אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבקר המדינה: לא אתערב בהרכב הוועדה למינוי דירקטורים בלאומי צילום: אלכס קולומויסקי

מבקר המדינה: לא אתערב בהרכב הוועדה למינוי דירקטורים בלאומי

גורמים בוועדה שהקים בנק ישראל טענו בעבר כי: "מצב שבו דירקטורים מכהנים בלאומי יושבים בועדה ומכריעים אם להמליץ על חבריהם לדירקטוריון לכהונה נוספת הוא בעייתי". המבקר: ההוראה מעוגנת בחוק, אין לי עילה להתערב

10.10.2013, 10:38 | תומר גנון

מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, יוסף שפירא, לא יתערב בהחלטת בנק ישראל לפיה בוועדה למינוי דירקטורים בבנק לאומי ישבו שני דירקטורים המכהנים בבנק, כך עולה ממכתבי תשובה ששיגר לאחרונה למועמדים לדירקטוריון שפנו אליו בסוגיה זו. המבקר דובק בעמדה זו למרות שגורמים בוועדה טענו בעבר כי "מצב שבו דירקטורים מכהנים בלאומי מכריעים האם להמליץ על חבריהם לדירקטוריון לכהונה נוספת הוא בעייתי".

לטענת המבקר, משום שמדובר בהוראה המעוגנת בחוק הבנקאות, אין עליו להתערב בנושא.

לטענת המתנגדים, המצב שבו שניים מחברי הוועדה היו דירקטורים חיצוניים המכהנים כיום בבנק לאומי - פרופ' אריה גנס, ופרופ' ידידה שטרן, היא בעייתית. גנס ושטרן דנו במועמדותם של ארבעה מחבריהם לדירקטוריון - יו"ר הבנק דוד ברודט, הדירקטורים משה דוברת ויואב נרדי והדירקטורית החיצונית גבריאלה שלו. הם ישבו בחדר בשלב הראיונות האישיים של חבריהם, וקולם בשלב ההכרעה אינו נחות מזה של שלושת חברי הועדה האחרים: היו"רית אילה פרוקצ'יה; הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, דרור שטרום; וח"כ לשעבר מטעם מרצ, חיים אורון.

"מדובר באנשים עם מודעות לסיטואציה הרגישה, למרות שאין ספק שמדובר במצב בעייתי", אמר גורם בוועדה בזמן עבודתה. "על פי הנהלים, החלטות הוועדה ודיוניה יפורסמו בסוף עבודתה, וזה יכול לעורר אי נוחות אם דירקטור מכהן יגלה שחברו לדירקטוריון לא המליץ עליו. מצד שני הם אנשי מקצוע שיכולים לתת זווית מקצועית ודגשים על מה התכונות החשובות לבנק. זה מאוד חשוב בועדה שבה לשאר החברים אין הכרות וניסיון עם הנושא".

שפירא. יבחן את הליך ההמלצה על הדירקטורים, צילום: גדעון מרקוביץ שפירא. יבחן את הליך ההמלצה על הדירקטורים | צילום: גדעון מרקוביץ שפירא. יבחן את הליך ההמלצה על הדירקטורים, צילום: גדעון מרקוביץ

המבקר בודק את הליך ההמלצה על דירקטורים

כאמור, המבקר אינו מתכוון להתערב בסוגיית הרכב הוועדה, אך אתמול הוא פנה למפקח על הבנקים, דודו זקן, בבקשה שיורה על דחיית מועד כינוסה של האסיפה הכללית של בנק לאומי שאמורה להתקיים בעוד כשבועיים (23.10).

באסיפה זו יבחרו דירקטורים שהומלצו על ידי הוועדה שהקים בנק ישראל. המבקר ביקש שהאסיפה תדחה בשל תלונות שהוגשו למשרדו על הליך מיון המועמדים לכהונת דירקטורים בבנק שבחירתם נמצאת על סדר היום של האסיפה.

11 המועמדים לדירקטוריון נבחרו על ידי הוועדה למינוי דירקטורים שהקים בנק ישראל מתוך 180 מועמדים שפנו אליה. בתלונה שהגישו למבקר שלושה מהפונים לוועדה אשר לא נכללו ברשימה המצומצמת של המועמדים ממנה נבחרו אלה שזומנו לראיון הסופי, הם העלו טענות שונות בקשר לתקינות ההליך, לרבות טענות על אי תיעודו בפרוטוקול. לדברי המבקר, מכיוון שבירור התלונות נמצא בעיצומו וטרם נתקבלו החלטות "רצוי לדחות את מועד כינוסה של האסיפה הכללית עד לאחר החלטה".

11 המועמדים שעליהם המליצה הועדה שהקים בנק ישראל הם הדירקטורים המכהנים דוד ברודט, משה דברת ויואב נרדי, וכן מנכ"ל בז"ן לשעבר, פיני בוכריס, ח"כ לשעבר שי חרמש, ראש המחלקה הכלכלית בפרקליטות לשעבר, אביה אלף, מנכ"לית דיסקונט למשכנתאות לשעבר, אתי לנגרמן, עו"ד מוחמד סייד-אחמד לשעבר במשרד האוצר ונורית סגל לשעבר בבנק הפועלים. שני המועמדים הנוספים שעליהם המליצה הועדה לתפקיד דח"צ, הם פרופסור גבריאלה שלו ואבי בזורה, מנכ"ל בנק ירושלים לשעבר.

תגיות