אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם בננה בשלה משמינה יותר? איור: ערן מנדל

האם בננה בשלה משמינה יותר?

בלדד היקר, האם בננה צהובה משמינה יותר מבננה ירוקה? ומה לגבי פירות נוספים שהבשילו? דור

24.10.2013, 09:01 | בלדד השוחי

דור היקר

כשבננות מבשילות הן הופכות מתוקות יותר, ואנחנו רגילים לכך שדברים מתוקים מכילים הרבה קלוריות. אבל אם תחשוב על זה לעומק תגלה שזה לא לגמרי הגיוני. קלוריות הן אנרגיה, ואנרגיה לא נוצרת מעצמה.

הקלוריות בבננה מגיעות מהשמש: הצמח משתמש באור שלה כדי להפוך מים ודו־תחמוצת הפחמן, שני חומרים נטולי ערך תזונתי, לפחמימות מזינות ועתירות קלוריות. אפשר להמשיל את התהליך הזה לדריכה של קפיץ – אור השמש לוקח את שני החומרים, לוחץ אותם זה לזה בכח ונועל אותם יחד; וכשאתה אוכל את הפחמימה אתה פותח את הנעילה ומשתמש באנרגיה של הקפיץ שמשתחרר.

אך הבננה אינה זקוקה לאור כדי להבשיל, וגם לא צריך לחבר אותה לחשמל. ואם היא לא מקבלת אנרגיה מן החוץ, הערך הקלורי שלה לא גדל. למעשה, הוא אפילו טיפ־טיפה קטן. הבננה ממשיכה לחיות ולנשום ולבזבז אנרגיה גם אחרי שהיא נקטפת. אחרת היא לא היתה מבשילה. ובזמן ההבשלה הרבה חומרים כימיים מתפרקים, כמו הפחמימה הקפיצית רק הרבה יותר בקטן, והבננה משחררת כמויות זעירות של אנרגיה בצורת חום.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

התפרקות כימית כזו אחראית גם להמתקה של הבננה. הבננה הירוקה עשירה בעמילן, שאינו אלא שרשראות ארוכות של סוכר בשם "גלוקוז". השרשרת הזו לא נקלטת בבלוטות הטעם, ורק כשהבננה מבשילה היא מתפרקת להמון גלוקוזים קטנים ומתוקים. אך השינוי בטעם כמעט לא משפיע על הערך הקלורי: גם בגלוקוז וגם בעמילן, וגם בכל פחמימה אחרת בעצם, יש קצת יותר מ־4 קלוריות לגרם.

מצד שני, אם תאכל את הבננה לפני שהיא מפרקת את העמילן, מערכת העיכול שלך תוציא אנרגיה כדי לפרק אותו במקומה. ואם תאכל אותה לפני שהיא הספיקה לפרק את הפקטין, שהוא החומר שנותן לצמחים, לריבות ולפירות בוסר את הנוקשות שלהם, הלסת שלך תיאלץ להשקיע יותר אנרגיה בלעיסה. חלק מפירות הבוסר אפילו מכילים חומרים שמפריעים לגוף לנצל את הקלוריות.

בקיצור, ברוב המקרים הפרי הבשל מכיל קצת פחות קלוריות, אך הן קלוריות יותר זמינות, ולכן אתה תשמין יותר אם תחכה שהפרי יבשיל. אך מדובר בהבדלים זעירים. שברי קלוריות. בשורה התחתונה, ההשפעה המשמעותית ביותר היא על חוש הטעם. מי שמתעקש לאכול רק פירות לא בשלים, ימצא את עצמו אוכל פחות פירות. והאמת? נראה לי שכבר עדיף להיות שמן.

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
מפתיע אבל הרבה יותר בריא לאכול ולבשל עם בננה בוסרית מאשר בשלה
בכלל, אם תכנסו לגוגל תמונות ותקלידו את המילה "בננה", תגלו שהבננה המקורית (אני לא מדבר על "פלנטין" הדרום אמריקאית המעולה לבישול) שונה מזו של ימינו שעברה אין ספור השבחות ומכילה גרגרים גדולים מאוד בליבתה. היכן שיש פס שחור באמצעה של הבננה בת ימינו.
26.10.13
14.
עוד כתבה להפחיד את הציבור
משמינים מבננות? איך בדיוק משמינים מבננות אם אין בבננות שומנים? (כמעט) אתם לא רוצים להשמין תאכלו הרבה פירות וירקות אפשר לאכול כמה שרוצים וגם מרזים רוצים להרזות תעשו ספורט תאכלו מזון בריא ולא שומני מדי ואם הוא שומני אז במידה ושומנים בריאים כמו קוקוס, זית, אגוזים שקדים וכו'.
הפחדת הציבור  |  26.10.13
12.
גמדי סוכר, פרוקטוז וקלוריות להשכרה!
מידי כמה שבועות שומעים אנו על מחקר כזה או אחר או השערה "חכמה" של "מבין גדול" בנטורופתיה, תזונה או שניהם ועל כך שאסור לאכול יותר מידי פירות כי ה"סוכר" שבהם משמין! פעם אני רוצה לשים סוף לשטויות שאתם מדברים. לא.. ממש לא באים גמדים קטנים בלילה למטעים, ערוגות, עצים ומקשות ומזריקים סוכר טהור לפרי במהלך הגדילה.. מעולם לא היה ולעולם לא יהיה, אף גמד לא הגיע בלילה לאביטיח שלכם, פתח אותו, שפך סוכר וסגר אותו... אבטיח מכיל 90% מים. צאו מהסרט! משום מה המתיקות הטבעית של הפרי מתורגמת: מתוק=סוכר=קלוריות=משמין וזאת ממש השוואה דפוקה, לא נכונה מיסודה ומטעה. פירות לא משמינים, מעולם לא השמינו ולעולם לא ישמינו, טבעונים אמיתיים שעושים זאת ממניעי בריאות וטבעוני RAW אוכלים הרבה מאוד פירות ביום, לעיתים בין 1 ל 2 קילו והם ממש לא שמנים.. מה שמשמין זה צירוף המזונות שנעשה בצורה לא נכונה, כלומר צריכה של פרי עם מאכלים נוספים אשר ביחד גורמים לספיגה איטית של הויטמינים מהפרי בגוף. פרי הוא ארוחה בפני עצמה ולא תוספת לאחר השניצל, אורז וצ'יפס.. ואם מישהו רוצה לבחון את הדברים שלי הוא מוזמן להעביר את עצמו לשבוע של אכילת פירות. (פירות בלבד, ללא בצקים, דברי חלב ובשר) לאחר השבוע הזה לבחון האם עלה או ירד במשקל. רק בריאות
ירון , שרון  |  26.10.13
לכל התגובות