אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מקסיקנים שמנים זה רע לעסקים צילום: רויטרס

מקסיקנים שמנים זה רע לעסקים

ממשלת מקסיקו תטיל מיסוי אגרסיבי על מזון תעשייתי ומשקאות ממותקים. חברות הג'אנקפוד בלחץ

21.10.2013, 07:24 | סוכנויות הידיעות

חברות המזון והמשקאות הגדולות בעולם מנסות להדוף את המאבק הנמרץ שמנהלת ממשלת מקסיקו נגד תעשיית המזון המהיר והמשקאות הממותקים.

הבית התחתון של הקונגרס המקסיקני אישר בסוף השבוע חוק שקובע מס בלו של 5% על מזונות ארוזים כמו חמאת בוטנים, חטיפי צ'יפס ודגני בוקר ממותקים, שמכילים יותר מ־275 קלוריות ל־100 גרם. המס מתווסף להיטל מתוכנן של 1 פסו (8 סנט) על משקאות קלים ממותקים שגם כן אושר על ידי הבית התחתון.

זוהי למעשה האסטרטגיה הממשלתית האגרסיבית ביותר שפועלת כיום בעולם לשיפור הרגלי האכילה של האזרחים באמצעות העלאת מסים. מקסיקו היא השוק התשיעי בגודלו בעולם למזון מתועש, ותושביה ידועים בחיבתם למאפים ולמאכלים מתוקים ומטוגנים.

שני המסים, שלמעשה נועדו לצמצם את הצריכה, מציבים אתגר אדיר עבור כמה מהחברות הגדולות בעולם ובהן קוקה־קולה, קלוג וענקית המזון השוויצרית נסטלה. מוכתר קנט, מנכ"ל קוקה־קולה - שמקסיקו היא הצרכנית הגדולה ביותר של מוצריה לנפש - התקשר בשבועות האחרונים לנשיא מקסיקו אנריקה פניה נייטו ולשר האוצר לואיס וידגראי וניסה להניא אותם מהמהלך, כך דיווחו מקורות ל"וול סטריט ג'ורנל". שר האוצר אמר לקנט בתגובה שמקסיקו תקבל החלטות שמשרתות את האינטרסים שלה בלבד.

"מס על משקאות הוא דרך בלתי יעילה להילחם בבעיה מורכבת כמו השמנת יתר", נכתב בהצהרה שפרסמה קוקה־קולה בסוף השבוע. "כדי לשנות התנהגות באופן יעיל, אנשים צריכים להבין שכל הקלוריות תורמות למשקל, ללא קשר למקורן".

המחלות הקשורות למשקל העודף עולות למערכת הבריאות המקסיקנית יותר מ־3 מיליארד דולר בשנה. על פי דו"ח שפרסם באחרונה ארגון ה־OECD, שיעור הסובלים ממשקל עודף באוכלוסייתה הוא הגדול בעולם - 32.8%. בכך היא למעשה עקפה ב־1% את שכנתה מצפון, ארה"ב, שצברה מוניטין של האומה השמנה בעולם. כ־15% מהמקסיקנים מעל גיל 20 סובלים מסוכרת סוג 2 - השיעור הגבוה ביותר בקרב מדינות בעלות אוכלוסייה הגדולה מ־100 מיליון.

נשיא מקסיקו אנריקה פניה נייטו. לא נבהל ממנכ"ל קוקה־קולה, צילום: רויטרס נשיא מקסיקו אנריקה פניה נייטו. לא נבהל ממנכ"ל קוקה־קולה | צילום: רויטרס נשיא מקסיקו אנריקה פניה נייטו. לא נבהל ממנכ"ל קוקה־קולה, צילום: רויטרס

המסים המדוברים, שהם חלק מרפורמת מס מקיפה שמקדם הנשיא במגוון תחומים, זוכים לתמיכה פוליטית נרחבת ואמורים לקבל בקרוב את אישור הסנאט. דנמרק מיסתה ב־2011 מזונות עתירי שומן רווי, אולם ביטלה את המהלך שנה לאחר מכן, בטענה שהוא לא שינה את הרגלי האכילה של הדנים ורק עודד הברחות מהמדינות השכנות. אולם בהונגריה, המס שהוטל לפני שנתיים על מזון ארוז עם ריכוז גבוה של סוכר ומלח דווקא כן משנה את דפוסי האכילה, כך על פי ארגון הבריאות העולמי.

אנליסטים אמרו ל"וול סטריט ג'ורנל" כי גם אם המס יפגע בהיקף הצריכה במקסיקו, לפחות בהתחלה, הוא לא יסב נזק משמעותי למכירות הגלובליות של החברות הרב־לאומיות הגדולות. השאלה הגדולה יותר אם המחוקקים המקסיקנים ימשיכו להעלות את המסים על תעשיית המזון המתועש והמשקאות הממותקים ואם מדינות נוספות ילכו בעקבותיהם.

אם היוזמה תתפשט לחלקים אחרים באמריקה הלטינית ובעולם בכלל, היא תפתח דמיון הולך וגובר למאבק נגד תעשיית הטבק שמנהלות ממשלות בעולם כבר שנים רבות, שגורם לעלייה מתמדת במחירי הסיגריות.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
למס' 5 - אכילה לא קשורה אינטליגנציה של אנשים, וזו הנקודה....
אכילה כפייתית היא פולמוס - דחף בלתי נשלט. אבל זה רק צד אחד של הבעייה. בכל העולם אוכלוסיות במצב כלכלי גרוע ניזונות אך ורק מג'אנד פוד כי מחירו נמוך וזה מה שהן יכולים להרשות לעצמם, או מקציבים לעצמם (המבורגר בארה"ב עולה סביב דולר אחד בחלק מהרשתות, לא מק-דונלד אבל אחרות). באם הממשלות יעלו מחד את מחירי הג'אנק פוד, ומאידך - יורידו את המיסוי על אוכל בריא (פירות וירקות) זה יוביל לאוכלוסיה בריאה יותר. אין מה לעשות ופגיעה בכיס משנה את הרגלי החשיבה והצריכה בהתאם. זה מאוד מוסרי לעזור למי שלא יכול לעזור לעצמו, ולכן אם ממשלות יעזרו לכאלו עם דחפים בלתי נשלטים ולכאלו עם הכנסה נמוכה - לעשות בחירות נכונות יותר בחייהם ולעזור לעצמם, אז זה יהיה עולם נפלא לחיות בו . ודרך אגב, הסומו ביפן סובלים מכל המרעין בישין של השמנת יתר על אף העובדה שהם עוסקים בספורט. הם בהחלט לא דוגמא לשמן וטוב לו.....
פה קבור הכלב  |  21.10.13
5.
התגובות כאן מעוררות רחמים. כאילו שלא מספיק שיוקר המחיה גבוה כאן.
אין דבר כזה אוכל משמין, כל דבר יכול להשמין , תלוי כמה אוכלים... הסומואים ביפן לא שותים קולה או אוכלים פיצה... בטח שלא שמעו על חטיף בשקית ובכל זאת מסת הגוף שלהם זהה למה שהייתם מגדירים "שמן"... זה מזעזע שממשלה מטילה מס על דברים שלא מוצאים חן בעיניה וכך למעשה שוללת מראש מהציבור את חופש הצריכה, במקרים קיצוניים זה יכול להגיע לשלילת חופש הבחירה. זה זלזול מוחלט באינטלגנציה של האזרח להחליט בעצמו מה טוב ומה לא טוב בשבילו . בסופו של דבר זה פוגע בצריכה, בייבוא וביצוא...זה פשוט לא כלכלי ולא מוסרי.
בן , ירושלים  |  21.10.13
לכל התגובות