אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשתות השיווק הגדולות: "במקום שהעיריות יעריכו אותנו הן מנצלות אותנו" צילום: אוראל כהן

רשתות השיווק הגדולות: "במקום שהעיריות יעריכו אותנו הן מנצלות אותנו"

איגוד לשכות המסחר פנה לשורה של רשויות מקומיות וטען כי הן גובות מרשתות ארנונה גבוהה מזו שמשלמות חנויות פרטיות. רמי לוי: "אם הייתי יודע את זה מראש הייתי חושב פעמיים אם לפתוח סניפים בחלק מהערים"

07.10.2013, 09:48 | נורית קדוש

רשתות השיווק הגדולות בישראל טוענות כי הרשויות המקומיות מפלות אותן וגובות מהן ארנונה הגבוהה לעתים במאות אחוזים מאלה שמשלמים בעלי החנויות הפרטיות. "אתם מפלים לרעה ובאופן מכוון את רשתות השיווק הקמעונאיות בגובה הארנונה", טען נשיא איגוד לשכות המסחר עו"ד אוריאל לין בפנייה שלו בנושא לשורה של ראשי ערים. "מדיניות זו תרתיע בסופו של דבר את הרשתות מלפתוח סניפים בעירכם ותוליד אבטלה".

קראו עוד בכלכליסט

קביעתו של לין מגובה בטענות בעלי רשתות, המתמודדים עם פערי התעריפים בערים רבות. כך למשל טוען רמי לוי: "נוצר מצב אבסורדי שבו אני משלם באשדוד ובעפולה ארנונה הגבוהה משכר הדירה של הסניפים באותן ערים. אם הייתי יודע את זה מראש, הייתי חושב פעמיים אם לפתוח את החנויות האלה. אנחנו משרתים את תושבי העיר ומעסיקים אותם כעובדים בחנות, ובמקום שבעירייה יעריכו את זה, מנצלים אותנו".

מלבד הניצול של רשתות השיווק מציין לוי כי גביית ארנונה מופרזת מהם היא אחד הגורמים ליוקר המחיה הגבוה בישראל: "הציבור משלם 7%–15% יותר על מה שהוא קונה בחנויות רק בגלל התעריפים החריגים שהרשתות מחויבות בהם - בארנונה, בחשמל, באגרות ובהיטלים".

"מתייחסים אלינו כאל כיס עמוק"

לדברי רמי שביט, מנכ"ל קבוצת המשביר לצרכן, הרשתות משלמות מחיר מפני שמשרד הכלכלה לא מטפל בבעיה: "בעיריות מתייחסים לרשתות כאל כיס עמוק שנוח להוציא ממנו עוד ועוד כספים. אין לנו נציגות בממשלה, שיכולה להתמודד עם הגיבוי שנותן שר הפנים לעיריות. במקום שמשרד הכלכלה יתמוך בנו ויפעל לשינוי שיטת החיוב, טוענים שם כי הנושא אינו מצוי בסמכותם". אייל פישמן, מבעלי פישמן רשתות, המחזיקה בטויס אר אס ובהום סנטר, טוען כי "השיטה אינה שוויונית, וככזאת נוגדת את התפיסה של מדינה דמוקרטית. מדובר בהתנהלות שאין שנייה לה בעולם, זה הזוי".

בפנייתו לראשי הערים, ובהם ראש העיר קריית שמונה ניסים מלכה, ראש העיר כרמיאל עדי אלדד, ראש העיר טבריה זוהר עובד, ראש העיר בית שאן ז'קי לוי וראש העיר רעננה נחום חופרי, טען עו"ד לין כי מדובר באפליה כפולה: "קודם כל אפליה בסיסית בין הקטגוריה של מפעלי תעשייה לקטגוריה של מסחר ושירותים, ולאחר מכן, בתוך הקטגוריה של המסחר והשירותים, אפליה בין סניפי רשתות ובין עסקים בודדים שאינם חלק מהרשתות באותו סוג עסק ובאותו שטח. מדובר בהפרשים כספיים משמעותיים העלולים להגיע לעשרות ואף למאות אלפי שקלים".

אייל פישמן (מימין) ורמי שביט. "התנהלות הזויה", צילום: אוראל כהן אייל פישמן (מימין) ורמי שביט. "התנהלות הזויה" | צילום: אוראל כהן אייל פישמן (מימין) ורמי שביט. "התנהלות הזויה", צילום: אוראל כהן

"הקניונים לא ישרדו בלי רשתות השיווק"

בפנייתו מבקש עו"ד לין מראשי הערים להבין כי "רשתות השיווק מייצרות תעסוקה ברמה גבוהה לתושבים שלכם. הן אלה המאפשרות את קיומם של הקניונים בתוך עירכם. אם הן לא יאכלסו את הקניונים, יהיה לקניונים קשה לשרוד".

לין מציע לראשי הערים להפחית את הארנונה המוטלת על הרשתות וכך לעודד כניסת רשתות נוספות ולהפחית את יוקר המחיה לצרכן. "דומני שאין צורך להסביר מהו משקל הרשתות הקמעונאיות כיום בתוך מגזר המסחר לצרכן הבודד".

מרכז השלטון המקומי בתגובה: "המכתב הופנה לתשע רשויות בלבד מתוך כ־257. לפיכך, לא מדובר בתופעה רוחבית, כי אם בטענות נקודתיות כלפי מספר מצומצם של רשויות הפועלות באופן זה. כל רשות סוברנית לקבל החלטות בנוגע לצו המיסים שבתחומה. צווי המסים של כלל הרשויות מאושרים על ידי משרדי הפנים והאוצר".

תגיות