אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תל אביב אלופת דו"חות החניה, ירושלים הכי מפלה בארנונה צילום: גיא אסיאג

תל אביב אלופת דו"חות החניה, ירושלים הכי מפלה בארנונה

בתל אביב מסתמכים על דו"חות חניה פי חמישה מבערים אחרות, בעיר הבירה גובים את הארנונה הכי יקרה בין הערים הגדולות בישראל, אף שיותר מרבע מהתושבים זוכים להנחה - ובבאר שבע הכי מסוכן בכבישים. כמה דברים שכדאי לדעת לפני הבחירות המקומיות

20.10.2013, 06:58 | שאול אמסטרדמסקי
רגע לפני הבחירות ברשויות המקומיות, זה הזמן להכיר את הערים הגדולות בישראל: זו שבה תוחלת החיים היא הגבוהה ביותר, זו שבה שיעור השכירים הגבוה ביותר המשתכרים מתחת לשכר מינימום וזו שמחלקת הכי הרבה הנחות בארנונה. אז הנה זה בא, בשביל הספורט, רגע לפני שאתם הולכים לבחור ראש עירייה לחמש השנים הקרובות.

קראו עוד בכלכליסט

בשבע הערים הגדולות בישראל (הנתונים נכונים ל־2011) מתגוררים 2.3 מיליון ישראלים, שהם שליש מאוכלוסיית ישראל באותה שנה. ירושלים היא העיר הצעירה ביותר בהן: שיעור הילדים שמתגוררים בעיר עומד על 40% מהאוכלוסייה. חיפה היא העיר הזקנה ביותר מבין הערים הגדולות, כלומר שיעור המבוגרים שמתגוררים בה (מעל גיל 65) עומד על 19% מכלל התושבים.

השכר הממוצע לשכירים בשבע הערים הגדולות גבוה מהשכר הממוצע במשק — 9,573 שקל בחודש ברוטו (8,767 שקל בחודש לעצמאים). עם זאת, בין הערים שונות גדולה. כך, השכר הממוצע של תושבי תל אביב הוא הגבוה מבין התושבים של הערים הגדולות בישראל (11,445 שקל בחודש ברוטו), וגבוה ב־43% מהשכר הממוצע של תושבי ירושלים.

את הפערים הסוציו־אקונומיים בין הערים אפשר לראות גם בשיעור העובדים השכירים שמשתכרים עד שכר המינימום (כ־4,300 שקל בחודש, נכון לאוגוסט 2011). בירושלים, 44% מהעובדים השכירים השתכרו עד שכר המינימום, בבאר שבע 41% ואילו בתל אביב 33% בלבד.

חונים בתל אביב. העירייה עושה כסף מדו"חות, צילום: יובל חן חונים בתל אביב. העירייה עושה כסף מדו"חות | צילום: יובל חן חונים בתל אביב. העירייה עושה כסף מדו"חות, צילום: יובל חן

המחיר הגבוה ביותר של ארנונה (בממוצע לכל מ"ר למגורים בעיר) הוא בירושלים (67 שקל למ"ר), שגובה תעריף הגבוה ב־34% ממחיר הארנונה הממוצע בערים הגדולות. במקביל, עיריית ירושלים היא גם זו שמחלקת את הכי הרבה הנחות בארנונה (28% מהיקף גביית הארנונה), כך שלמעשה התושבים הרבים שאינם משלמים מכבידים את העול על אלה שכן.

בתל אביב העירייה גובה רק 42 שקל למ"ר, בין היתר כנראה משום שיש לעירייה הכנסות גבוהות מארנונה שמשלמים העסקים בעיר, בתי המלון וכן החברות הפיננסיות. עם זאת, עיריית תל אביב מפצה על כך בהכנסות מחניה. הכנסותיה בתחום זה (הן מקנסות והן מדמי חניה) מהוות 5% מתקציבה, לעומת 1%–2% בערים האחרות. 

תגיות

53 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

52.
פולישוק ליאון לא מכיר את ירושלים, לא יודע שיש בתי קולנוע פתוחים בשבת או איפה זה מפגש השייח
במהלך החודש האחרון נשאל משה ליאון במקומות שונים היכן בילה את החג. -- כזכור, גם בעמוד הפייסבוק שלו נשאל משה היכן היה בחג אך הוא העדיף למחוק את השאלה, ובראיון לגלי צה"ל הוא התפתל ולא נתן תשובה ברורה. -- אלא שמסתבר שלאחר 24 שעות של התייעצויות קדחתניות משה הגיע לתשובה. וגם חשב על הסבר. הבוקר התראיין משה אצל עמית סגל בגל"צ, ואלו הדברים: סגל: רק תגיד לי, משה, היכן עשית את החג בראש השנה? ליאון: הממ.. תשמע, מבחינתי, הכי חשוב זה כיבוד הורים, ולכן הייתי איתם בחג. סגל: היכן הם גרים ההורים? ליאון: בגבעתיים. -- ואנחנו שואלים - מה נשתנה? מדוע אתמול או שבוע שעבר בגלי ישראל לא יכולת לומר בפה מלא היכן תבלה את החג? ומדוע למחוק שאלה שממילא יש לך עליה תשובה? ובכלל, מדוע כל ההתפתלויות האלו? פשוט תגיד את הדברים ישר ופשוט. גבעתיים היא לא מילה גסה!
רמי לוי , תושב ירושלים  |  21.10.13
50.
בחיפה הם יתנו לכם דו"ח גם אם רק עמדתם בצד כי הלכתם לאיבוד
אל תעצרו בכלל בחיפה, אם תעצרו לרגע, כי טעיתם בדרך (כן, גם כשיש Waze), תקבלו דו"ח מפקח שמתעצל לגשת אליכם ולשאול מה קורה, ואולי חס וחלילה גם לעזור לכם. במקום זאת ירשום לכם דו"ח מרחוק. גם המשטרה ניגשת לנהג ומתריעה, אבל בחיפה זה לא כך. פניות לעיריית חיפה , למחלקת החניה לא יעזרו לכם, בערים אחרות היו מתחשבים בכם, אבל לא בחיפה.
תל אביבית שלא תבקר יותר בחיפה , תל אביב  |  20.10.13
49.
הארנונה בחיפה מזמן מעל 60 שקל למ"ר. סגנית אלופה בדוחות חניה. אלופה בינלאומית בבזבזנות כרונית
הגרעון בחיפה זינק תוך 5 שנים בלבד פי 2 מ700 מליון למליארד וחצי שקל. החיפאים ממשיכים לממן עירייה של 6 דוברים, 4 עוזרי ראש עיר, 9 סגני ראש עיר, 20 משלחות של ראש העיר וסגניו לחו"ל בקדנציה אחת (יותר מהנשיא) גרעונות בכל פרויקט עירוני שגם נדחה ונדחה. בנייני ציבור שנבנים רק אחרי שיש תרומות. ועוד ועוד.. בזבזו 5 מליון שקל על כוכב נולד ועוד 5 מליון על טקסי מלכת היופי. 10 מליון שקל = עלות ספריה עירונית שלמה בטירת כרמל.
עיריית חיפה הזוי הזוי  |  20.10.13
לכל התגובות