אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדרמה בארה"ב אפשרה לסין לחזק את מעמד היואן צילום: בלומברג

הדרמה בארה"ב אפשרה לסין לחזק את מעמד היואן

לפי הערכות, ממשלת סין מנצלת את המשבר בוושינגטון כדי להפוך את היואן למטבע בינלאומי. אסטרטג בכיר: "הדולר ייצא מהמשבר הזה כסחורה פגומה"

16.10.2013, 22:15 | רחל בית אריה

היואן הסיני טיפס היום לשיא חדש מול הדולר זה היום השלישי ברציפות. התחזקותו עשויה להעיד על כך שהממשלה בבייג'ינג מנסה לנצל את משבר תקרת החוב בוושינגטון כדי להקנות למטבע הסיני מעמד של מטבע גלובלי, שיתחרה במעמדו של הדולר.

שער היואן ננעל היום על 6.0965 יואן לדולר, עלייה של 2% מתחילת השנה, זאת בשעה שמטבעות אסייתיים אחרים ירדו בערכם.

 , צילום: איי אף פי צילום: איי אף פי  , צילום: איי אף פי

במקביל, סין המשיכה להשמיע ביקורת על הממשל האמריקאי בשל הקיפאון בדיונים על הגבהת תקרת החוב. סין היא הנושה הגדולה ביותר של ארה"ב, ומחזיקה ב־1.3 טריליון דולר לפחות של אג"ח אמריקאיות.

על רקע החשש מחדלות פירעון אמריקאית, שפירושה אי־יכולת של הממשל לפרוע גם את האג"ח שלו, קראה סין השבוע ל"דה־אמריקניזציה של העולם". ביום שני פרסמה סוכנות הידיעות הרשמית שינחואה מאמר תקיף שקרא להחלפת הדולר במטבע בינלאומי שישמש כמטבע רזרבה. המטרה של מטבע כזה, לפי הממשלה הסינית, היא "שהקהילייה הבינלאומית תוכל להימנע באופן קבוע מההשלכות של מהומה פוליטית בארה"ב". סין דוחפת ליצירת מטבע רזרבה בינלאומי זה כמה שנים, והגבירה את דרישתה זו על רקע האירועים בארה"ב.

"אי־הוודאות הפוליטית בארה"ב עשויה להיות הזדמנות עבור סין לעשות שריר ולהעמיק את ההגמוניה שלה", אמר ניזאם אידריס, ראש מחלקת המטבעות בבנק מקוורי בסינגפור, לערוץ הטלוויזיה CNBC. אידריס ציין שסיבה נוספת שעשויה להיות לממשל הסיני לחזק את היואן היא המאבק באינפלציה במדינה, שהגיעה ל־3.1% בספטמבר — שיא של שבעה חודשים.

יואן סיני, צילום: בלומברג יואן סיני | צילום: בלומברג יואן סיני, צילום: בלומברג

שון קלו, אסטרטג בכיר בווסטפק בנק, השמיע דברים דומים. "הדולר ייצא מהמשבר הזה כסחורה פגומה והבנק המרכזי של סין מנצל זאת כדי לאפשר ליואן לעלות", הוא אמר ל־CNBC.

היואן צמוד לסל מטבעות קבוע הכולל את הדולר, ומורשה להתנייד בכ־1% לכל צד של רצועת ניוד שהבנק המרכזי של סין קובע מדי יום. ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על סין זה שנים לאפשר למטבע שלה לעלות בערכו, כדי להפוך יצרנים מקומיים במערב לתחרותיים מול היצואנים מסין. העובדה שסין מייספת כעת את היואן למרות ירידה ביצוא בספטמבר מראה נטייה אפשרית לשינוי מדיניות לגבי המטבע.

למרות אי־הנחת הקולנית שהיא מביעה, אין לסין אלטרנטיבות רבות לאג"ח אמריקאיות, שהן עדיין אחת ההשקעות הבטוחות בעולם, גם לנוכח המשבר האירופי. כשפרץ המשבר הפיננסי ב־2008, בכירים סינים השמיעו התבטאויות דומות, אך בפועל, קרוב ל־60% מיתרות המט"ח עדיין מוחזקים באג"ח דולריות. לפי נתונים ששוחררו בשבוע שעבר, יתרות מטבע החוץ של סין גדלו בספטמבר ל־3.66 טריליון דולר לעומת 3.5 טריליון ביוני. הרטוריקה של העיתונים הרשמיים בסין, כך נראה, מנצלת את המשבר כדי לאוורר גם טענות אחרות כלפי וושינגטון: המאמר בשינחואה שזכה לתפוצה רחבה האשים את ממשל אובמה ב"תחושת עליונות מוסרית" בלתי מוצדקת, וקרא לסיום ההגמוניה האמריקאית בעולם.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה