אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם תציצו בתלוש שכר שעמית לעבודה השאיר בטעות על השולחן? צילום: עטא עיווסאת

האם תציצו בתלוש שכר שעמית לעבודה השאיר בטעות על השולחן?

סקר חדש מעלה ממצאים מפתיעים: 70% מהעובדים יודעים כמה מרוויחים חבריהם לעבודה; וכמה היו מעדיפים שלא לדעת?

28.10.2013, 22:14 | בתיה וייסמן
האם החברה שלכם דוגלת בשקיפות מלאה בנושא השכר בקרב העובדים? סביר להניח שלא. על אף הדרישה ההולכת וגוברת ל"שקיפות", אם יש נושא אחד שאיכשהו נותר כ"טאבו" בקרב המעסיקים, העובדים והלקוחות ככלל גם בימינו – זהו נושא השכר. אין ספק כי בכל הנוגע לסוגיה, הגישה הרווחת בקרב המעסיקים היא ששמירה על חשאיות ועמימות פועלת לטובתם. באופן זה הם יכולים לתגמל (לטוב לרע) כל עובד באופן פרטני, מבלי לחשוש ממחאה מצד עובדים אחרים – שמצידם, כך נראה, המצב נוח ומקובל.

יודעים כמה העובד שלידכם מרוויח? , צילום: גלעד קוולרצ יודעים כמה העובד שלידכם מרוויח? | צילום: גלעד קוולרצ'יק יודעים כמה העובד שלידכם מרוויח? , צילום: גלעד קוולרצ

האם גישה זו עדיין רלוונטית לתקופתנו ומיטיבה עם המעסיקים? מצד אחד, יכול מאוד להיות שעמימות היא מונח שאבד עליו הכלח. אתר פורבס טוען כי בעידן בו תנאי השכר בחברות המובילות בעולם חשופים לכל באתרים כגון Glassdoor, הנהגת מדיניות הסתרה בנושא השכר לא רק הופכת ללא רלוונטית, אלא גם יוצרת אנטגוניזם כלפי המעסיק ופוגעת בו.

מאידך, לא בטוח שהעובדים של ימינו מוכנים לחשיפה כזו. הנתונים בהמשך מראים כי הקושי לאדם מהיישוב בנושא זה הוא כפול: גם בגלל החשיפה הפומבית של תנאי השכר שלו, וגם בשל התחושה ש"דופקים אותו". ואם נחוצה המחשה לטיעון, בארה"ב, כאשר משכורות בכירים נגלו לעיני כל, הן הוכפלו בקצב אדיר כיוון שמנהלים שלא קיבלו אותן רצו ליישר איתן קו. במקרה זה, ההשלכות הן לא רק על הארגון, אלא על שוק העבודה כולו.

שקיפות בשכר: רוצים או לא רוצים לדעת?

נחזור לזווית הישראלית: מחלקת המחקר של AllJobs בדקה בסקר מקיף את נושא תפיסותיהם ועמדותיהם של מחפשי העבודה הישראלים בתחום השכר. הסקר המקיף כלל למעלה מ-1,200 גברים ונשים מתחומים שונים במשק, והוא נותן לראשונה הצצה מעניינת לשאלות שמעניינות את רוב העובדים: כמה מרוויחים האחרים? האם יותר או פחות ממני? ואם יותר - מה לעשות עם המידע הזה? הנה ארבעה ממצאים מעניינים במיוחד שהסקר מצא, אשר אולי יעזרו לכם לגבש החלטה משלכם בנושא:

1. 70% מהעובדים: יודעים כמה עמיתינו מרוויחים ברמה זו או אחרת

60% מהעובדים הישראלים, מסתבר, מעידים כי הם יודעים באופן כללי כמה מרוויחים עמיתיהם לעבודה, בעוד 11% מהם יודעים במדויק. ל-29% אין מושג כמה עמיתיהם מרוויחים.

2. אבל באופן מפתיע - חצי מהעובדים היו מעדיפים שלא לדעת

שאלה נוספת שנשאלה היא: "האם יש לך רצון לדעת כמה האנשים שעובדים איתך מרוויחים?". באופן מפתיע, הממצאים שיקפו כי על אף הסקרנות הבסיסית והרצון לדעת יותר - עובדים עדיין לא מרגישים לגמרי נוח עם הידע הזה, גם כאשר הם מרוויחים יותר וגם כאשר פחות: 51% טענו כי מעניין אותם לדעת כמה מרוויחים האנשים שעובדים איתם – לעומת 27% שטוענים כי זה לא עניינם ו-17% לא הביעו בכך עניין כלל.

3. 47% מהעובדים ישמחו לשקיפות בשכר כדי לשפר תנאים

47% מהנשאלים רואים בשקיפות בשכר יתרון לשיפור תנאיהם בעתיד בעת דיון שכר, ו-26% טוענים כי זה עלול לעורר תחושות שליליות כגון קנאה ומרמור. בנוסף, 11% טענו כי ידיעת גובה השכר של עובדים אחרים עשויה למנוע אפליה במקום העבודה.

באופן כללי ניכר מהסקר כי הרצון לדעת יותר, וההבנה כי השקיפות בשכר מהווה יתרון לקידום והשוואת תנאים גבוהה יותר אצל הנשים - 50% מהנשים רואות בכך יתרון לעומת 45% מהגברים. ל-52% מהנשים יש רצון לדעת כמה מרוויחים אלו שעובדים איתם לעומת 49% מהגברים. נתון זה מרמז על אפליה תעסוקתית על רקע מגדרי אותה חוות הנשים במשק, או לכל הפחות על חשש ממנה.

 

4. במקרה של פערים בשכר: 40% יחושו תחושת חוסר צדק

ומה קורה אם העובד מגלה שעמית לעבודה מרוויח יותר ממנו? 40% יחושו תחושת חוסר צדק ויבקשו העלאה במקרה שבו גילו כי עמית לעבודה שלהם בתפקיד דומה או זהה מרוויח יותר מהם. 11% ייקחו זאת צעד אחד קדימה ויחפשו עבודה אחרת לאור הגילוי. במקרה ההפוך שבו גילו כי הקולגה מרוויח פחות מהם, נראה כי האינטרסים האישיים של העובדים גוברים על ההוגנות וההדדיות: 31% השיבו כי ירגישו לא נעים וירמזו לקולגה כי עליו לבקש העלאה, אך לא יהיו גלויים איתו עד הסוף. 45% ענו כי לא יתערבו כלל.

והנה אנקדוטה אחרונה ומעניינת במיוחד למחשבה. שאלנו את הנסקרים את השאלה הבאה: עמית לעבודה השאיר את תלוש השכר שלו על השולחן והלך הביתה. בהנחה שלא תיתפס במעשה, האם תציץ לו בתלוש?

התשובות הפתיעו גם אותנו, ולטובה: 74% השיבו לאחר התלבטות או באופן נחרץ כי לא יציצו בתלוש. רק 27% מהנשאלים הביעו נכונות חלקית או מלאה להציץ בתלוש שכר של עמית לעבודה אשר הושאר ללא השגחה.

הכותבת היא מנהלת תוכן גיוס עובדים ב-AllJobs

תגיות