אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה שלא יעזבו את הכדורגל הישראלי? צילום: אורן אהרוני

למה שלא יעזבו את הכדורגל הישראלי?

הכדורגל הישראלי, כמו מדינת ישראל, עושה המון כדי לפגוע בפרטים שמרכיבים אותו

04.10.2013, 11:50 | אוריאל דסקל

שיחת השבוע היתה על "היורדים החדשים". או ששר האוצר הגדיר ככאלו "שנמאס להם" והם "עוזבים לאירופה". רבים ברשתות החברתיות ובתקשורת דווקא הביעו סימפטיה והבנה רבה לאלו שעוזבים. אחרי הכל, יאיר לפיד בעצמו אמר "יום אחד הילדים שלנו יסתכלו אחד על השני ויסתכלו על הילדים שלהם, ויגידו לעצמם שזה לא הוגן כלפיהם להישאר כאן".

קראו עוד בכלכליסט

אוהדי הפועל תל אביב. האם אפשר לתכנן להגיע למשחק חודש לפניו? לא, צילום: ראובן שוורץ אוהדי הפועל תל אביב. האם אפשר לתכנן להגיע למשחק חודש לפניו? לא | צילום: ראובן שוורץ אוהדי הפועל תל אביב. האם אפשר לתכנן להגיע למשחק חודש לפניו? לא, צילום: ראובן שוורץ

בכדורגל הישראלי המצב לא שונה ואף יותר גרוע. אנשים שקשורים למשחק, מאמנים, שחקנים, שופטים, אוהדים, מסתכלים אחד על השני ואומרים לעצמם שזה לא הוגן להישאר כאן.  אבי לוזון וההתאחדות לכדורגל יוצאים מתוך נקודת הנחה שאנשים אוהבים את הכדורגל הישראלי רק בגלל שהוא ישראלי. אבי לוזון אף אמר "אנשים תמיד יאהבו את הכדורגל הישראלי". אבל זה כבר לא נכון. וזה לא נכון כי הכדורגל הישראלי פוגע בכל מי שאוהב אותו.  

הנה סיפור ששופט לשעבר צייץ בטוויטר, סיפור שמעטים מדווחים עליו אבל הוא קורה כמעט כל שבוע, בכמעט כל מגרש. "הייתי קוון של חלק גדול מהשופטים בליגת העל היום. יודע על לפחות אחד שקודם רק בגלל היכרות אישית עם מנהלים ושיבוצי מבקרים נוחים. רקוב. רקוב". הוא ממשיך: "הייתי במשחק שבו המבקר נרדם על כסא מפלסטיק. הקוון שלי הוא שופט בליגת העל, סגר עם המבקר על ציון בתמורה לשתיקה שלו". בסריית ציוצים נוספת הוא סיפר: "בסיום משחק ששפטתי התפתחה תגרה אלימה בין שתי הקבוצות שכללה קרשים ואבנים. צלצלתי למשטרה והושעתי לשבוע בגלל ש"לא הייתי צריך לראות את זה". השופט ממשיך: "הרי המשחק נגמר, זה לא עניינך. עכשיו אל תכתוב כלום בדו"ח ונקווה שלא יגלו שאתה צלצלת למשטרה...רקוב כבר אמרתי?".

מדובר על עדות של איש אחד אבל שופט בכיר מאוד אישר כי ככה מתנהלים הדברים ברמת השטח - פוליטיקות קטנות וכסת"ח בלתי נגמר. שופטים צעירים רבים עוזבים את הכדורגל הישראלי בגלל הריקבון הזה, שמתפשט במקום שאין בו קריטריונים ברורים, שאין שקיפות לגבי החלטות ושהמנהלים ממונים לא בגלל יכולות עבודה אלא בגלל סיבות פוליטיות. אז למה ששופטים טובים לא יעזבו את הכדורגל הישראלי?

גם מאמנים רבים יוצאים עכשיו למאבק על עתידם בכדורגל הישראלי. יותר מ-240 מאמני כדורגל רוצים להתאגד ולהשיג לעצמם תנאים בסיסיים. פנסיה, ביטחון תעסוקתי ומשכורת נורמלית. רבים מהם עובדים עם ילדים –העבודה החשובה ביותר לעתיד הכדורגל במדינה – וזוכים למשכורות מגוחכות ממש. בין 700 ל-1,500 שקל בחודש ללא שום אופק מקצועי. בגלל שכל אחד יכול לעשות קורס מאמנים מחופף אז התחרות על מקומות העבודה רבה ו"מנהלים מקצועיים" של מחלקות מקצועיות, שרק מחפשים לקצץ את העלויות, ייקחו את המאמן הזול ביותר. מאמן ילדים באירופה מרוויח לפחות פי 2 יותר ממאמן ישראלי אם לא הרבה הרבה יותר. אז למה שמאמנים לא יעזבו את הכדורגל הישראלי?

שחקנים גם חסרי זכויות בישראל ביחס לעמיתיהם באירופה. הם שייכים למועדון שלהם עד גיל 24 גם ללא חוזה – וזה למרות שהמועדונים בישראל דורשים מילדים ונערים את דמי ההשתתפות הגבוהים באירופה ומספקים את התשתיות הגרועות ביותר במערב. כך קובע התקנון הדרקוני של ההתאחדות לכדורגל. אגב, רוב הכדורגלנים מרוויחים הרבה פחות מהשכר הממוצע. בגלל כל מיני חוקים שונים ומשונים בתקנון, יש מצב שאפילו עד גיל 27 או 28 שחקן שייך למועדון שלו והוא יכול להשתחרר ממנו רק אם יחתום בקבוצה בחו"ל – שם החוק הרבה יותר מאוזן מכאן. אז למה ששחקנים לא יעזבו את הכדורגל הישראלי?

והאוהדים, מה הם מקבלים? האם אוהד ירושלמי יכול לתכנן חודש לפני את הגעתו למשחק של קבוצתו הירושלמית בתל אביב? הרי זה עניין בסיסי בניהול משפחה וניהול זמנים חופשיים - לדעת מתי מתקיימים אירועים שרוצים להשתתף בהם. עניין ממש בסיסי אבל לכדורגל הישראלי ממש לא איכפת. קודם כל, ההתאחדות לכדורגל לא מפרסמת את ימי וזמני המשחקים יותר משבוע לפני שהם מתקיימים, כך שלתכנן את השבת סביב המשחק זה כמעט בלתי אפשרי. ועכשיו, מתוך רצון לדפוק את הטוטו, ההתאחדות אף הכריזה על כך שתודיע על שעות משחקים ואחר כך תזיז אותם. זה כל כך אידיוטי שקשה להאמין שהומוספיאנס עומדים מאחוריי המחשבה הזאת.

ומה אותו אוהד מקבל עבור כרטיס לו ולבנו (לפחות 100 שקל לפני שמחשבים דלק וחניה – הרי אי אפשר להגיע בתחבורה ציבורית, ועם טרופית ובייגל'ה)? משחק בקצב איטי בגלל שהשחקנים לא מאומנים מספיק, וזה כיוון שלמאמנים לא שילמו מספיק. והשופט? הוא לא טוב מספיק כי הוא התקדם רק בזכות הקשרים שלו. אז למה שהאוהד יישאר אוהד כדורגל ישראלי כשבגרמניה מחיר הכרטיסים נמוכים יותר ומקבלים את הכדורגל הטוב ביבשת ואחלה בירה (במגרש עצמו!)?

כדורגל הוא לא "ענף ספורט". הוא הפרטים שמרכיבים אותו. אם ההתאחדות לכדורגל מתעלמת ממצוקות הפרטים הללו ופועלת בדרכים שרק פוגעות באותם פרטים, למה שהפרטים האלה ימשיכו באותו ענף ספורט?

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
אין כדורגל מיקצועי בארץ
מי שרוצה להנות מכדורגל בארץ צריך ללכת למשחקים של הנוער. קצת נאיווי. לא הכי משופשף. אבל יש בו קצת נשמה ולכן קצת עניין. נחמד ולא יותר. הליגות " המיקצועיות" תוכלו ללמוד על יעילות מערכת הבריאות שמפנה נכים ופצועים מהמגרש. אבל כדורגל מכל סוג שהוא לא תראו. פעם היה כדורגל רע. היום אני מתגעגע אליו.
משה  |  05.10.13
9.
אני אוהד של מכבי חיפה מילדות
בתור ילד כל השבת סבבה סביב הכדורגל, להיות צמוד לרדיו ולשמוע את התכנית ״שירים ושערים״ ללכת לאיצטדיון ולראות משחק בכלל חוויה היסטרית אבל משהו קרה בכדורגל... מאז המשחק של מכבי חיפה נגד רוזנבורג על מקום בליגת האלופות, כן המשחק ההוא שבו כבו האורות באיצטדיון רמת גן זה גם הלילה שכבתה ההתלהבות שהיתה לי מהכדורגל הישראלי ורגלי לא דרכה עוד באצטדיון כדורגל ישראלי. זה לא שמכבי חיפה לא היתה טובה, היא לקחה עוד מספר אליפויות אחרי אותה עונה וגם העפילה פעמיים לליגת האלופות מאז, הבנתי שאני כבר לא מתלהב מכדורגל ישראלי, כשמתבגרים מבינים שצריך לקבל תמורה להשקעה ומה שאני השקעתי באהבה שלי לכדורגל הישראלי לעולם לא קיבלתי תמורה אלא שרשרת של אכזבות. אני מאוכזב מהאלימות, מאוכזב מהרמה, מהשחקנים, מהנבחרת, מהמתקנים ומהכל. הכדורגל הישראלי פשוט מאכזב. מאז אותו משחק הייתי באצטדיון כדורגל, זה היה בלונדון במשחקים של ארסנל ואין מה להשוות בכלל בין הכדורגל שלנו לכדורגל באירופה כי בזמן ששם מתקדמים, אצלינו מתקדמים לאחור. בהחלט אפשר לסגור את הכדורגל הישראלי, אף אחד לא יבכה ולא יתאבל
חן , תל אביב  |  05.10.13
לכל התגובות