אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת השרים לענייני פנים צפויה לאשר בשבוע הבא את תוואי הרכבת לאילת צילום: ערן יופי כהן

בלעדי לכלכליסט

ועדת השרים לענייני פנים צפויה לאשר בשבוע הבא את תוואי הרכבת לאילת

עלות הפרויקט עומדת על 7 מיליארד שקל. במרץ אושר תוואי המסילה על ידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה. אורכה של המסילה בין ב"ש לאילת - 240 ק"מ וזמן הנסיעה המשוער - שעתיים בלבד

03.10.2013, 22:52 | ליאור גוטמן
אם לא יקרה שינוי של הרגע האחרון, ועדת השרים לענייני פנים, שירותים ושלטון מקומי, צפויה לאשר ביום א' הקרוב את תוואי מסילת הרכבת שתחבר בין באר שבע לאילת ואף להכריז עליו כעל פרויקט תשתית לאומי. כך נודע ל"כלכליסט". הנושא נמצא על סדר יומה של הוועדה, זאת לאחר שבחודש מרץ האחרון אישרה המועצה הארצית לתכנון ובנייה את תוואי המסילה הסופי.

קראו עוד בכלכליסט

אורך המסילה בין המרכז לאילת הוא כ-350 ק"מ מתוכם כ-240 ק"מ בין באר שבע לעיר הדרומית בישראל. הסלילה בחלק הדרומי זה חולקה לשלושה מקטעים - חיבור בין באר שבע לדימונה (כ-90 ק"מ), בין דימונה לחצבה ("מישור ימין", כ-60 ק"מ) ובין חצבה לאילת (כ-90 ק"מ). המסילה הסופית עשויה להיות כפולה כיוון שהתצורה הסופית שלה תכלול אפשרות להסיע נוסעים ומטענים. זמן הנסיעה מהמרכז לאילת צפוי להסתכם בשעתיים בלבד

רעיון חיבור ערי המרכז לאילת אינו חדש ולמעשה הוא נידון בוועדות שונות כבר כמה עשורים. פריצת הדרך הייתה באפריל 2010, אז אישר רה"מ נתניהו את תוכנית "נתיבי ישראל" לרישות המדינה במסילות וכבישים.

רכבת לאילת. סין, הודו וצרפת הביעו עניין בסלילה, צילום: אלכס קולומויסקי רכבת לאילת. סין, הודו וצרפת הביעו עניין בסלילה | צילום: אלכס קולומויסקי רכבת לאילת. סין, הודו וצרפת הביעו עניין בסלילה, צילום: אלכס קולומויסקי

התוכנית המקורית הייתה להקים את הקו במימון המדינה, אולם האוצר התנגד נחרצות בשל חוסר תועלת כלכלית ובשל עלות גבוהה (כ-7 מיליארד שקל). הפשרה הייתה שהרכבת לאילת לא תוקם במימון ממשלה אולם מוסדות התכנון ישלימו את אישור התוואי, פעולה שכאמור הסתיימה במרץ האחרון באישור התוכנית ברוב של 11 נגד 8 ולקול מחאות המשרד להגנת הסביבה וגופים ירוקים שונים.

למרות הפגיעה בטבע

הנימוק להתנגדות תוואי המסילה היה כפול: מחקר מאמצע 2012 של מנכ"ל האוצר לשעבר פרופ' עזרא סדן שהוזמן על ידי הגופים הירוקים, קבע ש"שבסופו של יום, כינון מסילת ברזל לאילת הוא פרויקט כלכלי מובהק. כאשר פרויקט ממין זה מוליך, כמעט בוודאות, לכישלון כלכלי - אין לו תכלית". סדן אף טען ש"פרויקט כזה לא יעמוד בעלות ההשקעה בתשתית המסילתית, ובוודאי שלא יעמוד בעלות ההשקעה הכוללת ועלויות התפעול. ככזה (שתי מסילות, אחת לנוסעים ואחת לתובלה - ל"ג) הוא יסב נזק של מיליארדים למשק הלאומי". הנימוק השני היה שמעבר של הרכבת במישור ימין תפגע פגיעה אנושה בטבע. בסופו של הליך, תוואי התוכנית כאמור אושר.

אז מי יבנה את הרכבת לאילת? בשלב זה לא ברור. בשל העלות התקציבית האדירה, במיוחד בתקופה של קיצוצי תקציב, הנטייה היא להפקיד את הפרויקט בידי יזמים פרטיים. ממשלות סין, צרפת והודו הביעו בעבר התעניינות גבוהה בפרויקט, בעיקר בשל האפשרות להוביל מטענים מאילת לנמל אשדוד ובכך לחסוך לחברות הספנות השונות מעבר דרך תעלת סואץ בדרכן ללקוחות שממוקמים באגן הים התיכון. המפקחת על התוכנית תהיה חברת נתיבי ישראל (מע"צ לשעבר).

תגיות

26 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

25.
רכבת לאילת ומה עם פיתוח הנגב הערבה ומצפה רמון
הרכבת המוצעת מוצגת בקסם מהירותה. למטענים מה חשוב שעה יותר שעה פחות, הלוואי והנמלים יעבדו ביעילות שתאפשר את הצדקת המהירות אבל לנוסעים אפשר לקצר נסיעה ברכב על ידי שיפורי כבישים. כביש 6 כבר מתוכנן עד דימונה. עוד קצת שיפורים ודו נתיבי, משאיות ירדו כי מטענים יובל ברכבת והכי חשוב נפריח את מצפה רמון וישובי הערבה שללא תנועה לאילת יגוועו אז ממשלתישראל לפני שמצביעים על המסילה חישבו על הערבה ומצפה רמון.
מתכנן ערים , שפלה  |  06.10.13
לכל התגובות