אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עתירה: לחשוף את דו"ח משרד החקלאות על רווחיות המוצרים של תנובה צילום: אריאל בשור

עתירה: לחשוף את דו"ח משרד החקלאות על רווחיות המוצרים של תנובה

בדו"ח המלצה להכניס לפיקוח את מחירי גבינה לבנה 5% ושמנת מתוקה 38%. העותר: לציבור יש זכות לקבל את כל הדו"ח על פי חוק חופש המידע

21.10.2013, 16:58 | תומר גנון

עו"ד אופיר נאור הגיש היום (ב') לבית המשפט המחוזי בת"א עתירה מנהלית, בדרישה לחשוף את ממצאי בדיקת הרווחיות של תנובה שערך משרד החקלאות באמצעות משרד רואי חשבון חיצוני.

העותר הגיש ביולי 2011 תביעה ייצוגית נגד תנובה על "ניצול לרעה של מעמדה כמונופול בגביית מחיר גבוה ומוגזם לגבינת קוטג', אשר הינו מחיר בלתי הוגן, החל מיולי 2006".

לפני כחודש וחצי פרסם המפקח על המחירים במשרד החקלאות (באתר המשרד), אורי צוק בר, המלצה להכניס לפיקוח מחירים את המוצרים גבינה לבנה 5% ושמנת מתוקה 38%, ולהפחית את מחירם בשיעור ניכר.

בהודעה שפרסם המשרד נכתב: "ההמלצות גובשו לאחר ביצוע בדיקת רווחיות של תשלובת החלב של תנובה שערך משרד החקלאות באמצעות רואה חשבון חיצוני, ולאחר קבלת נתונים נוספים מהמחלבות. ההחלטה כפופה לשימוע ציבורי".

עוד נכתב בהודעה כי "בבדיקת הרווחיות נמצא כי בגבינה לבנה ובשמנת מתוקה מדובר בשוק ריכוזי ביותר. בשוק הגבינות הלבנות, נתח השוק של תנובה הוא כמחצית, בעוד נתח השוק של שלושת המחלבות הגדולות הינו כ-90%. בשוק השמנת המתוקה, נתח השוק של תנובה הנו יותר ממחצית. עוד נמצא כי במוצרים גבינה לבנה 5% ושמנת מתוקה 38% קיימת רווחיות חריגה".

הפגנה נגד תנובה (ארכיון), צילום: אוראל כהן הפגנה נגד תנובה (ארכיון) | צילום: אוראל כהן הפגנה נגד תנובה (ארכיון), צילום: אוראל כהן

לגבי מחיר הקוטג' נכתב בהודעה כי "נמצא כי שוק הקוטג' ריכוזי גם כן, אך כבר אינו ברווחיות בלתי סבירה כפי שהיה בעבר".

על רקע מסקנות משרד החקלאות לגבי הקוטג', פנה התובע הייצוגי, באמצעות עו"ד שחר בן מאיר, למשרד החקלאות, וביקש לקבל את דו"ח הרווחיות של תנובה על פי חוק חופש המידע.

הממונה על חופש המידע במשרד החקלאות, אילן ישראל, דחה את הבקשה בטענה כי "הנתונים הועברו למפקח על המחירים במסגרת עבודתו, מתוך הסכמה והבנה כי ייעשה בהם שימוש רק לצורך מילוי תפקידו, ולא יועברו לכל גורם אחר".

עוד טען ישראל כי: "החוק קובע כי רשות ציבורית אינה חייבת למסור מידע שהוא סוד מסחרי או סוד מקצועי או שהוא בעל ערך כלכלי, שפרסומו עלול לפגוע פגיעה ממשית בערכו". בנוסף טען ישראל כי: "רשות אינה חייבת למסור מידע שגילויו עלול לפגוע בהמשך קבלת המידע".

עו"ד בן מאיר דוחה את הטענות, ומבקש בעתירה מבית המשפט להורות למשרד החקלאות לפרסם את דו"ח הרווחיות של תנובה. "מסירת המידע מתנובה למפקח על המחירים אינה נעשית מתוך רצון טוב ו/או אקט וולנטרי של תנובה", נכתב בעתירה בהתייחס לטענה כי תנובה מסרה את המידע תחת הסכמה והבנה שהוא לא יחשף. "למפקח על המחירים יש את מלוא הסמכות לדרוש ולקבל מתנובה כל מידע הדרוש לו לביצוע תפקידו".

לגבי הטענת לפיה נתונים המועברים למפקח הם חסויים נטען בעתירה: "קבלת הטענה לפיה קיים חיסיון כלשהו למידע המתקבל אצל נציג הרשות במסגרת עבודתו ולצורך מילוי תפקידו, פירושה המעשי הוא לרוקן מכול וכל את הזכות החוק חופש המידע. כל מידע המצוי בידי מי מנציגי הרשות מן ההכרח שהוא הגיע לידיו במסגרת עבודתו ולצורך מילוי תפקידו".

בתנובה סירבו להגיב.

תגיות