אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכנסת שותף לתחנת הכוח

הכנסת שותף לתחנת הכוח

החברה לישראל מנסה לעניין את המוסדיים בתחנת הכוח, אבל 3 משוכות הופכות את ההשקעה לבעייתית

22.10.2013, 08:52 | ליאור גוטמן
עידן עופר, צילום: אלכס קולומויסקי עידן עופר | צילום: אלכס קולומויסקי עידן עופר, צילום: אלכס קולומויסקי

בשבוע שעבר נחשף ב"כלכליסט" כי החברה לישראל, שבשליטת עידן עופר, מחזרת על פתחם של המוסדיים להכנסת שותף לתחנת הכוח OPC שבמישור רותם. האם המוסדיים יעוטו על המציאה? בתשעת החודשים האחרונים ניהלה החברה מו"מ מול קרן נוי לכניסה לשותפות בתחנת הכוח, אולם המו"מ נכשל. הסיבות לכישלון נעות בין חוסר רצון של הקרן לקחת סיכוני רגולציה או סיכונים פיננסיים על עצמה לבין מחלוקת על המחיר הסופי.

עסקה יציבה וטובה?

מבחינת גופים מוסדיים, רכישה של תחנת כוח במציאות שבה הביקוש לחשמל בישראל הוא קשיח מהווה עסקה יציבה וטובה. הבעיה הגדולה היא שסביבת העבודה של OPC טרם התייצבה משלוש סיבות עיקריות:

רגולציה: כפי שנחשף ביולי האחרון ב"כלכליסט", רשות החשמל תחל לחייב בעלי תחנות כוח פרטיות לשלם עבור שימוש בתשתיות הולכה של חברת החשמל. התעריף הזמני עומד על 0.41 אגורות לכל קילו־ואט שעה, והוא אמור להתעדכן במהלך 2014. אם לא בכך, יצרני חשמל פרטיים אמורים "לספוג" עוד תשלומי ניהול, כך שמבנה ההכנסות וההוצאות טרם נסגר סופית. בנוסף, הכנסת שותף בהיקף של עד 50% מתחנת הכוח דורשת שני אישורים: אחד של ועדת המכרזים במשרד האוצר ושני של רשות החשמל. מכירה של יותר מ־50% דורשת בנוסף גם חתימות של שרי האנרגיה והאוצר.

אי־ודאות: מערכת החשמל כולה נמצאת במרכז דיוני רפורמה שאותם מוביל מנכ"ל רשות החברות אורי יוגב. מדובר בוועדה בין־משרדית שאמורה להציג עד סוף 2013 מתווה להפרטת חברת החשמל, ומאחר שתחנת הכוח של החברה לישראל היא חלק ממאגר אספקת החשמל, טרם הוחלט מי ינהל את המערכת הארצית ולמי היא תהיה כפופה.

העובדים: המאבק של הנהלת חברת החשמל עם ועד העובדים פוגע בצורה עקיפה גם בתחנת הכוח של החברה לישראל. שלושה וחצי חודשים לאחר הפעלתה הרשמית, ל"כלכליסט" נודע שוועד העובדים של חברת החשמל ממשיך לחסום את קבלת נתוני הצריכה בפועל של לקוחות התחנה. התוצאה: גביית הכספים של החברה לישראל מתבצעת על פי הערכות בלבד או על פי היקף הצריכה שנחתם בחוזה בין בעלי התחנה ללקוחות, כך שפועל נרשם פער בין הצריכה בפועל לבין התשלום החודשי, בסטייה של כמה אחוזים מדי חודש.

מיליוני שקלים בחודש

בכמה כסף מדובר? מבדיקת "כלכליסט" עולה שבמהלך יולי־אוגוסט עבדה התחנה בתפוקה מלאה, אך במהלך ספטמבר התחנה עבדה בתפוקה חלקית בשל החגים. לפיכך, ההכנסות שהתחנה "ייצרה" בשלושת החודשים הראשונים להפעלתה נאמדות ב־418 מיליון שקל. אז כמה גבתה החברה לישראל בפועל? על פי ההערכות, חסימת קריאת המונים על ידי ועד עובדי חברת החשמל מייצרת פער של 1%–2% לכל חודש בין הצריכה בפועל לתשלום על פי ההערכה, כך שההכנסות מאז תחילת תפעול התחנה עשויות בחלק מהמקרים להיות קטנות בעד כמה מיליוני שקלים לכל חודש הפעלה.

מדוע מסרב הוועד לאפשר קריאת מונים? לטענתו, הכנסת יצרני חשמל פרטיים מהווה הפרטה בפועל של משק החשמל, בטרם סוכם הנושא עם הוועד. בחג הסוכות נרשמה ההתפתחות האחרונה בנושא, אז קבע בית הדין האזורי לעבודה בחיפה שוועד חברת החשמל רשאי להסתיר את נתוני הפעלת המערכת הארצית מהרגולטור הישיר שלה — רשות החשמל — בגלל שבימים אלו מתנהלות שיחות על הרפורמה בחברה. אז מתי תגבה החברה לישראל את ההפרש? מקורבים לחברה מסבירים שהם מקווים שהסכסוך יסתיים עד סוף השנה, אז יוכלו לעשות התאמות בין הצריכה המשוערת לנתונים בפועל.

תגיות