אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טבע מפטרת: מהלך של אין ברירה או הפתרון הקל צילום: בלובמרג

ניתוח כלכליסט

טבע מפטרת: מהלך של אין ברירה או הפתרון הקל

הרכישות שהוביל המנכ"ל הקודם שלמה ינאי לא הוכיחו את עצמן, הרווח צפוי לצנוח בשנה הבאה והעובדים נשלחים הביתה. "כלכליסט" מנתח את ההחלטות שהובילו לקיצוצי הענק בטבע

13.10.2013, 06:53 | ניר צליק

טבע הוציאה יותר מ־30 מיליארד דולר בעשור האחרון על רכישת חברות כדי לתמוך בצמיחתה. הרכישות העיקריות היו של חברות גנריות, ומטרתן היתה לסייע לענקית התרופות הישראלית להתרחב לתחומים שלא פעלה בהם ולהגדיל את סל המוצרים שלה ואת הכנסותיה.

קראו עוד בכלכליסט

לרכישות האלה יש מחיר: נכון לסוף הרבעון השלישי היתה טבע חייבת 9.9 מיליארד דולר בהלוואות לבנקים ולמחזיקי אג"ח, ובקופת החברה היו 1.4 מיליארד דולר בלבד. החוב של טבע גדל במאות מיליוני דולרים מאז על רקע הלוואה שניטלה מ־HSBC כדי לשלם פיצויים לפייזר על הפרת פטנט בעקבות הפסד במשפט ביוני. הנתונים האלה הביאו את הנהלת החברה לגבש תוכנית התייעלות.

באחת מההחלטות הדרמטיות בתולדותיה הודיעה בסוף השבוע טבע על כוונתה להיפרד מ־5,000 עובדים, כ־10% מכוח האדם של החברה ברחבי העולם. נכון לסוף 2012 העסיקה החברה 45,948 עובדים ברחבי העולם, 7,397 מהם בישראל. טבע לא מסרה דבר על היקף הפיטורים בישראל, אך ההערכות הן כי מנהלי החטיבות כבר מכינים רשימות פיטורים וכי בסופו של דבר ייאלצו כ־700–800 איש במדינה לחפש מקום עבודה חדש.

לדברי טבע, התייעלות זו תסייע לחברה לעמוד ביעדים שקבעה בתוכניתה האסטרטגית - קיצוץ של 2 מיליארד דולר בהוצאות התפעול עד 2017.

טבע מתכוונת להשלים את עיקר הקיצוץ במצבת כוח האדם שלה עד סוף השנה הבאה, זאת במטרה להביא לחיסכון של מיליארד דולר בהוצאות בסוף 2014. עד סוף 2015 מקווים בטבע לחתוך 1.4 מיליארד דולר מהוצאות התפעול.

 

הפיטורים אמורים לקזז את הצניחה ברווח

 

לכאורה סבב הפיטורים הדרסטי של החברה אינו מפתיע. טבע כבר הודיעה בדצמבר האחרון כי בכוונתה לחסוך 1.5–2 מיליארד דולר בעלויות, אולם המשקיעים נותרו ספקנים בנוגע ליכולת מימוש תוכנית ההתייעלות שלה. בסוף השבוע חשפה טבע כי החיסכון הצפוי ממימוש תוכניתה יעמוד על רף התחזית העליון שקבעה, וכי בכוונתה להאיץ את הליכי ההתייעלות ולהיפרד מ־10% מהעובדים.

בעשור האחרון פיטרה טבע אלפי עובדים כחלק ממסע הרכישות שלה. בכל פעם שרכשה יצרנית תרופות גנרית חדשה היא העבירה קווי ייצור חדשים בין מפעלים במטרה להגביר את הנצילות שלהם — מהלך שאפשר לה לסגור מפעלים ולפטר חלק משמעותי מכוח האדם בחברה שרכשה. עד עתה עיקר הפיטורים היה בחו"ל וכעת גם מאות עובדים מקומיים ימצאו עצמם מתדפקים על דלתות לשכות התעסוקה.

למעשה, הזרז המרכזי להקדמת סבב הפיטורים הוא פקיעת הפטנטים על קופקסון, תרופת הדגל שפיתחה טבע לטיפול בטרשת נפוצה ואחראית למחצית מהרווח שלה. טבע צפתה כי הפטנטים על התרופה יפקעו רק בשנת 2015, אך בדיונים המשפטיים הבלתי נגמרים שמנהלת החברה נקבע כי היא מוגנת עד מאי 2014 בלבד. המשמעות היא כי בתאריך זה עשויה טבע להתמודד עם תחרות גנרית לתרופת המקור המשמעותית ביותר בפורטפוליו המוצרים שלה.

כלל המכירות של קופקסון ב־2012 היו 4 מיליארד דולר — כחמישית מכלל הכנסות החברה, שהיו 20.3 מיליארד דולר ב־2012. אם אכן טבע לא תצליח בערעור במשפט, היא עלולה לאבד בלעדיות לתקופה של 16 חודשים. בהנחה כי היא תאבד נתחי שוק משמעותיים ומחירה של קופקסון יירד, מדובר באובדן הכנסות פוטנציאלי של כ־2 מיליארד דולר. עם זאת, אין ערובה להצלחת מתחרותיה לתפוס נתח שוק כה גדול למרות פקיעת הפטנטים על קופקסון.

מלבד הפגיעה בשורת ההכנסות של החברה, קופקסון היא התרופה הרווחית ביותר שלה, שאחראית כאמור לכ־50% מרווחי טבע, כך שהרווח ב־2014 צפוי לצנוח בדרמטיות. ב־2012 הסתכמו רווחיה של החברה ב־4.7 מיליארד דולר.

אבן ריחיים נוספת על צווארה של טבע (מעבר לתלות הנוכחית בקופקסון), שמנכ"ל החברה ג'רמי לוין מנסה לשבור באמצעות תוכנית אסטרטגית חדשה, היא החובות המשמעותיים שהחברה נטלה כדי לבצע רכישות. התוכנית החדשה תתמקד במערכת העצבים המרכזית, בבריאות האשה, במערכת הנשימה ובתרופות משולבות הפותרות כמה בעיות במקביל.

אם היקף הרווחים מקופקסון יירד, תצטרך טבע לשפר את היעילות התפעולית, כפי שהיא מנסה לעשות בקיצוץ הנוכחי, כדי לשרת את החובות הגבוהים שלה. תזרים המזומנים מהפעילות השוטפת הסתכם ב־875 מיליון דולר, והוא צפוי לקטון בשנה הבאה ללא הבלעדיות על קופקסון.

טבע צריכה להתמודד עם שלוש חזיתות. הראשונה, תשלום החוב למחזיקי האג"ח; השנייה, החובות לבנקים ויחס החוב לרווח, שצפוי להשתנות בעקבות הירידה ברווחים מקופקסון בשנה הבאה; והשלישית, בעלי המניות, שרגילים לתשלום דיבידנדים ולרכישת מניות עצמית בידי טבע, המגדילה את הדיבידנד למשקיעים ואת הרווח למניה. טבע צריכה לשמור על איזון בין כל הגורמים האלה.

רכישות הענק של טבע לא סיפקו את הסחורה

 

בעשור האחרון בלעה טבע חברות, ביצעה אינטגרציה מהירה ויעילה והשיאה את ממדי הסינרגיה לרמות שגררו גל קנאה מצד מתחרותיה. ואולם, בשנים האחרונות מתברר שהחברות שטבע רכשה לא מספקות את הסחורה, לעתים בגלל טעויות שעשתה טבע בדרך.

באר פארמסוטיקלס האמריקאית, שטבע רכשה ב־2008 ב־7.4 מיליארד דולר, מתמודדת עם תחרות קשה בתחום בריאות האשה מצד ווטסון האמריקאית. התחרות הזאת כואבת במיוחד, משום שבווטסון מובילים אותה מנהלי המחקר והפיתוח שנפרדו מבאר עם השלמת העסקה.

מימין: מנכ"ל טבע היוצא שלמה ינאי עם היו"ר פיליפ פרוסט והמנכ"ל ג מימין: מנכ"ל טבע היוצא שלמה ינאי עם היו"ר פיליפ פרוסט והמנכ"ל ג'רמי לוין בטקס חילופי המנכ"לים בחברה | צילום: ענר גרין מימין: מנכ"ל טבע היוצא שלמה ינאי עם היו"ר פיליפ פרוסט והמנכ"ל ג

גם חברת תרופות המאקרו ספלון, שאת רכישתה השלימה טבע לפני כשנתיים תמורת 6.8 מיליארד דולר, מתקשה לעמוד בציפיות. התרופה העיקרית שלה, פרוביג'יל (לטיפול בישנוניות כרונית), שהניבה בשיא הכנסות של כ־1.1 מיליארד דולר, כ־40% מהכנסות ספלון טרם הרכישה, נתקלה בתחרות גנרית. אובדן הבלעדיות פגע משמעותית בביצועי ספלון, וברבעון השני של 2013 הניבו מכירות פרוביג'יל הכנסות של 14 מיליון דולר בלבד. תרופה שפיתחה ספלון לטיפול בכאבים של חולי סרטן, שהיתה אמורה לייצר הכנסות של 300–500 מיליון דולר, נכשלה בניסוי הקליני הסופי.

העובדים משלמים על הטעויות של המנכ"ל הקודם

 

במידה רבה ג'רמי לוין משלם את מחיר הטעויות של קודמו בתפקיד שלמה ינאי. חברת התרופות בריסטול־מאיירס סקוויב (BMS), בה עבד לוין בתפקידו הקודם, בחנה אפשרות לרכוש את ספלון, אך ויתרה לבסוף כי לא חשבה ש פוטנציאל פורטפוליו התרופות שפיתחה מצדיק את תג המחיר שביקשה. הרכישה גם כיווצה את יכולתה של טבע לבצע רכישות משמעותיות ואילצה אותה לשנות את האסטרטגיה שלה — ולעבור לרכישות קטנות ולשיפור המוצרים הקיימים שלה.

ההתייעלות תאפשר לטבע לשרת את החוב ולהמשיך להעניק דיבידנדים לבעלי המניות שלה גם לאחר איבוד הבלעדיות על קופקסון. במאזניים שבצד אחד שלהם הונחו העובדים ובצד השני בעלי המניות — העובדים הם שמשלמים את המחיר.

טבע עושה בדיוק מה שחברה במצבה צריכה לעשות: כשעל מאזנה רובץ חוב ענק ובאופק הירידה הצפויה בהכנסות וברווחים, עליה להתאים את מבנה ההוצאות.

גם אם ההתייעלות כואבת, מדובר בהחלטה ניהולית לגיטימית. השאלה הגדולה נותרה פתוחה: מה תמהיל העובדים שתקצץ טבע? אם הקיצוץ בישראל יהיה בשכבת השומן של אנשי הכספים, השיווק וההפצה, אולי ניתן יהיה לנהוג בסלחנות. אך אם היא תחליט לסגור מפעלים וקווי ייצור בישראל ולהעביר את הפעילות למדינות שכוח האדם בהן זול יותר, זו תהיה מכה קשה עבור המשק הישראלי, שחיבק את טבע והעניק לה הטבות מס של מיליארדי שקלים במטרה לעודד אותה להשקיע ולהעסיק עובדים בישראל. 

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
שלא כדרך הטבע
זאת לא הפעם הראשונה שמנכ"ל חברה גדולה עוזב ואז מתגלים כל הכשלונות העיסקיים והניהוליים שלו ומי משלם? העובד. הייתי שמח לראות את אדון ינאי מתייחס לנושא... הרי ידעו שתוקף הקופסקון הולך להסתיים.... איפה היצירתיות? איפה הניהול? פיטורי עובדים=כשלון של מנהל. ורמז עבה לא להתקרב לחברות כאלה שלעובד שם אין ערך בגרוש
אבי , ליד טבע  |  13.10.13
לכל התגובות