אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפקט ליהמן ברדרס: המשבר הגלובלי עודד משפחות לדגור על מזומנים צילום: איי פי

אפקט ליהמן ברדרס: המשבר הגלובלי עודד משפחות לדגור על מזומנים

לפי מחקר של אי.פי משקי בית בכלכלות הגדולות בעולם צמצמו את החובות בשיעור שלא נראה מאז תום מלחה"ע השנייה. אנליסט באליאנץ: "הגישה היום היא ביטחון"

07.10.2013, 08:51 | סוכנויות הידיעות

חמש שנים אחרי קריסת בנק ההשקעות האמריקאי ליהמן ברדרס, שהציתה את המשבר הפיננסי הגלובלי, משקי הבית בכלכלות הגדולות בעולם טרם שיקמו את אמונם בכלכלה העולמית ומעדיפים לא ליטול סיכונים בהשקעת כספם. כך לפי מחקר שערכה סוכנות אי.פי בעשר הכלכלות הגדולות, שהוכיח כי משפחות מוסיפות להיזהר מאוד בהוצאותיהן, משכו מאות מיליארדי דולרים משוקי המניות, צמצמו את היקף ההלוואות והזרימו כספים לתוכניות חיסכון ולאג"ח. זאת אף שהריבית על החסכונות הללו לא הצליחה לעמוד בקצב האינפלציה.

קראו עוד בכלכליסט

"קל מאוד להרוס אמון, אבל נדרש זמן רב לשיקומו", אמר לאי.פי איאן ברייט, כלכלן בכיר בבנק ING, שבסיסו באמסטרדם. "הגישה לנטילת סיכונים בהחלט עברה אתחול", הוסיף.

לפי נתוני הסקר, מנוסה המונית לאפיקי חיסכון בטוחים בהיקפים כאלה לא נראתה מאז השנים שלאחר מלחמת העולם השנייה. ההשלכות של ההתנהלות הזאת עצומות: אף שהימנעות מנטילת חובות וצמצום ההוצאות המשפחתיות יכולים להיטיב את מצבה הפיננסי של משפחה, כאשר מאות מיליוני בני אדם עושים זאת בו־זמנית יש סכנה מוחשית לחוסנה של הכלכלה הגלובלית.

צניחה מתואמת בחובות

"ליהמן שינה את הכל", אמר ל"אי.פי" ארני הולצהאוסן, כלכלן בכיר בענקית הביטוח הגלובלית אליאנץ, שבסיסה במינכן. "היום הגישה היא ביטחון, ביטחון ושוב פעם ביטחון".

המחקר התמקד בכלכלות ארה"ב, סין, יפן, גרמניה, צרפת, בריטניה, ברזיל, רוסיה, איטליה והודו - שמתגוררת בהן מחצית מאוכלוסיית העולם ומיוצרים בהן 65% מהתמ"ג הגלובלי.

קניות, צילום: איי פי קניות | צילום: איי פי קניות, צילום: איי פי

עם ממצאיו החשובים ניתן למנות את הבריחה ההמונית מחיסכון במניות, גם כאשר מחיריהן החלו להתאושש בראשית 2009. במקום זאת פנו החוסכים לאפיקי האג"ח. בחמש השנים שלאחר המשבר משכו משקיעים בעשר הכלכלות הגדולות 1.1 טריליון דולר משוקי המניות או 10% ממה שהשקיעו בתחילת התקופה - כך לפי מכון המחקר ליפר. במקביל הוזרמו 1.3 טריליון דולר לאג"ח, אף שהריבית עליהן צנחה לשפל.

נשיא הנציבות האירופית: באירופה קיימים מצבי חירום חברתיים, בעיקר בגלל האבטלה ז'וז'ה מנואל בארוסו טוען שלנציבות האירופית יש "תוכניות שאפתניות" לטיפול במצב, "אך יש דברים שבאחריות המדינות" סוכנויות הידיעות, תגובה אחתלכתבה המלאה

נוסף על כך, משקי הבית החלו להיזהר בחובות, לאחר שהיקפם זינק לשיא חסר תקדים בחמש השנים שלפני המשבר. כך למשל, בארה"ב, בבריטניה ובצרפת זינקו החובות האישיים בשנים שלפני המשבר ביותר מ־50% למבוגר, לפי קרדיט סוויס. החובות של עשר המדינות זינקו ב־34%. עם זאת, בארבע השנים וחצי שלאחר 2007 החוב למבוגר בעשר הכלכלות הגדולות ירד ב־1%. לפי כלכלנים, צניחה מתואמת כזו בשיעורי חוב אישיים בעולם נראתה רק בשנים שלאחר המלחמה.

הזיכרון מתעמעם עם הזמן

דפוס נוסף הוא החיפוש אחר מקום בטוח לכסף. משקי בית בשש הכלכלות הגדולות הוסיפו 3.3 טריליון דולר, שהם 15%, למאגרי המזומנים שלהם בחמש השנים שלאחר המשבר, כך לפי הארגון לשיתוף פעולה כלכלי ולפיתוח.

הצמיחה הזאת בהיקפי המזומנים מרשימה, במיוחד ברקע האבטלה הגואה, הצמיחה הנמוכה במשכורות והעובדה כי מיליארדי דולרים הועברו לכיסוי חובות.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

הוצאות הצרכנים בעולם עלו ב־1.6% בשנה במהלך חמש השנים שלאחר המשבר, כך לפי ענקית החשבונאות PwC. זו צמיחה הנמוכה במחצית מהשיעור שלפני המשבר. הוצאות הצרכנים קריטיות, שכן הן מהוות יותר מ־60% מהתמ"ג.

ואולם, יש תקווה. לאחר שנים של פירעון חובות וחיסכון רבים כבר הצליחו לאזן את טבלת ההוצאות המשפחתית.

האמריקאים הקטינו את חובות האשראי שלהם לרמות של 2002; בבריטניה הלוואות אישיות, לא כולל משכנתאות, חזרו להיקפי 1999; ובצרפת, שווי הנכסים הפיננסיים של משק בית גבוה ב־15% מהשיא הקודם. במקביל, שווי הבתים, הנכס הגדול ביותר של רוב המשפחות, מתאושש שוב בכמה מדינות.

"ככל שאנחנו מתרחקים ממוראות 2009-2008, כך הזיכרון מתעמעם", אומר סטיבן רואץ', לשעבר כלכלן בכיר בבנק ההשקעות מורגן סטנלי וכיום מרצה באוניברסיטת ייל. "אבל האם חזרנו למינופים האדירים של לפני המשבר? התשובה לכך היא לא".

תגיות