אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה לעובדי הנמלים: מו"מ מחודש למרות כישלון השיחות צילום: אריאל בשור

המדינה לעובדי הנמלים: מו"מ מחודש למרות כישלון השיחות

לפני שבוע התפוצצו השיחות בין המדינה לההסתדרות על הרפורמה בנמלים. מנכ"ל משרד התחבורה עוזי יצחקי יזם מהלך נוסף כדי למנוע את השביתה הצפויה

12.10.2013, 21:51 | ליאור גוטמן

מנכ"ל משרד התחבורה עוזי יצחקי הציע ביום שישי האחרון להסתדרות להמשיך במו"מ על הרפורמה בנמלים, ללא קשר לכישלון השיחות בשבוע שעבר. ההסתדרות טרם הגיבה להצעה, אך יש לציין ששם כבר החלו בהיערכות לחידוש סכסוך העבודה. ביום חמישי שעבר פנו ועדי הנמלים של חיפה ואשדוד וההסתדרות לבית הדין הארצי לעבודה, בבקשה לחדש את בקשתם להשבית את העבודה.

קראו עוד בכלכליסט

בפניית הוועדים וההסתדרות נכתב ש"בית הדין מתבקש לאפשר לעובדי הנמלים לממש את זכותם לעשות שימוש בכלים ארגוניים ולשבות כדי למנוע פגיעה קשה בהם, וכדי למנוע פגיעה בעבודה המאורגנת וביחידת המיקוח".

נציגי המדינה הופתעו

 

לבקשה צורף מסמך המכיל ציטוטים מפיהם של פקידים במשרד האוצר ובמשרד התחבורה, שמהם ניתן להבין שהמדינה היא שאחראית לפיצוץ המו"מ. סגן ראש אגף התקציבים הפורש שאול מרידור, למשל, מצוטט במסמכים כאילו הוא מסרב לכל הדרישות של עובדי הנמלים, לרבות שדרוג הציוד של הנמלים הקיימים, שריון שכר העובדים, ומתן ביטחון תעסוקתי למי שימשיך לעבוד לאחר בניית הנמלים החדשים. מרידור מצוטט כמי שאמר שהנמלים הקיימים "צריכים להתייעל. אתה יכול להוריד את כמות המנופים ולהוריד שעות. יש המון דרכים להתייעל, פרישה למשל". עוד ציטוט של מרידור מסביר שהוא החליט להפסיק את הפגישות עם הוועדים משום שהגיעו ל"מיצוי", לכאורה.

נמל אשדוד, צילום: אוראל כהן נמל אשדוד | צילום: אוראל כהן נמל אשדוד, צילום: אוראל כהן

בפגישות שהתקיימו בשבועות האחרונים בין הצדדים העלו ועדי הנמלים דרישה חדשה: לקבל לידיהם את הנמלים החדשים שיוקמו, בתמורה להעברת הנמלים הקיימים בחזרה לידי המדינה. לטענת הוועדים, כך תוכל המדינה להפעיל את הנמלים ה"כושלים" לכאורה על ידי כוח אדם מקצועי וחדש. הדרישה הפתיעה את נציגי המדינה והם דחו אותה על הסף ללא שנימקו זאת.

משרדי האוצר והתחבורה האשימו את ההסתדרות ואת הוועדים על ש"יצאו לתקשורת" ו"האשימו את נציגי המדינה ש 'פוצצו את המשא ומתן'".

בית הדין טרם החליט בבקשה המחודשת, ונראה שהחלטה כזו צפויה השבוע.

בתוך כך השיגה הנהלת נמל אשדוד בימים האחרונים אישור מהמשרד להגנת הסביבה להגביר את קצב הפריקה של מטעני הצובר. כך נודע ל"כלכליסט". מדובר במטענים שמגיעים בתפזורת (מטעני ברזל, מינרלים, דגנים), ובתנאי מזג אוויר קשים יש סכנה שפריקתם תוביל לזיהום, למשל, אם מטען כלשהו ייפול למים.

יש אישור מהסמנכ"ל

 

לידי "כלכליסט" הגיע מכתב בחתימתו של סמנכ"ל פיקוח והסברה במשרד להגנת הסביבה יצחק בן דוד. בן דוד אישר במכתב לפרוק מטעני צובר גם כשמהירות הרוח ברציף מגיעה ל־28 קשר. מדובר בזינוק משמעותי לעומת היתר העבודה הקודם, שלפיו יש להפסיק את הפריקה כשמהירות הרוח ברציף עלתה על 15 קשר.

במשרד להגנת הסביבה דווקא ידעו בעבר להפגין יד קשה כלפי הפרות בנושא הזה. בספטמבר 2010, למשל, פתח המשרד בחקירה פלילית נגד נמל חיפה, בגלל זיהום שגרמו מטענים שנפרקו בנמל ונפלו לתוך המים.

בהנהלת נמל אשדוד מקווים שההיתר החדש ימנע האטה בפריקה של מטעני הצובר. בנמל אשדוד הוסיפו שבימים אלה מושקעים 100 מיליון שקל ברכישה של ציוד שיאפשר הזרמת מטעני צובר ללא מגבלות. 

תגיות