אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש קבע: המדינה תחזיר לחברות הדלק חומרי גלם בשווי 70-100 מיליון ש' צילום: עמית שעל

ביהמ"ש קבע: המדינה תחזיר לחברות הדלק חומרי גלם בשווי 70-100 מיליון ש'

לאחר סאגת תביעות שנמשכה חמש שנים במהלכן האשים מינהל הדלק את חברות הדלק ברישום חומרי פסולת כמלאי חירום זמין ושמיש, הכריע בית המשפט כי החברות דיווחו באופן אמין על כ-75% מהדלקים. במקביל, יפצו החברות את המדינה על המלאי החסר

27.10.2013, 17:24 | ליאור גוטמן

מדינת ישראל מחויבת להחזיר לחברות הדלק 30 אלף טון של דלקים גולמיים בשווי של 70-100 מיליון שקל, כך קבע שופט בית המשפט המחוזי בירושלים רפאל יעקובי. החזרת הדלקים תתבצע מידי חברת תש"ן (תשתיות נפט) שהחזיקה במלאי עד היום.

קראו עוד בכלכליסט

רפי טטרקה, מנכ"ל תש"ן, צילום: עמית שעל רפי טטרקה, מנכ"ל תש"ן | צילום: עמית שעל רפי טטרקה, מנכ"ל תש"ן, צילום: עמית שעל

הפסיקה בנושא ניתנה לאחר הליך תביעות שנידון בין משרד האנרגיה, חברות הדלק, תש"ן ובזן מזה כחמש שנים ולאחר הליך גישור שנכשל. עיון בפסק הדין מעלה שמינהל הדלק שבמשרד האנרגיה טען שחברות הדלק לא קיימו את לשון החוק ולכאורה לא החזיקו במלאי דלקי חירום זמין ושמיש, ואילו זה שכן נרשם בספרים כמלאי חירום נחשד כבוצה, כלומר חומרי פסולת של דלקים. לפיכך, המדינה דרשה מארבע חברות הדלק הגדולות - דור אלון, סונול, פז ודלק ישראל - להמציא להם את מלאי הדלקים ואף להחזיר לידם עלות אחזקת הדלקים מ-1989 ועד שנת 2000 בשווי של כ-120 מיליון שקל.

באורח פלא, ולאחר הגשת תצהירים ובדיקה נוספת, התברר שמתוך 39 אלף טון דלקים שנחשדו כבוצה, כ-30 אלף טון התגלו כמלאי תקין והוגדרו כנפט גולמי ששכן בידי תש"ן. לפיכך, תאלץ המדינה להחזיר לחברות את המלאי התפעולי לפי החלוקה הבאה: פז כ-40% מהכמות; דלק ישראל כ-20.5% מהכמות והשאר בחלוקה כמעט שווה בין סונול ודור אלון.

תביעתה של בזן לקבל לידיה את המלאי הגולמי נדחתה ולא ברור האם מי שיגרע ממאזניו את אותם 30 אלף טון יהיה לא אחר מאשר בית הזיקוק הצפוני, שכלל לא רשם את המלאי בספרים. בשבועות האחרונים הכריזה בזן על תכנית התייעלות שעלולה לכלול פיטורי 240 עובדים.

תגיות