אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היזם תובע פיצוי על בניית גדר ההפרדה צילום: עמית שעל

היזם תובע פיצוי על בניית גדר ההפרדה

מנכ"ל הפועל ירושלים דני כהן ואחיו תובעים 13.5 מיליון שקל מהמדינה על הפקעת מאות דונמים שבבעלותם באזור שכונת גילה בי־ם

21.10.2013, 09:02 | דותן לוי

יזמי תוכנית הענק באזור מורדות וואלג'ה, חלקה בתוך השטח המוניציפלי של ירושלים וחלקה מעבר לקו הירוק, הגישו לאחרונה לבית המשפט המחוזי בירושלים תביעה בהיקף של 13.5 מיליון שקל נגד המדינה בדרישה לפצותם על הפקעת מאות דונמים של קרקעות אשר רכשו.

קראו עוד בכלכליסט

היזמים, האחים בני ודני כהן (האחרון מנכ"ל הפועל ירושלים בכדורסל), רכשו באמצעות חברת גבעת יעל כ־2,000 דונם של קרקעות במשך כשני עשורים. הייחוד של הקרקע מבחינת היזמים והרשויות הוא שהיא הצליחה לייצר רצף טריטוריאלי בבעלות פרטית משכונת גילה ועד פאתי בית לחם ובית ג'אלה. לפי הערכות, ברכישת הקרקעות הושקעו כ־30 מיליון שקל, והן נועדו לתוכנית בנייה משמעותית באזור זה עבור היהודים. תוכנית זו אף נבחנה בידי עיריית ירושלים, וזו ביקשה לקדם אותה. במסגרת התכנון היא כללה 12–14 אלף יחידות דיור.

גדר ההפרדה בירושלים. המדינה הבטיחה ליזמים ב־2011 כי "שר האוצר ירכוש את זכות החזקה והשימוש בקרקע", צילום: עמית שעל גדר ההפרדה בירושלים. המדינה הבטיחה ליזמים ב־2011 כי "שר האוצר ירכוש את זכות החזקה והשימוש בקרקע" | צילום: עמית שעל גדר ההפרדה בירושלים. המדינה הבטיחה ליזמים ב־2011 כי "שר האוצר ירכוש את זכות החזקה והשימוש בקרקע", צילום: עמית שעל

הודעה רשמית על ההפקעה ועל כוונת המדינה להעניק פיצויים בגינה קיבלו היזמים ממשרד האוצר בינואר 2011. בהודעה נכתב כי "השטח דרוש להתמודדות עם הטרור וכדי לסכל, לשבש ולמנוע חדירת פעילות חבלנית".

עוד נכתב כי "שר האוצר מתכוון לרכוש את זכות החזקה והשימוש בקרקע לתקופה של שלוש שנים למתחם העבודות ולתקופה של עשר שנים לקו המכשול ולכביש רמיזן־עין יעל, כמפורט בתשריטי ההפקעה, בהתאם לפקודה". על ההודעה היה חתום שר האוצר הקודם יובל שטייניץ.

היזמים הגישו תביעה בגין ההפקעה, מכיוון שהבינו כי יצירת חומה בשטח המדובר תטרפד את תוכניות הבנייה, אך ביוני 2011, לאחר דיון בנושא, נדחתה התנגדותם.

משבקשת היזמים לביטול ההפקעה נדחתה, פנו אל מינהל מקרקעי ישראל ודרשו כי ישולם להם סכום הפיצויים המגיע להם, אבל עד היום לא קיבלו פיצוי כלשהו ואף אחד מהגופים האחראיים לכך לא הציע להם תשלום.

לטענת היזמים, ההפקעה חצתה את החלקה שרכשו והשאירה 245.7 דונם בין הרצועה המופקעת - אזור העבודות וקו הגדר - לבין העיר ירושלים. מצדה השני של הגדר נותרו כ־586 דונם בבעלות היזמים. עוד טענו היזמים כי לאחר הקמת הגדר הפכה הבנייה בשטח הדרומי, כלומר בצד הפלסטיני, לבלתי מעשית לאזרחי ישראל. לטענתם, בעקבות גדר ההפרדה החלקות שרכשו בצד הפלסטיני אינן ניתנות לפיקוח פיזי והן נחשפו לפלישה מצד גורמים בצד השני.

התביעה הוגשה באמצעות עו"ד משה קמר, המתמחה בדיני מקרקעין.

תגיות