אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה אישרה הקמת מפעל לייצור אמוניה בדרום עד 2017 צילום: אלעד גרשגורן

הממשלה אישרה הקמת מפעל לייצור אמוניה בדרום עד 2017

הקמת מפעל זה תאפשר את פינוי מיכל האמוניה ממפרץ חיפה, המהווה סכנה לתושבי האזור. השר פרץ: "אני רואה במהלך הזה פעולה שתבטל את סכנת החיים והפגיעה ההמונית שעלולה להתרחש במידה ומיכל זה ייפגע".

06.10.2013, 13:35 | חן פונדק
הממשלה אישרה פה אחד להקים מפעל לייצור אמוניה בדרום הארץ עד 2017. הקמת מפעל זה תאפשר את פינוי מיכל האמוניה ממפרץ חיפה ותפחית את תנועת המשאיות המובילות אמוניה בכבישי הארץ.

קראו עוד בכלכליסט

כבר זמן ארוך שתושבי חיפה מחכים לפינוי מיכל האמוניה. בדצמבר האחרון אף העיר מבקר המדינה יוסף שפירא כי טרם היה לוח זמנים לפינוי המיכל.

לפי נתוני משרד הגנת הסביבה, מיכל האמוניה הפועל כיום במפרץ חיפה מאחסן עד 12,000 טונות של אמוניה. מילוי המיכל נעשה באמצעות ספינה המגיעה למקום אחת לחודש ונושאת עמה כ-10,000 טונות אמוניה בכל פעם.

עמיר פרץ, השר להגנת הסביבה, צילום: עמית שעל עמיר פרץ, השר להגנת הסביבה | צילום: עמית שעל עמיר פרץ, השר להגנת הסביבה, צילום: עמית שעל

השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, יעמוד בראש הצוות שמוביל את ביצוע ההחלטה. פרץ אמר היום: "אין ספק כי מדובר באחת ההחלטות המורכבות לביצוע, אך מתוך ראייה ודחיפות ומנסיוני כשר הביטחון אני רואה במהלך הזה פעולה שתבטל את סכנת החיים והפגיעה ההמונית שעלולה להתרחש במידה ומיכל זה ייפגע".

בצוות ההיגוי שתקים הממשלה בראשות מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה ישתתפו מנכ"ל משרד הכלכלה, מנכ"ל משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, מנכ"ל המשרד להגנת העורף, הממונה על התקציבים באוצר ונציגי רשות מקרקעי ישראל ומשרד הפנים.

על פי ההצעה שאושרה במשלה, עד סוף דצמבר השנה תפרסם רשות מקרקעי ישראל מכרז לבחירת היזם שיקים את המפעל. תנאי המכרז יבטיחו אספקה רציפה של אמוניה למשק בשגרה ובחירום. המכרז יגובש יחד עם הרשות להגבלים עסקיים ויתייחס גם לתחרותיות במשק. המפעל החדש יוקם במישור רותם.

שלוש חברות מציעות עצמן להקמת המפעל בדרום: חברת ענבל תעשיות גז ודשנים, טבע ואוריאה, דור כימיקלים הציעה להקים מפעלה אמוניה ומתנול וקבוצת ברן שרוצה להקים מפעל אמוניה בלבד.

עמותת צלול שנאבקת על פינוי מיכל האמוניה מחיפה: "עמותת צלול מברכת על החלטת הממשלה להקים מפעל לייצור אמוניה בנגב - הגם שהתקבלה באיחור ניכר ולאחר הבטחות חוזרות ונשנות של שרי הממשלה. עם זאת, נוסח ההחלטה מאפשר את המשך הפעלת מיכל האמוניה בחיפה גם לאחר הקמת המפעל בנגב ב-2017. צלול דורשת כי המפעל החדש יחליף לגמרי את יבוא האמוניה ואחסנתה במיכל במפרץ חיפה, שהוא מיושן ומסכן את חיי התושבים באזור. מדובר בפצצה שצריך לנטרל – ולא לאפשר לה להמשך ולתקתק".

גם איגוד ערים מפרץ חיפה להגנת הסביבה בירך על החלטת הממשלה, אך הוסיף כי "יחד עם זאת יש להזכיר שהחלטה דומה התקבלה כבר בתחילת 2012 והנושא לא קודם בינתיים.

לדעת האיגוד יש לפרסם ביחד עם החלטה זאת לוח זמנים שיאפשר לגורמים המעורבים בנושא לעקב אחר התקדמות הפרויקט לקראת הסרת האיום מתושבי המפרץ"

תגיות