אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרנות בוחרות שלא להתחרות צילום: אוראל כהן

הקרנות בוחרות שלא להתחרות

אגף שוק ההון במשרד האוצר לא מתיר לקרנות הפנסיה להציע הנחה בדמי הניהול לפנסיונרים מסוימים מבלי לוודא שהפנסיונרים האחרים לא ייפגעו מכך

10.10.2013, 07:02 | שאול אמסטרדמסקי

מי שאמון על התחרות בשוק הפנסיה, ועל טיפול בכשלי שוק בהיעדרה של תחרות, הוא אגף שוק ההון במשרד האוצר.

קראו עוד בכלכליסט

לבקשת "כלכליסט", הסכימו באגף להתייחס לעניין, אם כי משום מה בעילום שם, והודו בהיעדרה של תחרות. אותו גורם ששוחח עם "כלכליסט" ציין כי האגף לא מפריע לקרנות להתחרות זו בזו. הדרך לתחרות מורכבת מאוד, משום שהאגף לא מתיר לקרנות הפנסיה להציע הנחה בדמי הניהול לפנסיונרים מסוימים מבלי לוודא שהפנסיונרים האחרים לא ייפגעו מכך.

"אמרנו לקרנות פנסיה שפנו אלינו בבקשות לתת הנחה לפנסיונרים שנשמח לאפשר להן, אבל קודם הן חייבות להגיד לנו מה יהיה המנגנון הטכני שיוודא שההנחות האלה לא באות על חשבון החיסכון הפנסיוני של הפנסיונרים האחרים באותה קרן. אף קרן לא חזרה אליי מעולם עם מנגנון כזה", אמר הגורם באגף שוק ההון.

דמי הניהול עולים, צילום: דוד הכהן דמי הניהול עולים | צילום: דוד הכהן דמי הניהול עולים, צילום: דוד הכהן

מדוע קרנות הפנסיה לא יכולות להציע הנחה בדמי הניהול לפנסיונרים מסוימים? באגף שוק ההון מסבירים כי אצל הפנסיונרים אי אפשר לקחת דמי ניהול שונים מקבוצות שונות. כל הפנסיונרים נמצאים בפול אחד, ולכן היכולת לקיים הנחות שונות בין פנסיונרים שונים היא מורכבת יותר ודרוש כאן מנגנון אחר. באוצר מבטיחים ש"כבר יש לנו כל מיני רעיונות בכיוון, אבל הם עדיין לא בשלים".

החדשות הטובות הן שבעתיד יהיה כאן טוב יותר ושהתחרות, בתקווה, תהיה גבוהה יותר, וגם שוק הפנסיה עצמו יהיה שונה בתכלית ויציע מוצרים שונים לפנסיונרים. אבל כל החדשות הטובות האלה והציפייה לעתיד לא עוזרות בשום צורה למי שכבר יצא לפנסיה בקרנות החדשות, ולמי שצפוי לצאת בשנים הקרובות. כל האידיליה הזו לא תתחיל מחר בבוקר, גם לא בשלוש השנים הקרובות, סביר להניח שגם לא עד סוף העשור.

"אנחנו בוחנים את הנושא הזה לא מהיום ופועלים בשביל לפתח את שוק המוצרים לגיל השלישי שייתנו לחוסכים תועלת גבוהה יותר על הכסף שלהם. בכל ההיבטים, לא רק בהיבט המחיר. למעשה, אנחנו אפילו מקדימים את העולם", אמר הגורם מאגף שוק ההון.

בינתיים הסכים אותו גורם להודות כי בקרנות החדשות יש פשוט מעט מדי אנשים עם מעט מדי כסף. הציפייה היא שמדובר במצב זמני ושבעתיד יהיו מאסות גדולות יותר של חוסכים עם יותר כסף. עוד אומרים באגף שוק ההון כי דמי ניהול בגובה 0.5% אולי נתפסים כשיעור גבוה, כיוון שזה השיעור המקסימלי שקבוע בחוק, אבל מדובר בדמי ניהול נמוכים יותר מהנהוג

בקופות הגמל, למשל.

גם אם נקבל את עמדת אגף שוק ההון, השורה התחתונה פשוטה - העובדה שהפנסיונרים משלמים את דמי הניהול הגבוהים ביותר האפשריים אינה גזרת גורל. קרנות הפנסיה יכולות להחליט שהן מתחרות על הפנסיונרים ומציעות להם דמי ניהול נמוכים יותר. הן לא עושות את זה מבחירה, משום שזה לא משתלם להן ומשום שהפנסיונרים אינם מודעים מספיק לגבי דמי הניהול, לאופן שבו הם מחושבים, ולחוסר התחרות.

אם הציבור היה מודע לכך, והיה מתחיל לחץ, בעיקר מצד ארגוני העובדים ומקומות העבודה, קרנות הפנסיה היו נדרשות להתחיל לחלק הנחות בדמי ניהול גם לפנסיונרים.

תגיות