שמקובל בחברות גדולות. מאופטיקה הלפרין נמסר בזמנו בתגובה לפרסום התביעה כי "מדובר בהליך מקובל בחברות גדולות בהן עובדי שטח מדווחים בזמן אמת על שעות עבודתם". גם דלק ישראל טענה כי התוכנה שנדרשו המנהלים להתקין נמצאת בשירותם של חברות רבות נוספות במשק.

בארה"ב המצב אף קיצוני יותר ומעסיקים כבר התלוננו במשטרה על עובדים עקב מילות חיפוש "חשודות" שהם הכניסו בגוגל. לפי המוסד הלאומי האמריקאי לזכויות בעבודה שניים מתוך שלושה מעסיקים משתמשים בניטור אלקטרוני כלשהו של העובדים.

הבוס יודע לאן אתם נוסעים הבוס יודע לאן אתם נוסעים הבוס יודע לאן אתם נוסעים

בישראל, פסקו בתי הדין לא אחת כי יש לאזן בין הזכות לפרטיות של העובד והזכות הניהולית של המעביד לפקח על עובדיו, מסבירה עו"ד אביבה בורנובסקי העוסקת בדיני עבודה. "ככלל על המעביד לפרסם את נוהלי הפיקוח והמעקב בפומבי ולדאוג כי הדברים יקבלו ביטוי גם במסגרת חוזה העבודה", אומרת בורנובסקי. עדיין, גם אם המעביד פרסם את הנהלים והעובד הסכים ומבין מה משמעות המעקב - לא כל מעקב הוא חוקי.

מהן הדרכים בהן יכול המעסיק לעקוב אחריכם והאם זה חוקי?

1. מעקב אחר החיפושים באינטרנט:

יכול להיות שאם מישהו מחפש בגוגל "בניית פצצה מסיר לחץ" בזמן העבודה המעסיק שלו צריך להתריע בפני הרשויות. כך קרה באוגוסט השנה אז נחקרו בני זוג בארה"ב על ידי הרשויות ללוחמה בטרור לאחר שהבעל חיפש את המילים "פצצה מסיר לחץ" וגם "תיק גב" במחשב של מעסיקו. "עקרונית, במדינת ישראל למעביד אין את הזכות לראות אם העובד חיפש אתרים לבניית פצצה בשעות העבודה. הפסיקה אומרת שזו פגיעה בפרטיות. אך אם יש איזשהו חשד פלילי המעסיק יכול לבקש צו מבית המשפט למעקב ורוב הסיכויים שהוא יקבל אותו", אומרת בורנובסקי.  

המידע שנאסף בשרתי המחשב של המעסיק לא דורש ממנו לעשות פעולה של מעקב, אבל אסור למעסיק לאסוף מהשרת מילות חיפוש או כמה זמן בילה עובד באתר אינטרנט כי זו פגיעה בפרטיות, אומרת בורנובסקי. 

עו"ד אביבה בורנובסקי, צילום: מתן בורנובסקי עו"ד אביבה בורנובסקי | צילום: מתן בורנובסקי עו"ד אביבה בורנובסקי, צילום: מתן בורנובסקי

"ככלל נקבע שעובד אינו אמור לשוטט באתרי אינטרנט בזמן העבודה, אך שיטוט מקרי אף שמהווה עברת משמעת אינו מהווה עילה לפיטורין ולשלילת פיצויי פיטורין" היא אומרת. כלומר אם מעסיק יוכיח שהעובד גלש כל היום באינטרנט במקום לעבוד אולי יקבלו זאת כעילה לפיטורים אבל גיחה אקראית לאתר חדשות או לפייסבוק אינה עילה כזו.  

2. GPS:

אמנם לא סביר שהמעסיק יחבר למכונית שלכם מכשיר מעקב אבל בהרבה רכבי חברה יש GPS. אם לא תיסעו ישירות לביתו של הלקוח אלא תעצרו בדרך לקפה, המעסיק שלכם יוכל לדעת על זה. "נקבע כי מותר למעביד לדעת היכן נמצא העובד אך הדבר סויג ונאמר כי מותר למעביד לדעת היכן נמצא העובד אך ורק בשעות העבודה", אומרת בורנובסקי.  

3. מעקב אחר הקלדות (keylogging):

תוכנות קי-לוגינג עוקבות אחר כל אות שאתם מקלידים במחשב, מעסיקים שמשתמשים בתוכנות כאלו יכולים לדעת כל מה שאתם מקלידים, כולל סיסמאות. אם מעקב אחרי הקלדות של העובד הם פגיעה בפרטיותו כך גם מעקב אחר ההקלדות שלו, אומרת בורנובסקי. לדבריה, אסור לעקוב אחר סיסמאות. "זה גם לא טוב למעסיק וגם לא טוב לעובד. סיסמאות הן הגנה נוספת שהמעביד נותן לעובד כדי להגן על חומרים הקשורים בעבודה", היא אומרת. 

4. מעקב אחר אימיילים:

במקומות עבודה רבים מקבלים תיבת אימייל של החברה אבל העובדים שומרים גם על תיבות דוא"ל פרטיות שלפעמים משמשות לתכתובות עבודה. אם אתם כותבים מייל מהחברה האם למעסיק מותר לקרוא אותו? ומה גבי מיילים שנכתבו בזמן העבודה מהמייל הפרטי שלכם? "לעניין זה יש פסיקה רחבה המגדירה אחרי איזה תיבת אימיילים מותר למעביד לעקוב", אומרת בורנובסקי. "ככלל, תיבה של המעסיק שניתנה רק לצורכי העבודה והעובד הוזהר ונאמר לו והוא מסכים לכך, מותר למעביד לעקוב אחריה. בצד השני, תיבה פרטית של העובד, גם אם הוא שלח אימיילים דרך העבודה, אסור למעביד לעקוב אחריה. יש לשים לב כי תמיד נדרשת הסכמת העובד לפני המעקב ועל המעביד לפרסם את האפשרות שהא יעקוב אחרי אימיילים של העובד", היא אומרת.

5. רשתות חברתיות:

הפוסטים שלכם ברשתות החברתיות מגיעות גם למעסיק. בארה"ב עובד שילם במשרתו לאחר שפירסם בטוויטר פוסט גזעני על עובדים בחברה. "ברשתות החברתיות יש את הפוסט הגלוי, שהוא ציבורי וכולם יכולים לראות אותו כולל המעסיק, ויש גם קבוצות סגורות אשר אינן גלויות. למעביד מותר להסתכל בפרסומים הגלויים לציבור אך אסור לו לחדור לתוך קבוצות סגורות של העובד כדי לראות מה הוא כותב שם", אומרת בורנובסקי. לדבריה, אין פסיקה בישראל לגבי פיטורים עקב סטטוסים ברשתות החברתיות אך היא מאמינה שהפסיקה בארץ תהיה דומה לזו שבארה"ב, אשר מתירה לפטר עובד אם הוא פירסם משהו שפוגע בחברה.

6. הקלטה:

 

האם למעסיק מותר להקליט שיחות בינו לבין העובד או שיחות של העובד בעבודה או בטלפון קווי של העבודה? "אם המעביד מודיע שהשיחות מהטלפון הקווי מוקלטות זה מותר וזאת בתנאי שהעובד יודע והסכים לכך ואף הדבר כתוב הסכם העבודה שלו", אומרת בורנובסקי. לגבי טלפונים סלולריים שניתנו לעובד ממקום העבודה אסור להקליט את השיחות בהם או לעקוב אחר הודעות בהם. "כשעובד מקבל טלפון מהעבודה המעביד יוצא מנקודת הנחה שהוא גם מדבר עם המשפחה והחברים בטלפון הזה. מה שהוא כן יכול לעשות זה להגביל את הסכום שהוא מוכן לשלם על השיחות. המעסיק יכול לדעת למי התקשרתי מכיוון שהוא משלם על השיחות אבל עדיין לא יכול לחדר לתוך השיחות או ההודעות", היא אומרת.

7. וידאו:

במקומות עבודה רבים מותקנות מצלמות אבטחה שחלקן אף מכוונות לעובדים. בארה"ב מעסיק אף הרחיק לכת ושכר בלש פרטי שיצלם עובד שהיה בחופשה בתשלום, ובית המשפט אישר זאת. בישראל, צילום עובד ללא ידעתו אסור ומהווה פגיעה בפרטיות העובד, אומרת בורנובסקי. לדבריה, צילום העובד יעשה רק לאחר הסכמתו של העובד והבנתו כי הוא מצולם בשעות העבודה.

חייכו, הבוס מצלם אתכם, צילום: shutterstock חייכו, הבוס מצלם אתכם | צילום: shutterstock חייכו, הבוס מצלם אתכם, צילום: shutterstock

8. פעילות מחוץ לשעות העבודה:

יש עובדים שעובדים ביותר ממשרה אחת או שיש להם תחביבים שהם לא בהכרח רוצים שהמעסיק ידע מהם. בארה"ב מותר לפטר עובדי ממשל על דברים שהם כותבים בבלוגים שלהם בזמנם החופשי אם הם לא עולים בקנה אחד עם הקמפיין. כאשר בית חולים בפנסילבניה אסר על עישון בבתי החולים עלתה השאלה האם מותר לו לפטר עובדים שמעשנים בהפסקה. בישראל, "אסור למעביד לעקוב אחרי עובד מחוץ לשעות העבודה והדבר מהווה פגיעה חמורה בפרטיות העובד", אומרת בורנובסקי.

9. תיקים רפואיים:

ההיסטוריה והמצב הבריאותי שלנו הם עניינים פרטיים שלפעמים יכולים להשפיע על היכולת שלנו לבצע את העבודה, אבל האם מותר למעסיק לבקש לראות את התיק הרפואי שלנו? "מותר למעביד לבקש כי רופא תעסוקתי יבדוק את העובד אם יש חשש שהמצב הבריאותי של העובד ישפיע על תפקודו. עם זאת, אסור למעביד לדרוש לראות תיק רפואי כתנאי לקבלה לעבודה או כתנאי לקידום", אומרת בורנובסקי.

10. מכשירים של החברה:

ניתן לעקוב אחר רוב המכשירים של החברה, החל מכרטיס כניסה לבניין, דרך טלפונים סלולריים, מחשבים וכלה במכונות צילום. "ככלל פרטיותו של העובד צריכה להתאזן מול זכותו של המעביד לוודא שהעובדים אינם מנצלים את משאבי החברה לצורכהם האישים", מסבירה בורנובסקי. לכן, העברת כרטיס כדי להוכיח שעות עבודה מותרת אך מעקב והקלטה של הטלפונים הסולולריים של העובד או מעקב אחר רכב החברה לאחר שעות העבודה אסורה, היא אומרת.

תגיות

20 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

19.
לכל המעסיקים שמתבכיינים!
אדון מעסיק "נכבד" - שורה תחתונה: האם העבודה מתבצעת או שמה לא מתבצעת עקב היות העובד ב "קנדיחרטא" או "בפייסשטוט" ? אם כן - לך לישון חתיכת שתלטן מתעלל! אם לא - אתה צודק! עכשיו תחשוב טוב טוב - איזה סוג של עובדים יש לך ואיזה סוג מעסיק (בשר ודם יש לציין!!) הוא אתה!! (או את!)
סבבה  |  24.11.16
לכל התגובות