אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היום הרביעי להשבתה: ביינר מנסה להשיג הסכמה ריפובליקנית להשבת הפעילות צילום: איי פי

היום הרביעי להשבתה: ביינר מנסה להשיג הסכמה ריפובליקנית להשבת הפעילות

יו"ר בית הנבחרים מנסה לגשר בין הפשרנים והניצים במפלגתו, כאשר מרבית אנשי הקונגרס הריפובליקנים טרם החליטו באיזו עמדה לצדד

04.10.2013, 10:29 | בלומברג

יו"ר בית הנבחרים האמריקאי, ג'ון ביינר, מנסה להשיג הסכמה בקרב הרפובליקנים למציאת תכנית שתאפשר לממשל הפדראלי לשוב לפעילות לאחר ארבעה ימים של השבתה חלקית, תטפל בסוגיית תקרת החוב ותשיג את מרבית היעדים של המפלגה. היום ב-10:00 (שעון וושינגטון) מתוכננת פגישה של חברי הקונגרס הרפובליקנים בעניין. 

קראו עוד בכלכליסט

"ביינר מנסה לאחד אותנו כבר זמן מה", אמר חבר הקונגרס דווין נונס, "הבעיה היא שזה בלתי אפשרי כל עוד יש מי שטוענים שאפשר למצוא דרך פלא לגרום ל-67 סנטורים ול-290 חברי קונגרס לעקוף החלטת וטו נשיאותית".

אחת הקבוצות בתוך המפלגה הרפובליקנית מתנגדת להעלאות מסים ומעוניינת להשתמש בהעלאת תקרת החוב כמינוף להוציא מהנשיא הסכמות לגבי המסים. קבוצות אחרות מעוניינות לנקוט בעמדה פייסנית יותר, וחבריה דוחקים בביינר לאפשר לממשלה לשוב לפעילות ולוותר על הדרישות הנוגעות לרפורמת הבריאות. אולם הקבוצה הגדולה ביותר בתוך המפלגה, המורכבת מכמאה רפובליקנים עדיין לא החליטה באיזה צד לצדד.

חילוקי הדעות הפנימיים בתוך המפלגה הם אחת הסיבות לכך שהרפובליקנים לא פרסמו עדיין תכנית מפורטת לפתרון המשבר. זאת לאחר שהריפובליקנים אישרותקציב זמני ללא מימון לתוכנית ביטוח הבריאות (אובמה-קר), והסנאט שבשליטת הדמוקרטים התנגד לו, ובהמשך לכך החלה ההשבתה החלקית של השירותים הפדראליים.

במקביל, אובמה ביטל נסיעה מתוכננת לשבוע הבא באסיה על מנת שיוכל להתמקד בהשגת הסכמת הרפובליקנים לתקציב, דבר שיאפשר להחזיר את הממשל לפעילות. "ביטול הנסיעה הוא תוצאה נוספת של כפיית ההשבתה על הממשל", מסר דובר הבית הלבן ג'יי קרני.

ברק אובמה. לא מוכן להיכנע, צילום: איי פי ברק אובמה. לא מוכן להיכנע | צילום: איי פי ברק אובמה. לא מוכן להיכנע, צילום: איי פי

בקרב הרפובליקנים יש שמקווים שיוכלו להשתמש בצורך להעלות את תקרת החוב בקרוב כקלף מיקוח לדרוש הורדות מסים וביטול רפורמת הבריאות של אובמה - דרישה שנשללת על הסף מצד הדמוקרטים והנשיא.

"לא ננהל משא ומתן בנושא", הכריז אתמול אובמה, "העם האמריקאי אינו כלי במשחק פוליטי. אי אפשר לדרוש כופר בתמורה להבטחה שהממשלה תמשיך לפעול". אובמה ציין עוד כי ה"דרך היחידה" לפתור את המצב היא שבית הנבחרים יצביע על הצעה לפתיחה מחודשת של פעילות הממשל מבלי לפגוע ברפורמת הבריאות.

עם זאת, להערכתם של לורנס פינק מבלאקרוק וביל גרוס מפימקו, משבר התקציב ייפתר בסופו של דבר מבלי שארה"ב תיקלע לחדלות פירעון.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
לטל (2) אתה צודק אבל הסיבה היא לא זו שציינת.
השיטה האמריקנית בעייתית מכיוון שמורכבות של המבנה השלטוני בארה"ב הביא להקמת שיטת ממשל מסובכת ובעייתית שהחזיקה מעמד רק בזכות היכולת לפשרה, יכולת שעם עליית מפלגת התה נעלמה לחלוטין. גם הפוליטיקאים האמריקנים מתלוצצים בינהם מאחורי המצלמות וכאן, בדיוק כמו שם, זה לא משנה את העובדה שיש חילוקי דעות משמעותיים לפעמים (כשלרוב זה לא מגיע לכדי שנאה). הייתרון של השיטה שלנו זה שאם הם לא מגיעים לפשרה שני הצדדים סובלים ואילו שם דוקא עקשנות וחוסר מוכנות לפשרה או ויתור מהווים את המפתח להמשך הקריירה. שים לב שהדבר בא לידי ביטוי רק בקונגרס שכן ברוב המדינות (לא בכולם) הבחירות הם איזוריות כאשר כל נציג נבחר במחוז שלו ובכדי להשאר בקונגרס עליו לרצות את הבוחרים באותו המחוז, ללא קשר לדעת הרוב באותה המדינה או בכל ארה"ב. בנוסף לזה ברוב המדינות הגבולות של המחוזות ניתנים לשנוי מתמיד שנקבע, פעמים רבות, ע"י מפתח פוליטי - כלומר, מי ששולט בקביעת הגבולות (ומדובר לרוב על גוף פוליטי) יכול לשחק עם הגבול בצורה כזו שיבטיח בחירה של מועמד מסויים ע"י הכללת איזורים ספציפיים בהם יש לאותו מועמד תמיכה (יש מחוזות שרואים זאת בבירור כאשר באמצע מחוז יש פתאום חור ששייך למחוז אחר או מחוז הכולל שני חלקים שאינם מחוברים כלל). בצורה הזו ניתן להגיע למצב שמדינה בה יש רוב כללי למפלגה אחת תשלח יותר נציגים המייצגים דוקא את המפלגה השניה (שיטה זט מכונה בארה"ב ג'רימנדרינג - Gerrymandering). בצורה הזו הצליחו הרפובליקנים לשמור על רוב בקונגרס למרות שאין להם רוב בחלק ניכר מהמדינות או ואין להם רוב בכלל האוכלוסיה של ארה"ב. בראץ הבחירות הן כלליות וארציות ופוליטיקאי שיסרב בכל תוקף להתפשר על עמדותיו, בעיקר כשהעקשנות שלו גורמת ליותר נזק מתועלת, ימצא את עצמו מחוץ לפוליטיקה או במפלגה קקיונית שאיו לה כל יכולת להשפיע על המהלכים המדיניים. זה לא שהשיטה השאת מושלמת (היא ממש לא) אבל מכיוון שאים דבר מושלם ומכיוון שבאופן כללי היא עובדת ומתאימה לאופי המקומי אני לא רואה שום צורך לשנות אותה, נהפוך הוא - כל שינוי עלול להביא ליותר נזק מתועלת (כפי שכבר נוכחנו בעבר).
אמיר  |  04.10.13