אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

"תעשיית הפרייבט אקוויטי בישראל מפגרת ב-15 שנה אחרי ארה"ב"

יונתן קולבר שותף בויולה הסביר בכנס בת"א מדוע לא ירכשו את השליטה באי.די.בי: "לא נתעסק בהסדרי חוב כי בסופו של דבר המשקיעים שלנו יהיו אלו שיקבלו תספורת"

24.10.2013, 16:32 | אופיר דור
"תעשיית הפרייבט אקוויטי בישראל מפגרת ב-15 שנה אחרי ארה"ב", אומר יונתן קולבר, שותף בקרן ויולה פרייבט אקוויטי. לדברי קולבר, "בעוד בארה"ב תמיד ישנה תחרות בין כמה קרנות על כל השקעה בחברה, בישראל כמעט אף פעם לא קורה שמגיעים להתמחרות כזו. אנחנו מפונקים ורגילים שהיזמים והחברות באים אלינו. כרגע יש לנו רשימה של 800 חברות שזיהינו כמתאימות להשקעה שלנו אבל בפועל אנחנו יכולים להשקיע רק בבודדות כל שנה".

קולבר דיבר בכנס פרייבט אקוויטי בתל אביב שערכה היום (ה') פירמת עורכי הדין הגדולה בעולם, DLA Piper , שמפעילה בארץ שלוחה בראשות עו"ד ג'רמי לוסטמן. קולבר התייחס בין השאר לסיכוי שקרן כמו ויולה תשקיע למשל ברכישת קבוצת אי.די.בי שנמצאת בחובות. "תהיה לנו בעיה להתעסק בהסדרי חוב כי המשקיעים שלנו יהיו הגופים שיצטרכו לספוג את התספורת בסופו של יום", אמר קולבר.

בכנס הוצגו נתונים לפיהם העסקה הממוצעת בתחום הפרייבט אקוויטי בישראל היא בגובה 30-40 מיליון שקל, לעומת עסקה של 200 מיליון דולר בארה"ב. בישראל 40% מההשקעות בפרייבט אקוויטי הם בתחום הטכנולוגיה, לעומת 12% בלבד בעולם.

מארק לזניק, שותף בקרן פורטיסימו, אמר בפאנל כי "המיקוד של הקרן הוא בחברות ישראליות שמייצאות לחו"ל וצריכות ידע והון כדי לגדול. אנחנו מעדיפים לשלוט בחברות שבהם נשקיע כדי להיות אלו שמכוונים את השינויים. אנחנו לעיתים גם מחליפים את ההנהלה אחרי ההשקעה ואז נותנים לה לעבוד עם הכוונה שלנו. בדרך כלל נחפש הזדמנויות לעשות שינוי כיוון כמו דרך השקעה בחברה עם טכנולוגיה חזקה אבל עם חוב שמקשה עליה לפעול". לדבריו, בפורטיסימו יש שלוש קרנות שמנהלות 500 מיליון דולר.

יונתן קולבר בכנס, צילום: נמרוד גליקמן יונתן קולבר בכנס | צילום: נמרוד גליקמן יונתן קולבר בכנס, צילום: נמרוד גליקמן

לזניק סיפר על אחת ההשקעות המפורסמות של פורטיסימו – סודה סטרים. "בהתחלה כשהבאתי את הרעיון להשקיע בחברה כולם צחקו עלי, אמרו לי שזה משהו מיושן ומכשיר שהם זוכרים מילדותם. אנחנו שינינו את כל המסר השיווקי של המוצר, ובמקום להדגיש את החיסכון הכלכלי שזה משהו שאנשים לא תמיד הבינו, עברנו להדגשת הצד הסביבתי", מספר לזניק. הסברנו שהשימוש חוסך בקבוקים חד פעמיים ושהוא גם בריא יותר. היום סודה סטרים היא חברה עם הכנסות של 400 מיליון דולר".

אבי אורטל, שותף בקרן סקיי פרייבט אקוויטי, אמר כי ההתמקדות שלהם היא דווקא בחברות שירותים ותעשיה ישראליות הפועלות בשוק המקומי. "אני רואה את התחום של פרייבט אקוויטי הופך ליותר פעיל ומרכזי בישראל בשנים הקרובות", אמר אורטל. "הבורסה כאן התייבשה לחלוטין וההנפקות נדירות כיום וגם הבנקים מוגבלים בגלל הוראות באזל 2 ובאזל 3".

לדברי אורטל, "בישראל אין עדיין סטנדרטים ברורים כמו בארה"ב לגבי איך להעריך חברה למשל, וצריך להמציא את הגלגל בכל עסקה. צריך לחנך את השוק ואת המוכרים ולהתאים את פער הציפיות ביניהם לבין הקרנות".

רון שטרן, יועץ בכיר לקבוצה של משפחת פריצקר משיקגו, אחת המשפחות העשירות בארה"ב, סיפר כי הקבוצה בודק בימים אלו מספר עסקאות הון סיכון ופרייבט אקוויטי, לאחר שעד היום עדיין לא השקיעו בישראל. "אנחנו מחפשים חברות שממוקדות בשוק האמריקאי, כאלו שנוכל לתת להם ערך נוסף בעזרת העסקים האחרים של משפחת פריצקר", הוא אמר.

תגיות