אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לתועלת הציבור

לתועלת הציבור

למה חשוב לקרוא את התחקיר של פרו-פבליקה

17.10.2013, 09:42 | ליעד ליבנה

150 אמריקאים מתים מדי שנה ממנת יתר של משכך הכאבים טיילנול. זו השורה התחתונה של תחקיר פרו־פבליקה שמוצג בעמודים הבאים. 150 איש שעברו במעט, יחסית, את המינון המומלץ במשכך הכאבים הנמכר ביותר בארצות הברית, והכבד שלהם קרס.

המספר הזה מזעזע כשלעצמו, אבל ההישג הגדול של אתר התחקירים העצמאי פרו־פבליקה הוא בחשיפת הכשלים שהובילו למקרי המוות: השיווק של היצרנית, שמיתגה את טיילנול כתרופה "הבטוחה ביותר"; והמחדל הבלתי נסלח של ה־FDA, שנמשך 32 שנים. החשיפות האלה הפכו את הכתבה של פרו־פבליקה לתחקיר הרפואי החשוב ביותר בעיתונות האמריקאית בשנים האחרונות, וזיכו אותו בסיקור תקשורתי נרחב, מ־CNN ו"אטלנטיק" ועד אתר החדשות זוכר הפוליצר האפינגטון פוסט.

כדורי טיילנול, צילום: בלומברג כדורי טיילנול | צילום: בלומברג כדורי טיילנול, צילום: בלומברג

הישגים עיתונאיים בסדר גודל כזה הולכים והופכים לנדירים. המשבר שעובר על העיתונות מקשה עליה להשקיע כסף וכוח אדם הדרושים למשימות עיתונאיות מורכבות, ולהתמודד מול לחץ - כלכלי, משפטי, פוליטי - מצד מושאי התחקירים. זוהי המשימה שלקח על עצמו פרו־פבליקה, שנוסד ב־2007 כדי ליצור עיתונות חוקרת ואמיצה בשירות הציבור.

פרו־פבליקה ניזון מתרומות, פועל ללא מטרת רווח, ומפיץ את הכתבות שלו לגורמי מדיה גדולים בחינם. בחמש השנים הראשונות לקיומו זכו שני תחקירים שלו בפרסי פוליצר - הישג מדהים לגוף שמונה כ־30 עיתונאים בלבד. ההישג הזה נבנה בעמל אינסופי: תחקיר הטיילנול מחזיק לא פחות מעשרת אלפים מילה באנגלית, והכתבים שחתומים עליו השקיעו בו שנתיים של עבודה. ריצ'רד טופל, נשיא פרו־פבליקה, העריך בראיון ל"אטלנטיק" שהוא עלה 750 אלף דולר, "באומדן שמרני".

התפיסה כיום היא שאפשר לדלג על מדיה מסורתית וללקט השתקפויות של המציאות בבלוגים, בציוצי טוויטר ובאינספור מקורות מידע קטנים. יש בכך מן האמת. הבעיה היא שבעולם של טוויטים נדיר למצוא תחקירים כמו זה על הטיילנול. לכן חשבנו שחיוני לפרסם אותו בעברית: גם כי הוא חושף את מותם של כ־1,500 איש בעשור האחרון שרק ביקשו לשכך כאב מטריד; וגם משום שהוא מוכיח שוב את חשיבותה של עבודה עיתונאית קפדנית ונחושה, לתועלת הציבור.

תגיות