אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סימני שיפור בכלכלת ישראל

סימני שיפור בכלכלת ישראל

למרות המצב הכלכלי הקשה, הממשלה עושה צעדים חשובים על מנת לטפל בבעיות במשק הישראלי

07.10.2013, 08:44 | אלכס זבז'ינסקי

נראה שמעבר למסך העשן מעל הבעיות בכלכלה הישראלית, הקורא הממוצע יתקשה לראות איך בכלל הכלכלה עם בעיות כל כך קשות יכולה שלא לשקוע בהאטה או אפילו במיתון.

קראו עוד בכלכליסט

בפועל קצב הצמיחה של המשק אכן ירד בשנתיים האחרונות לרמה של כ-3% וממשיך להיות נמוך מהרמות שראינו בעשור האחרון. גם התחזית לשנת 2014 של בנק ישראל ושל משרד האוצר לא אופטימיות במיוחד והם צופים צמיחה נמוכה אפילו מ-3% בנטרול ההשפעה הטכנית של הפקת הגז. אולם, יש לא מעט סיבות שיכולות לעורר תקווה לעתיד קצת יותר חיובי כבר בעתיד הקרוב.

קודם כל, המצב הכלכלי בעולם צפוי להשתפר. רוב הגופים הכלכליים צופים צמיחה גבוהה יותר בעולם בשנת 2014 לעומת השנה, מה שצפוי לבוא לידי ביטוי בשיפור ביצוא הישראלי.

גם בזירה המקומית חלו מספר התפתחויות חיוביות. אפשר להיות ספקניים ביחס להסכמים הנרקמים עם סוריה ואיראן אבל מנקודת ראותם של המשקיעים הזרים, המצב הנוכחי נראה פחות נפיץ לעומת הסיכון של התלקחות מיידית. ירידה בסיכון זה משתקפת בירידה בפרמיית הסיכון של ישראל בשווקים הבינלאומיים וצפויה להגביר השקעות של משקיעים זרים.

לפני שנה היה נראה שסיכון הגירעון מאיים לצאת מהשליטה וכדי להחזיר את התקציב למסלול אחראי נאלצה הממשלה ללכת לבחירות. המחיר הכלכלי של הקטנת הגירעון היה ויהיה לא פשוט לאזרחים, אך אובדן שליטה היה עלול להיות גרוע הרבה יותר. ירידה בגירעון מקטינה את הסיכון ומפנה משאבי המשק למימון של המגזר העסקי במקום למימון הגירעון הממשלתי.

ואכן, חלק מהטיפול בגירעון גרם לפגיעה בכיס הצרכנים, מה שצפוי להוביל לירידה בצריכה. יחד עם זאת, חלק מהצעדים, כמו הורדת קצבאות, צפויים להוביל להגדלת השתתפות בכוח העבודה. ניסיון של קיצוץ בקצבאות בשנת 2002 מראה שהמהלך דחף אנשים רבים לצאת לחיפוש עבודה. היום, כאשר האבטלה נמצאת ברמה מאוד נמוכה, להבדיל מהמשבר שהיה לפני עשור, סיכוי למצוא עבודה גבוה יותר. גידול בהשתתפות בכוח העבודה הינו תהליך חיובי מאוד לכלכלה לטווח ארוך.

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

אופנתי להיות ציניקנים וביקורתיים ביחס לממשלה ולצעדים שהיא עושה. אכן, יש לא מעט סיבות לביקורת. יחד עם זאת, אין להתעלם מהעובדה שהממשלה הנוכחית פעלתנית יותר ורפורמיסטית הרבה יותר מהממשלה הממוצעת בישראל עם הרבה פחות חילוקי דעות כלכליים פנימיים. ממשלה זו עושה צעדים כדי לטפל בחסמים ובמכשולים של המשק וסביר גם להניח שהיא תצליח לפתור לפחות חלק מהבעיות.

אפשר להתווכח על הדרכים שהממשלה בוחרת כדי להגדיל היצע הדירות, שהיא הבעיה הכי כאובה של המשק, אך קיים סיכוי מאוד סביר שהתוצאה של מכלול הצעדים המתוכננים בתחום תהיה הגדלת כמות התחלות הבנייה בשנים הקרובות. גידול בהתחלות הבניה, פירושו לא רק שיפור בהנגשת הדיור לציבור, אלא גם גידול בהשקעות במשק והעלאת הצמיחה.

עוד תחום שההשקעות בו צפויות לגדול, הינו הרחבת השימוש בגז טבעי. אנחנו נראה בשנים הקרובות שפריסת רשת ארצית להובלת הגז לא רק למגה-צרכנים, כמו חברת חשמל, אלא גם למפעלים קטנים יותר, תוביל להגברה משמעותית בהשקעות במשק שהתוצאה שלה תהיה שיפור היעילות ותחרותיות של התעשייה המקומית.

גם אחרי המשבר של שנת 2002 רק מעטים האמינו שישראל יכולה להיחלץ ממנו, אך התוצאה הייתה צמיחה גבוהה שנמשכה עד המשבר העולמי של שנת 2008. כמובן ששום דבר לא מובטח, אך שיפור בעולם בשילוב עם המשך רפורמות מקומיות יכולים להפתיע מנבאי השחורות.

הכותב הוא כלכלן ראשי במיטב דש בית השקעות.

תגיות