אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מגבלות האוצר על המוסדיים לא מנעו את הריכוזיות בשוק האשראי צילום: אריאל שרוסטר

דו"ח המבקר

מגבלות האוצר על המוסדיים לא מנעו את הריכוזיות בשוק האשראי

המבקר קובע כי למרות החמרת התנאים על הלוואות המוסדיים ללווים גדולים במשק, הסיכונים למערכת הבנקאית לא הוסרו ולכן יש לשקול את המהלך מחדש

15.10.2013, 16:15 | שניר הנדלר

המגבלות שקבע אגף שוק ההון באוצר על הלוואות שמעניקים הגופים המוסדיים לתאגידים גדולים, אינן אפקטיביות בהקטנת הריכוזיות בשוק האשראי, כך קובע מבקר המדינה, יוסף שפירא, בדו"ח שפורסם היום (ג').

בחודשים יולי-דצמבר 2012 בדק המבקר את פעולות ההסדרה והפיקוח של הגופים השונים בשוק ההון בנוגע לגובה האשראי שמעניקים התאגידים הבנקאיים לקבוצות עסקיות גדולות אשר עשויות להוות סיכון למערכת ובנוגע לגופים המוסדיים המשקיעים בקבוצות כאלה.

משרד האוצר בירושלים, צילום: עמית שאבי משרד האוצר בירושלים | צילום: עמית שאבי משרד האוצר בירושלים, צילום: עמית שאבי

הבדיקה, שנערכה מול אגף שוק ההון במשרד האוצר ובנק ישראל באה לאחר שביוני האחרון החמיר אגף שוק ההון את מגבלות ההשקעה בתאגיד יחיד ובקבוצת תאגידים. הסיבה להחמרת התנאים היא רמת הריכוזיות הגבוהה במגזר העסקי אשר מגבירה את הסיכונים של המערכת הפיננסית, שכן הקבוצות העסקיות הגדולות הן הלוות הגדולות גם בשוק האשראי הבנקאי וגם בשוק ההון. מהדו"ח עולה כי המגזר העסקי מאופיין בריכוזיות גבוהה שהתפתחה לאורך השנים. רבע מהחברות הרשומות למסחר בישראל משתייכות לכ-25 קבוצות עסקיות, ונתח השוק שלהן (ללא חברת טבע) נאמד ביולי 2010 בכ-69% ב-2010, זאת לעומת כ-53% בסוף 2007. נתח השוק של עשר הקבוצות העסקיות הגדולות הוא מן הגבוהים במדינות המערב – 30% מהשוק.

לפי המגבלות המעודכנות, החשיפה המקסימלית לקבוצת תאגידים לא תעלה על 10%, זאת לעומת 15% טרם התיקון. עוד נקבע כי חשיפתם של המוסדיים לחמש קבוצות התאגידים הגדולות לא תעלה על 40%.

מסקנת המבקר היא כי שיעור החשיפה המקסימאלי של המוסדיים על פי התיקון של האוצר, הוא גבוה בהשוואה להשקעותיהם בפועל. מסיבה זו, המגבלות החדשות אינן אפקטיביות בהקטנת ריכוזיות ההשקעות של הגופים המוסדיים.

עוד עולה מבדיקת משרד מבקר המדינה כי אין בידי אגף שוק ההון מערכת לבדיקה שוטפת של חריגות מסלולי ההשקעה השונים של הגופים המוסדיים ממגבלות ההשקעה. בנוסף, נמצא כי גם לאחר עדכון המגבלות רף המגבלות נותר גבוה, כך שהן אינן יכולות למנוע עלייה ניכרת בחשיפה של הגופים המוסדיים שנבדקו לקבוצות תאגידים ולחמש התאגידים הגדולים, ועל כן הן אינן מפחיתות את השפעות הרוחב השליליות של הריכוזיות בשוק האג"ח ובכללן ההשפעה על יציבות המערכת הבנקאית והפגיעה בשוק האג"ח במקרה של נפילת לווה גדול. "מהנתונים שנבדקו עולה, כי למעשה לא זו בלבד שהמגבלות הישנות לא היו אפקטיביות בהקטנת הריכוזיות של ההשקעה בקבוצות תאגידים, אלא שגם המגבלות החדשות אינן אפקטיביות בהקטנת הריכוזיות בתחומים אלה. יתרה מזו, הן אינן יכולות למנוע עלייה ניכרת בריכוזיות ההשקעות של מסלולי ההשקעה הגדולים שנבדקו בקבוצות תאגידים אלה", נכתב בדו"ח המבקר.

נוכח הסיכונים המערכתיים והעיוותים בהקצאת מקורות במשק, הנובעים מריכוזיות, ההשקעה של הגופים המוסדיים במספר מצומצם של תאגידים גדולים וקבוצות תאגידים, משרד מבקר המדינה קובע כי על אגף שוק ההון לשקול לדון מחדש באפקטיביות של מגבלות ההשקעה החדשות.

עוד קובע הדו"ח כי מאחר ואין בידי אגף שוק ההון מערכת "דגלים אדומים" למעקב שוטף אחר החשיפות ללווים גדולים ולקבוצות לווים, על האגף לעקוב תדיר אחר ההשקעות של הגופים המוסדיים הנתונים לפיקוחו.

תגובת משרד האוצר

"המגבלות שהוטלו ב-2012 נועדו לאפשר מגוון השקעות תוך בקרת החשיפה לסיכונים שבהשקעה. הגופים המוסדיים עומדים במגבלות שנקבעו. המגבלות שנקבעו הן מידתיות, מאוזנות ושקולות ודומות למגבלות הנהוגות בגופים מוסדיים בעולם. האגף עוקב באופן שוטף אחר נתונים אודות שיעורי השקעה של גופים מוסדיים בכל קבוצת לווים ובוחן את מידת החשיפה של הגופים המוסדיים לקבוצות אלו ועמידתם במגבלות ההשקעה. בעקבות הוראות הפיקוח לחיזוק הממשל התאגידי ביחס לניהול השקעות בכלל וביחס למתן אשראי בפרט, הן בהיבט התהליכים והן בהיבט מגבלות השקעה, הגופים המוסדיים קובעים מדיניות מימון מתאימה המתייחסת לסוג הענף, לריכוזיות לווים, לרמות מינוף ולפרמטרים אחרים. האגף, מבקר את תהליכי קבלת החלטות ההשקעה ומוודא כי הגוף המוסדי פועל בהתאם למדיניות שנקבעה ולהוראות הפיקוח. יחד עם זאת, האגף בוחן את הצורך בעדכון כללי ניהול אשראי לקבוצות לווים גדולים".  

תגיות