אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש הרשיע שלושה חשודים בהונאת רשויות המס בגובה 270 מיליון שקל צילום: shutterstock

ביהמ"ש הרשיע שלושה חשודים בהונאת רשויות המס בגובה 270 מיליון שקל

בהכרעת הדין, המתייחסת ל-14 פרשיות שונות וכונתה "הונאת המיליארד" הורשעו רוני אהרון ברנס, שלמה הרי עזרן ודוד שבת, במרבית האישומים שיוחסו להם בכתב האישום. השלושה הואשמו בהשתמטות מתשלום מסים מעסקאות פיקטיביות שערכן כ-1.7 מיליארד שקל

15.10.2013, 16:19 | זוהר שחר לוי והדר קנה

בית משפט השלום בבאר שבע הרשיע היום (ג') במרבית האישומים את המעורבים בפרשת "הונאת המיליארד" וקבע כי "הנאשמים עסקו במשך שנים בסחר והפצה של חשבוניות פיקטיביות במגוון שיטות פעולה ובהיקף חסר תקדים".

בהכרעת הדין, המתייחסת ל-14 פרשיות שונות וללא פחות מ-36 אישומים, הרשיע השופט עידו רוזין את הנאשמים המרכזיים בפרשה, רוני אהרון ברנס, שלמה הרי עזרן ודוד שבת, במרבית האישומים שיוחסו להם בכתב האישום. זאת לאחר הליך שמיעת עדויות ממושך שכלל 157 עדי תביעה ומתוכם 4 עדי מדינה.  

קראו עוד בכלכליסט

"התמונה העולה מהתיק הינה של נאשמים שהסחר בחשבוניות פיקטיביות היה ללחם חוקם ושגרה יומיומית", כתב השופט בהכרעת הדין. "הנאשמים שהבינו היטב את תפקידן של החשבוניות במערך המיסוי ראו בהן כלי זמין ונגיש לעשיית כסף קל". לדברי השופט, לשם כך הוסוו פעילויות חשבונאיות פיקטיביות כפעילות עסקית כשרה ואם לא די בכך, הנאשמים לא בחלו בשום אמצעי להמשך הסחר, לרבות השתלטות בדרכים פסולות על חברות והקמת חברות.

ביהמ"ש: "התמונה העולה מהתיק הינה של נאשמים שהסחר בחשבוניות פיקטיביות היה ללחם חוקם ושגרה יומיומית", צילום: שאטרסטוק ביהמ"ש: "התמונה העולה מהתיק הינה של נאשמים שהסחר בחשבוניות פיקטיביות היה ללחם חוקם ושגרה יומיומית" | צילום: שאטרסטוק ביהמ"ש: "התמונה העולה מהתיק הינה של נאשמים שהסחר בחשבוניות פיקטיביות היה ללחם חוקם ושגרה יומיומית", צילום: שאטרסטוק

"בסופו של ההליך הממושך והחריג בהיקפו", סיכם בית המשפט, "לאחר בחינה מעמיקה של חומר הראיות ולאחר דיון והכרעה בפרשה אחר פרשה ובאישום אחר אישום, התמונה שעלתה היא ברורה, ולפיה אכן המדובר בנאשמים שעסקו במשך שנים בסחר ובהפצה של חשבוניות פיקטיביות במגוון שיטות פעולה ובהיקף חסר תקדים. במעשיהם גרעו הנאשמים מקופת המדינה תשלומי מיסים בסכומי עתק".

במרץ 2011 הגישה רשות המסים כתב אישום עצום בהיקפו נגד שלושה מעורבים וחברות רבות בפרשה אותה כינו 'הונאת המיליארד'. ברנס, עזרן שבת, הואשמו בהשתמטות מתשלום מסים מעסקאות פיקטיביות שערכן כ-1.7 מיליארד שקל. כתב האישום הוגש בתום חקירה משותפת של רשות המסים ויחידה להב 443 במשטרה ובמקביל הוארך מעצרם של השלושה עד לתום ההליכים נגדם.

כתב האישום, המתייחס ל-14 פרשיות שונות וכולל 36 אישומים, הוגדר כחסר תקדים בהיקפיו ובחומרת העבירות הכלולות בו. בין השאר, כלל היקפי השתמטות מתשלום מס ערך מוסף בגובה של כ-270 מיליון שקל לפחות, הנובעים מעסקאות פיקטיביות שערכן כ-1.7 מיליארד שקל, ועוד מאות מיליוני שקלים במסגרת ביצוע עבירות מס.

בכתב האישום תוארה השיטה בה בוצעו העבירות, שהיוותה קפיצת מדרגה בכל הקשור לעבירות מס מסוג זה. על פי המיוחס לנאשמים, הוצאו אלפי חשבוניות מס בין הנאשמים השונים ובין מעורבים אחרים וגם בין הנאשמים לבין עצמם, על מנת להקטין את גובה החבות במס של העוסקים, כמו גם הוצאת חשבוניות מס לשם כיסוי כספי הלוואות שניתנו בשוק האפור, ללא כל דיווח לרשות המסים כמתחייב עפ"י החוק, כאשר כוונת העבריינים הייתה להטיל את תשלום הריבית על קופת המדינה, באמצעות שימוש בחשבונית מס פיקטיביות.

בחלק מהמקרים העבירות כללו זיוף מסמכים ולעתים אף שימוש בחברות קיימות וכשרות, שמעולם לא ייפו את כוחם של הנאשמים לפעול בשמן. חלק אחר של פרשיות כתב האישום כולל השתלטות פיסית של הנאשמים על חברות, תוך שהם עושים בהן כבשלהן. הענפים בהם פעלו הנאשמים לכאורה כוללים את ענפי הביגוד והלבשה, שמירה ואבטחה, אספקת עובדים, ברזל ומתכות, שיפוצים ובניה, זהב, עץ, גבס, הובלות ומשאיות, מוסכים, צמיגים, מצברים, גדרות, ציוד מכני הנדסי, צבע, אספקת חול, קרמיקה וחומרי בנין.

התיק נוהל על ידי עורכי הדין מהלשכה המשפטית הפלילית של מחוז הדרום ברשות המסים (משרד מע"מ באר-שבע) בהובלתה של עו"ד יהודית אביטן, ועורכי הדין יעל בוקר-יוסף, רעות סנה ועידן ארד.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
דווקא את החלק הכי חשוב בהכרעת הדין שכחתם
לאחר שקראתי את הפס"ד עולה שבמספר רב של עמודים מותח השופט ביקורת על עורך הדין של החשודים שלא שימש כ"קצין בית משפט". מתואר שם שבמהלך הדיון זרק בבית המשפט את העט שלו על מישהו, חשף את תחתוניו לתובעות, ניהל הליך של צעקות והצגות ללקוחות ועוד תיאורים ציוריים. בית המשפט ציין מפורשות כי להתנהגות זו של הסניגור תהיה השפעה לרעה על העונש של הנאשמים. זה אולי מוסר ההשכל הכי חשוב מפסק הדין- דע לאיזה "רופא מומחה" אתה הולך, שהרי הניתוח קובע את החיים של הפציינט (או במקרה זה- שנות המאסר) ?
אחד שקרא  |  16.10.13