אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אל תטמנו את הראש בחול

אל תטמנו את הראש בחול

דיירי בניינים משוכנעים שהקבלן, המהנדס, האדריכל והעירייה הם האחראים ליציבות המבנה. עליהם להבין שהאחריות מוטלת גם עליהם

09.10.2013, 08:29 | צבי אילון
אתמול הייתי על גג בניין בן 70 שנה בתל אביב. המטרה היתה לתכנן תוספת של 40 מ"ר כדי להגדיל את הדירה הקיימת. כשהגעתי לאתר, נוכחתי בריכוז של כמה שקים שבתוכם פסולת בנייה במשקל של קרוב ל־800 ק"ג, כאשר שקים אלו מונחים על גג בטון מלא, דק מאוד, המונח על פרופילי פלדה ישנים וחלודים. כל זאת, במרחק כמה מאות מטרים מהבניין שהתמוטט ברחוב הרצל 62.

חשוב להבין שתקן ישראלי דורש מהמהנדס המתכנן לאפשר עומס שימושי של 150 ק"ג למ"ר. הגג אינו מיועד לשאת עומס גדול כמו אותם השקים שהיו באתר. זו רק דוגמה אחת לבעלי נכסים פרטיים, אשר אינם מודעים לאחריות שלהם בנושא תקינות הנכס מההיבט ההנדסי - קונסטרוקציה.

בניין בבנייה, צילום: דוד הכהן בניין בבנייה | צילום: דוד הכהן בניין בבנייה, צילום: דוד הכהן

הסכנה הגדולה היא במיזמים הקטנים

מדוע מחדלים כאלו מתרחשים? בפרויקטים גדולים, מהנדס הביצוע מנהל את תהליך הבנייה. המהנדס בקיא בתקנים ולא יאפשר לאירוע מסוג זה להתרחש. הבעיה שבמיזמים קטנים, במיוחד כאשר מדובר בהוצאה כספית נוספת של בעל הנכס, קיימת נטייה לעבוד ללא מפקח צמוד ולהזמין את המהנדס המתכנן לפיקוח עליון, כלומר לפיקוח על היציקות. הקבלן והפועלים באתר אינם מודעים תמיד לתכנון ההנדסי, קל וחומר אם הוא בוצע לפני שנים רבות ולפני יציאת תקנים ישראליים מחייבים. שקי הפסולת, ערימות בלוקים, משטח מרצפות ואלמנטים כבדים דומים עלולים לגרום לנזקים מסוכנים במבנה.

דוגמה נוספת שבה נתקלתי לאחרונה היא בניין בן 8 קומות בהרצליה שבו דיירים רבים. תוצאות בדיקת הקונסטרוקציה בקומת הקרקע הראו שעמודי הבניין אינם תקינים. הדיירים החלו להתווכח ביניהם ולהתעסק באפשריות שונות כגון פנייה לעירייה ובדיקת האפשרות לבצע פרויקט לפי תוכנית תמ"א 38, שאינה מתאימה במקרה זה לבניין כה גבוה.

בפועל, הבניין נמצא בסכנה. הדיירים חשים ומניחים שאם הבניין החזיק מעמד עד עכשיו, הוא ימשיך לתפקד כהלכה. הזמן עובד כנגדם וככל שהוא חולף, העמודים מאבדים מחוזקם והמבנה נעשה מסוכן יותר.

במקרה של התמוטטות עמוד שלא בוצע כהלכה, שקיעת התקרה המונחת עליו תהיה בלתי ניתנת לתיקון. במקרה של רעידת אדמה, הבניין מסוכן שבעתיים והוא עומד בפני סיכון התמוטטות אמיתי.

סביר שהאחראים כבר בגמלאות

דיירים אף עשויים לחשוב שהקבלן, המהנדס, האדריכל והעירייה הם האחראים ליציבות המבנה. אנשי המקצוע המעורבים בתכנון ובביצוע של בניינים שנבנו לפני 1980, סביר להניח שפרשו לגמלאות.

על הדיירים לפעול, לקחת אחריות ולהפסיק לטמון את ראשם בחול ולחכות שיצילו אותם. אלה רק שתי דוגמאות למצבים מסוכנים שלהם אני עד כמעט על בסיס יומי במהלך עבודתי.

העירייה אינה מפקחת על מיזמי בנייה, והגיע הזמן שבעלי נכסים יהיו מודעים לאחריותם ויפעלו לתיקון ליקויים במידת הצורך.

הכותב הוא מהנדס בניין, מנכ"ל ב.צ.ת אילון מהנדסים

תגיות