אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברת דירוג האשראי מעלות תציג דו"ח על התנהלותה בעת המשבר באי.די.בי צילום: רויטרס

חברת דירוג האשראי מעלות תציג דו"ח על התנהלותה בעת המשבר באי.די.בי

הדרישה של יו"ר ועדת הכספים, אבישי ברוורמן מהחברות, הגיעה לאחר שנציגה של מהתנועה לאיכות השלטון העירה על התנהלות חברות דירוג האשראי בעת הסדרי החוב של אי.די.בי

09.10.2013, 14:22 | חן פונדק

חברת דירוג האשראי מעלות תציג לוועדת הכלכלה של הכנסת דו"ח על התנהלותה ודירוג האשראי שהעניקה לחברת אי.די.בי בחודשים שקדמו למשבר החוב שלה.

בדיון בוועדה אודות הצעת חוק להסדרת פעילות חברות דירוג האשראי העירה עו"ד נילי אבן חן מהתנועה לאיכות השלטון על התנהלות חברות דירוג האשראי בעת מקרה הסדרי החוב של אי.די.בי. "חברות הדירוג נרדמו בשמירה ונצמדו לדירוג שלהם וכולם ידעו שהדירוג צריך לרדת והחזיקו אותו בכח כדי לא להפיל את IDB", אמרה אבן חן.

היא הוסיפה כי IDB הינו רק דוגמה למקרים רבים בהן חברות דירוג האשראי אינן מעדכנות את הדירוג שלהן למרות המצב הכספי המתבקש של החברות.

יו"ר הוועדה פרופ' אבישי ברוורמן (עבודה) ביקש לקבל דיווח מהחברות בדיון הבא על התנהלותם. 

קראו עוד בכלכליסט

עד לפני כמה שנים לא היה פיקוח בעולם על חברות הדירוג למרות שאלו קובעות במידה רבה את יכולת גיוס הכספים של המדינה. כיום כל מדינות המערב החלו פיקוח על חברות הדירוג, למעט ישראל. 

החוק צפוי להגדיר לראשונה מהו דירוג ומהי חברת דירוג תוך קביעת אמות מידה מינימליות לפעילותה של חברת דירוג ולביצוע הדירוג. כמו כן החוק אמור להתמודד עם בעיית ניגודי העניינים של חברות הדירוג, לאור העובדה שמקור פרנסתן של חברות הדירוג הוא הגופים המזינים את הדירוג. כך למשל, קובע החוק כי חברת הדירוג תנהג בעצמאות ותפעל תוך שיקול דעת מקצועי בלבד.  

ברוורמן העיר כי בעיית הניגודי העניינים היא קשה מאד, "שכמעט לא ניתן לפתור אותה", אך הוועדה תעשה ככל יכולתה להתמודד איתה, אולם לא תמיד ניתן לטפל בכלל ניגוד העניינים. כמו כן ביקש ברוורמן לבדוק האם נהוג במדינות בעולם ששירותי המדרוג משולמים על ידי המוסדיים ולא על ידי גורמים פרטיים.

חן הוסיפה כי "אחד הכשלים הוא שחברות הדירוג מקבלות את הכסף מהחברות ולא מרשות ניירות ערך. זה ניתוק הכרחי למניעת ניגוד עניינים".

אבישי ברוורמן אבישי ברוורמן אבישי ברוורמן

חשש מרגולציית יתר

החוק ממתין זמן רב. לפני שנה אושר החוק בוועדת שרים לחקיקה בממשלה הקודמת. מאז לאור הבחירות והעיכוב בתקציב המדינה טרם הגיע לקריאה ראשונה עד סוף יולי. יו"ר ניירות ערך פרופ שמואל האוזר הסביר כי החוק אומנם עקבי עם החוקים המקבילים בעולם אולם הותאם לישראל.

ערן היימר מנכ"ל מדרוג הזהיר מצידו מפני רגולציית יתר: "לרגולציית יתר יש מחיר. כאשר לוקחים את הסעיפים המחמירים מאירופה והסעיפים המחמירים מארה"ב ומוסיפים להם סעיפים מחמירים כמו שנהוג בישראל, יש מחיר. החמרת היתר אינה תורמת הרבה, ויכולה לגרם לחברות האם יותר חששות".

רונית הראל בן זאב מנכלית מעלות בירכה על החוק והוסיפה כי "אם החקיקה הישראלית תעלה בקנה אחד עם החקיקה באירופה זה יעזור להביא משקיעים זרים לשוק האג"ח בישראל".

תגיות