אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מודל מס חדש ינסה לגבות עוד מאות מיליוני שקלים מ"חברות הארנק" צילום: עמית שעל

מודל מס חדש ינסה לגבות עוד מאות מיליוני שקלים מ"חברות הארנק"

צוות מיוחד שהוקם לטיפול בתופעת הקמת חברות על ידי בכירים במטרה לחמוק מתשלום מס מלא, הגיש את מסקנותיו היום. ברשות המסים מאמינים כי המודל החדש לא יחסל את התופעה אך יתמרץ את המנהלים הבכירים לשלם יותר

28.10.2013, 11:56 | מיקי פלד

רשות המסים מעמיקה את הטיפול בחברות הארנק: צוות של הרשות פירסם היום (ב') את המלצותיו  לטיפול בנושא, לפיהן יש להעלות את יעד הגבייה מחברות אלה לכ-700 מיליון שקל בשנה. מדובר בחברות בהן משתמשים מנהלים בכירים כדי להתחמק מתשלום מס הכנסה, דמי ביטוח לאומי ומס בריאות כשכירים ובמקום זאת משלמים מס חברות בלבד. כלומר, במקום לשלם מס שולי של 50% על הכנסתם הגבוהה לפי חוק, הם משלמים מס חברות שעומד על כ-26.5% בלבד. על פי הערכת הרשות, כ-13 אלף מנהלים בכירים במאיון העליון משתמשים בהסדר המס הנ"ל. ברשות מקווים לסיים את החקיקה שתאפשר את הגבייה תוך כחצי שנה.

קראו עוד בכלכליסט

משה אשר, מנהל רשות המסים, צילום: אלכס קולמויסקי משה אשר, מנהל רשות המסים | צילום: אלכס קולמויסקי משה אשר, מנהל רשות המסים, צילום: אלכס קולמויסקי

במהלך עבודת הוועדה חשבו החברים בה להציג שתי אלטרנטיבות. האחת היא לחייב את החברות לשלם מס דיבידנד של 30% על לפחות מחצית מהרווחים שלהן ואילו השנייה היא לשלם מס על הריבית שבין הפער בין המיסוי לשכירים והיסוי על חברות, כלומר מס על התמריץ שיש למנהל בכיר להקים חברת ארנק. מס זה אמור היה להגדיל את המס שמשלם אותו בכיר ב-4% עד 8%. לבסוף הוחלט להגיש המלצות ללא אלטרנטיבות אלא ככמשרה אחת כדי לאפשר פחות תכנוני מס. 

על פי ההמלצות שיוגשו בחודש הבא לשר האוצר, יאיר לפיד, חברות הארנק יחולקו לשלוש קטגוריות: הראשונה היא מקרה קלאסי של חברת ארנק בה מנהל יחיד מקבל הכנסה לחברה בבעלותו, במקום לקבל שכר כשכיר ובמקרה כזה המיסוי על אותה חברה יהיה כמו מיסוי על שכיר.

הקטגוריה השנייה היא של חברת ארנק שרוב ההכנסות שלה הן לא מהעבודה של בעליה כמנהלים אלא מהשקעות. לדוגמה, כאשר בעלי חברת הארנק עשה שימוש בהכנסות שלו מעבודה כדי להשקיע ולרכוש נדל"ן או תיק השקעות בבורסה ורוב ההכנסות של חברת הארנק הוא משכר דירה או תשואה על השקעה פיננסית וכדומה. במקרה כזה, הרשות תתייחס ל-50% מהכנסת החברה כאילו חולקה לבעלי מניותיה היחידים מידי שנה כדיבידנד ועל כך יהיה מיסוי של 30%.

הקטגוריה השלישית היא של חברות שהן בפועל חברות ארנק, אך לא נמנות על שתי הקטגוריות הראשונות. חברות אלו רושמות רווחיות גבוהה אך אינן מחלקות את הרווחים כדיבידנדים. במקרה זה, חברות אלו יחוייבו במס בשיעור של 1% לשנה מהרווחים הבלתי מחולקים שצברו מעל ל-25% מההכנסות. כלומר, אם חברה מכניסה בשנה מיליון שקל ומרוויחה 300 אלף שקל היא תמוסה ב-1% נוסף על 50 אלף השקלים בהן היא מחוייבת במקור.

ההמלצות לא יחסלו את חברות הארנק, אבל יתמרצו את הבכירים לשלם יותר מס

בסופו של דבר ההמלצות החדשות לא יחסלו את חברות הארנק ולא מן הנמנע כי רבים מאותם מנהלים בכירים ימצאו דרכים לעקוף את הוראות הרשות או לבצע תכנון מס מתוחכם יותר. עם זאת, מלבד החשיבות של עצם ההתמודדות עם התופעה, ברשות מצפים כי ההמלצות החדשות יתמרצו לפחות חלק גדול מהמנהלים הבכירים במשק שלא להשתמש במודל של חברת הארנק או לחייב אותם לשלם מס גבוה יותר במידה והם ממשיכים להשתמש במודל חברת הארנק.

צוות חברות הארנק שלח את ההמלצות לתגובות לשכת עורכי הדין ולשכת רואי החשבון ופירסם את הדו"ח גם באתר האינטרנט של רשות המסים. הצוות הוקם ככחלק ממסקנות ועדת טרככטנברג. בראשות הוועדה עומד מנהל רשות המסים, משה אשר, וחברים בה פרופ' יוג'ין קנדל, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, עו"ד אבי ליכט, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, רו"ח פרידה ישראלי ממינהל הכנסות המדינה וחברים נוספים מרשות המסים ואגף התקציבים באוצר.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
הזוי ברמות שלא יתואר. השתגעתם ??
"הראשונה היא מקרה קלאסי של חברת ארנק בה מנהל יחיד מקבל הכנסה לחברה בבעלותו, במקום לקבל שכר כשכיר ובמקרה כזה המיסוי על אותה חברה יהיה כמו מיסוי על שכיר." אני שכיר, אך גם בעל חברה. בחברה שלי אני מפעיל אתר אינטרנט מצליח שמכניס 30 אש"ח בחודש ומוציא 12 אש"ח. אינני מושך משכורת אלה אני אוגר את הכספים לשם השקעות עתידיות באתר ובמיזמים נוספים. עכשיו אקבל מס של שכיר??
דרור , ים  |  01.11.13
2.
מחפשים את השקל מתחת לפנס הלא נכון
כאילו המנהלים הבכירים לא משלמים כבר מאות אלפי ש"ח בשנה כמס הכנסה כבר עכשיו. לא מדובר רק במנהלים הסופר בכירים שכל המדינה נכנסת להם יום יום לכיס - מדובר גם בהרבה פרי לאנסרים או הייטקיסטים שפשוט מרוויחים את ה-50 אש"ח לחודש, ומשלמים עליו גם ככה 40 ומשהו אחוז בממוצע מהשקל הראשון. כמה כסף כבר יגיע מזה? ברווחים הכלואים כבר טיפלתם? בחברות הענק? בחוק עידוד השקעות הון שנותן פטור ממס לכל מיני חברות שירותים שמקבלות מעמד "תעשיין מועדף"? הרבה יותר קל להיטפל לשכירים (שמרוויחים הרבה או מעט, אבל אפף פעם אין להם עורכי דין מתוחכמים כדי לעמוד על זכויותיהם).
אבי  |  28.10.13
1.
דרך בעלת אופי 'יהודי' אופייני להעלאת מס החברות...
במקום להעלות מס חברות בעוד אחוז או שניים - מקימים ועדות שמנסחות הצעות פתלתלות ולא ברורות, בנויות מטלאי טלאים, שבעתיד ישמשו כ'פרצות מס'... מצד שני - לא מבינים במדינה הזו שחברה שאינה מחלקת רווחיה בסוף שנת העבודה - שומרת הכסף בקופתה כדי להשקיע אותו בשנים הבאות. השקעה של חברה - היא השקעה שהמדינה מרויחה ממנה - מס על עבודה, תעסוקה של ספקים וקבלנים, ומס על הרווחים של ההשקעה. גם אם תשקיע החברה את כספה בבורסה - המדינה מרוויחה. חברה לא שומרת סתם כך כספי רווחים בחשבון עו"ש בבנק...
אלי בר-נס , רחובות  |  28.10.13