"אין קריטריונים להפעלת חברה למכירת מים מינרליים"
המדינה לא הגדירה מכסה לכמות המים שניתן לשאוב מכל מקור מים, ולא קבעה אילו צעדים תנקוט במקרה של דילול המקור. כך עולה מבדיקה של מרכז המחקר של הכנסת שנערכה לקראת הדיון שלשום בוועדת ששינסקי 2 על כריית המים המינרליים
"כיום אין התחייבות חוזית בין החברות המשווקות מים מינרליים ובין המדינה. משום כך גם אין קריטריונים, מלבד על איכות המים, לאישור הפעלתה של חברה לממכר מים מינרליים", כך קובע מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שנכתב לבקשת ח"כ דב חנין (חד"ש) לקראת דיון בנושא שנערך אתמול בוועדת ששינסקי 2 לבחינת מדיניות התמלוגים על משאבי הטבע.
קראו עוד בכלכליסט
בישראל פועלות שלוש חברות למים מינרליים - מי עדן, נביעות ועין גדי. מי עדן ונביעות אינן שואבות מים, אלא רוכשות את רובם ממקורות. החברות משלמות על המים על פי תעריף הצרכן התעשייתי העומד על 8.43 שקלים לעומת 9.26 שקלים למ"ק לצרכן הביתי. עם זאת, התעריף צפוי להשתוות לתעריף הצרכן הביתי בתוך כמה שנים. עין גדי משתמשת במים המופקים בקיבוץ עין גדי, המשלם על כך היטל הפקה.
כמויות המים המוקצות לחברות נקבעות בידי רשות המים, ועם השנים הן גדלו מכ־200 אלף מ"ק לשלוש החברות באמצע שנות התשעים ל־943 אלף מ"ק ב־2012 - כמעט פי חמישה. עם זאת מדובר רק ב־1% מכלל המים השפירים המוקצים לתעשייה.
מחברת המסמך, נטע משה, מפרטת כי "לא ברור כמה יזמים או חברות יכולים לפעול בישראל, באזור מסוים, ביחס לאותו מקור, ומה משך הזמן שניתן לה לפעילות. לא הוכרע באיזו שיטה היזמים נבחרים, כיצד מחודש הרישוי ואילו צעדים יינקטו במקרים של דלדול מקור המים. לא נקבעות הקצאות רב־שנתיות או הקצאות מרביות ארציות. הסדרה מינהלית הכרחית, גם בסוגיות אחרות הקשורות לשימוש במקורות מים מינרליים - תמחור השימוש, סיווג תעשייתי והיקף ההקצאות".
ועדת ששינסקי 2 בוחנת כעת אם להטיל תמלוגים על חברות המים המינרליים. ההסתייגות העיקרית למהלך מתייחסת לרווחיות הנמוכה של חברות המים המינרליים, שבגללה גם אם תוטל חובת תמלוגים, הסכומים שייכנסו לקופת המדינה יהיו נמוכים.
בישיבה אתמול הציגה רשות המים טיעון נגד נוסף, שלפיו תמלוג קבוע מהווה התחייבות של המדינה לספק לחברות מקור מים ייחודי לעניין הפקת המינרלים. עם זאת, הדיון נסגר מבלי שהרשות הציגה המלצה ברורה אם יש להטיל תמלוגים או זיכיונות.
במחקר מועלות כמה חלופות להטלת תמלוגים ובהן שינוי היטל ההפקה למים המינרליים, שינוי תעריף המים שחברות המים משלמות, קביעת דמי הזיכיון שישולמו למדינה על הזכות להפיק מים מינרליים, עריכת מכרז בין החברות שתיקבע בו תמורה כספית, והטלת אמצעי מיסוי נוספים על המוצר המוגמר בדומה למס רווחי היתר על הגז.
בדו"ח מבקר המדינה בנושא תמלוגים על משאבי טבע שפורסם בשבוע שעבר נכתב כי בינואר מסר מנהל רשות המים אלכס קושניר למבקר כי הרשות שוקלת הטלת דמי זיכיון שנתיים במקום תמלוגים.
לדברי ח"כ חנין, "התנהלות המדינה בעניין המים המינרליים היא שערורייה כלכלית וחברתית. נותנים באפס כסף משאב של המדינה, זה נמכר במחיר יקר, והכל נעשה ללא מכרז".
לא התפרסמו תגובות לכתיבת תגובה