אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המניות והאג"ח שמנהלי קרנות הנאמנות אוהבים צילום: עמית שעל, תום ברטוב

המניות והאג"ח שמנהלי קרנות הנאמנות אוהבים

קרנות הנאמנות חשופות לנכסים מגוונים במינון שונה, אבל עדיין, יש ני"ע שאף מנהל לא יוותר עליהם

08.10.2013, 07:52 | צבי סטפק ומור מרגלית

בשוק הישראלי פועלות קרנות נאמנות רבות המשקיעות בתחומים מגוונים, החל ממניות בארץ, מניות בחו"ל ועד איגרות חוב קונצרניות וממשלתיות. מנהלי הקרנות משקיעים את נכסיהן בניירות ערך שלדעתם צפויים להניב תשואה נאה למשקיעים וזאת בהתאם למדיניות הקרן. למרות שכל אחת מהקרנות חשופה לנכסים אחרים ובמינון שונה, ישנם מספר ני"ע המועדפים על פני מנהלים.

נכון לאמצע 2013 חלו מספר שינויים בהעדפות מנהלי הקרנות ביחס לסוף 2012. מניות הבנקים הגדולים, פועלים (מקום ראשון) ולאומי (מקום שלישי) נמצאות בצמרת רשימת המניות המועדפות, ומלאנוקס שאיישה בשנה שעברה את המקום השישי נפלטה אל מחוץ לרשימה לאחר שנמחקה מהמסחר בבורסה בסוף אוגוסט.

אילוסטרציה, צילום: shutterstock אילוסטרציה | צילום: shutterstock אילוסטרציה, צילום: shutterstock

מניית הפועלים, הבנק הגדול בישראל מבחינת שווי שוק שנאמד בכ־21.7 מיליארד שקל, מוחזקת על ידי 260 קרנות נאמנות שמחזיקות בכ־2.03% מההון המונפק של הבנק, החזקה שמסתכמת ב־441 מיליון שקל. מניית לאומי מוחזקת בידי 208 קרנות בהיקף של 305 מיליון שקל – 1.71% מהון המונפק של הבנק. במקום השני נמצאת כימיקלים לישראל, שמוחזקת בידי 229 קרנות בהשקעה של כ־328 מיליון שקל שמהווה רק כ־0.72% מהון המניות המונפק, וזאת לאור שווי השוק הגבוה שלה הנאמד בכ־45.8 מיליארד שקל. מנהלי הקרנות מעדיפים באופן מובהק את כיל על פני מניית החברה־האם שלה, החברה לישראל, שלא נמצאת כלל בטבלה.

טבע נמצאת במקום הרביעי עם 175 קרנות מחזיקות ופריגו חמישית עם 132 קרנות המחזיקות ב־256 מיליון שקל. הפועלים, כימיקלים לישראל, לאומי, טבע ופריגו שומרות על מקומן ברשימה ביחס לשנה שעברה. קבוצת דלק מזנקת מהמקום השמיני למקום השישי עם 190 קרנות מחזיקות בסכום השקעה של 206 מיליון שקל. במקום השביעי - גזית גלוב עם שווי השקעות של 181 מיליון שקל שקל. במקום התשיעי נמצאת מניית דיסקונט שהידרדרה מהמקום השביעי ב־2012. ומוחזקת על ידי 215 קרנות בסכום של 172 מיליון שקל.

אבנר וישראמקו ממוקמות במקום השמיני והעשירי בהתאמה – קפיצת מדרגה עבור ישראמקו אשר לא נכללה ברשימה בסוף 2012. גם אבנר עלתה מדרגה מהמקום התשיעי, תופעה שמשקפת את הדומיננטיות הגוברת של תעשיית הגז במשק המקומי.

את דירוג האג"ח הקונצרניות מובילות חברת חשמל סדרה 22 שמוחזקת על ידי 336 קרנות בהיקף אדיר של 1,359 מיליון שקל, ולאומי מימון התחייבות ט' שמפוזרות ב־154 קרנות. מיד אחריהן נמצאת סדרה יא' של גזית גלוב, המוחזקת על ידי 186 קרנות בהיקף של כ־602 מיליון שקל. מכתשים אגן ב' נמצאת במקום הרביעי, ובחמישי סלקום אג"ח ד' עם 532 מיליון שקל ב־259 קרנות.

במקום השישי נמצאת פז נפט סדרה ג' שמוחזקת ב־286 קרנות, לאחר שמנהלי הקרנות העדיפו ב־2012 דווקא את סדרה ב'. אחריה בתור ניתן למצוא את פועלים הנפקות התחייבות י' עם 484 מיליון שקל ובריטיש ישראל אג"ח ג' עם 475 מיליון שקל. בהמשך ניתן למצוא את כור סדרה ח' המוחזקת על ידי 302 קרנות בהיקף של 463 מיליון שקל ובתחתית הרשימה ניתן למצוא כתב התחייבות נוסף של בנק לאומי, לאומי מימון התחייבות י', המוחזק על ידי 209 קרנות בהיקף של 450 מיליון שקל.

מבחינת שינויים נוספים ברשימת האג"ח המועדפות ביחס לשנה שעברה ניתן למנות את סדרה ד' של סלקום שירדה מהמקום השלישי לחמישי. מכתשים ב' נפלה גם היא, מהמקום השני לרביעי. בריטיש ישראל אגח ג' ירדה גם מהמקום הרביעי למקום השמיני. העובדה שלמרות המהומה בקבוצה של נוחי דנקנר, מנהלי הקרנות מעדיפים להחזיק את סדרה ח' של כור שנעדרה מהטבלה בסוף 2012, מעידה כנראה על כך שהם שאינם חוששים מכשל פירעון בסדרה.

השורה התחתונה: למרות השוני הקיים בנכסי הקרנות הנאמנות, ניתן לראות כי יש להן מדיניות השקעה זהה עד רמה מסוימת. לא לכל המשקיעים כדאי לדבוק בהעדפות של מנהלי הקרנות.

צבי סטפק הוא יו"ר בית ההשקעות מיטב דש. מור מרגלית הוא מנהל השקעות בבית ההשקעות

תגיות