אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הון אנושי: כמה? סוטרה

הון אנושי: כמה? סוטרה

פורום ישראל־הודו הפגיש בכירים וטייקוני ענק משם ובכירים לשעבר וסוחרי נשק מכאן

31.10.2013, 08:46 | ארי ליבסקר

כבר שש שנים פורום ישראל־הודו מכנס אנשי עסקים משתי המדינות, והשנה הוא גם הקים את קרן מומנטום, שתשקיע בפיתוחים של אוניברסיטת תל אביב בחסות קונצרן הענק ההודי טאטא. ביום ראשון בערב, בבניין הפקולטה לכלכלה, אירחו האוניברסיטה ואיגוד התעשיות המתקדמות (IATI) את אירוע הפתיחה של המפגש השנתי של הפורום ונתנו לבכירים הישראלים הזדמנות לספר על הטיול שלהם להודו.

קר"ס ג קר"ס ג'מוואל ויאיר סרוסי. לא עושים עסקי מלחמה קר"ס ג

דוד קוליץ, בעלי קבוצת אלול, אמר: "אני גיליתי את הודו כשרבין היה ראש ממשלה, ב־1992, ומאז זה סיפור אהבה, אני עושה איתם עסקים". קוליץ מעורב בין השאר ביצוא הביטחוני להודו, שהוא למעשה רוב הסחר בין המדינות. "עדיין רוב המסחר איתם הוא בעניינים ביטחוניים אבל זה עומד להשתנות. הם הביאו לכאן תותחים רציניים שאינם מהתחום הביטחוני", הוא אמר והצביע על ג'משיד גודרג', היו"ר והמנכ"ל של חברת האחזקות הענקית Godrej & Boyce. באנגלית אוקספורדית עם מבטא הודי קל תהה גודרג' איך מינו את סטנלי פישר לנגיד אם הוא לא ישראלי. "בהודו זה לא היה עובר, אתם יותר גמישים פה", הוא אמר. כששאלתי אם הוא שוקל להשקיע בחברות מקומיות, גודרג' ענה: "אנחנו לא מעוניינים להשקיע כאן כי מרב העסקים שלנו הם בקמעונאות, וישראל קטנה עבורנו". ומה עם התעשיות הביטחוניות? "בזה אנחנו משתפים איתכם פעולה".

ג ג'משיד גודרג'. קטנים עלינו ג

אחר כך הגיע קר"ס ג'מוואל, מנכ"ל טאטא. שיבחתי את ג'מוואל על האומץ שיש לקונצרן חובק עולם כמו שלו להשקיע באוניברסיטה בישראל בימים של קריאות לחרם, והוא אמר: "אנחנו לא ניקח חלק בחרם הזה ואין לנו מה להתבייש בעסקים עם ישראל, כי אנחנו לא סוחרים איתה בנשק. אין לנו עסקים שקשורים בעשיית מלחמה". שאלתי למה טאטא לא מוכרת בישראל את המכוניות המוזלות שלה, וג'מוואל אמר: "זה פשוט לא משתלם".

פוגל. "וצריך לשלם להם כל כך מעט" פוגל. "וצריך לשלם להם כל כך מעט" פוגל. "וצריך לשלם להם כל כך מעט"

את ג'מוואל ליווה אהרון פוגל, יו"ר מגדל שפורש עם מצנח זהב כבד ביותר. "מה שנוצר כאן הוא בעיקר חברויות וקשרים אישיים", אמר פוגל. "יש בינינו לבינם קווים מקבילים. גם הם וגם אנחנו צריכים לעבור רפורמות והפרטה. גם הם וגם אנחנו ממשיכים את צורת הממשל שירשנו מהבריטים. המבנה השלטוני דומה, וגם אצלם אין יציבות שלטונית. כשהייתי יו"ר נס טכנולוגיות פתחנו אצלם מפעלים, יש להם מתכנתים נהדרים וצריך לשלם להם מעט". שאלתי את פוגל על הניתוח של "כלכליסט" שפורסם באותו הבוקר וחשף הבדלים גדולים בדמי הניהול של הפנסיה שמשלמים עובדים בחברות שונות, כך שעובדי גוגל, למשל, משלמים 1%, אבל הציבור הרחב משלם 6%. "אין מה לעשות, אלו הכללים של השוק", פוגל אמר. "הדרך היחידה להוריד מחירים היא להתאגד. זה כמו במבה — אם אתה בעל מכולת קטנה תשלם מחיר מלא, אם אתה שופרסל או מגה תשלם פחות. ביטוח זה ביזנס כמו כל ביזנס, ככל שאתה קונה כמות גדולה יותר המחיר יורד".

את רמי גורן, שהיה סגן נשיא בכיר באלביט הדמיה ופרש לפני שהחברה קרסה, שאלתי אם הוא יודע מראש לאן היא הולכת. "כל הזמן אמרתי שהבעיה של אלביט הדמיה היא הניהול הכושל של מוטי זיסר. זאת הסיבה שפרשתי. היא היתה חברה מעולה עם בעיות ניהול", הוא אמר. שאלתי אותו אם נכונות השמועות שעבר חתול שחור בין זיסר ליאיר סרוסי, יו"ר הפועלים, שבגללו החברה לא קיבלה עוד מרווח מימון מהבנק, וגורן אמר: "הבעיה היא לא בין סרוסי לזיסר, אלא בין מנכ"ל הבנק ציון קינן לזיסר. שם עבר חתול שחור".

אחר כך, באולם, התנהל פאנל בהשתתפות אורחים הודים בכירים. הם דיברו על הצורך בהפרטה ובצמצום הביורוקרטיה, הם דיברו על ירידה בצמיחה, וקל היה לראות את הדמיון בין תת־היבשת האדירה לישראל הקטנה. אבל אצלם כמעט כל משפט נגמר באמירה על הצורך לצמצם את העוני. אצלנו בכירי המשק עדיין משוכנעים שמצבנו מצוין.

תגיות