אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לשכת השמאים תגיש תוכנית חירום ליישום תמ"א 38 בפריפריה צילום: עמית שעל

לשכת השמאים תגיש תוכנית חירום ליישום תמ"א 38 בפריפריה

לפי התוכנית יוזרמו כספים לחיזוק מבנים באזורים המועדים ביותר לרעידות אדמה לאורך השבר הסורי-אפריקאי, וכן בערים טבריה, בית שאן וקריית שמונה

30.10.2013, 12:06 | עינת פז-פרנקל

לשכת שמאי המקרקעין תגיש לממשלה תוכנית חירום ליישום תמ"א 38 בפריפריה, שתזרים כספים לחיזוק מבנים באזורים המועדים ביותר לרעידות אדמה לאורך השבר הסורי-אפריקאי, וכן בערים טבריה, בית שאן וקריית שמונה.

קראו עוד בכלכליסט

את עיקרי התוכנית חשף בשבוע שעבר אוהד דנוס, יו"ר לשכת השמאים, בפאנל בנושא תמ"א 38 בפריפריה שערך "כלכליסט", והיא תישלח בימים הקרובים לראש הממשלה, לשר השיכון ולשר האוצר העומד גם בראש קבינט הדיור של הממשלה.

אוהד דנוס, יו"ר לשכת השמאים, צילום: כפיר סיון אוהד דנוס, יו"ר לשכת השמאים | צילום: כפיר סיון אוהד דנוס, יו"ר לשכת השמאים, צילום: כפיר סיון

במסגרת התוכנית המוצעת, ייקטן שטח ההרחבה של הדירות הקיימות בבניינים באזור המרכז, בו משתלם כיום לבצע פרויקטים של חיזוק ובנייה על הגג במסגרת תמ"א 38. עלויות הבנייה שייחסכו כתוצאה מהקטנת שטח הבנייה הכולל של הבניין, יתורגמו לכספים - מעין מס, או מטלה ציבורית שבה יחויב היזם - שיעברו לקרן ממשלתית ייעודית (שתוקם בעתיד, לפי הצעת השמאים) – וזו תקצה כספים לחיזוק מבנים בפריפריה.

"התמורה לדיירים הקיימים תקטן - הדירה שלהם תורחב ב-15 מ"ר או 20 מ"ר ולא ב-25 מ"ר, ההרחבה הנהוגה כיום", אמר דנוס ל"כלכליסט". "הקרן תעביר את הכספים לפריפריה, ותשקיע בחיזוק מבנים, לפי הצורך הלאומי. כך תוכל הפריפריה ליהנות מהמיזמים הכלכליים הללו שמתבצעים במרכז".

דנוס מעריך כי העלות נטו של חיזוק בניין סטנדרטי (ללא כל תוספת) נעה סביב 700 אלף שקל, וייתכן שיידרשו שניים או שלושה בניינים במרכז על מנת לגייס את הכסף הנדרש לחיזוק בניין אחד בפריפריה.

מכיוון שנכון להיום, ערכי הדירות בפריפריה נמוכים, אין כדאיות כלכלית ליזמים לבצע פרויקטים של חיזוק ותוספת דירות לבניין קיים. ובשלטון המקומי והארצי לא ממהרים לפתור את הבעיה. "זה כאב ראש", אומר דנוס. "כולם בונים על הסטטיסטיקות שרעידת אדמה תקרה אחת למאה שנה, ושזה לא יקרה בקדנציה שלהם. בינתיים, האזורים הכי מסוכנים לא מטופלים. נכון שאף אחד לא יודע אם תמ"א 38 יעזור או לא ברעידת אדמה, כי עוד אין לנו מקרה מבחן, אבל זה עדיף, אפילו אם החיזוק יצליח להציל נשמה אחת".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
ההיפך הוא הנכון: ככל שיגדילו הזכויות כדאיות התמ"א תגדל, יכנסו יותר פרוייקטים -
וניתן יהיה להעביר חלק ממסי ההשבחה הנוספים לטובת הישובים בסיכון! - הבעיה העיקרית הינה חוסר הכדאיות עקב הגבלת הזכויות. צריך לזכור שדירות קטנות דורשות הרחבה גדולה יותר. הוספת ממ"ד מגדילה את הדירה בחדר נוסף אבל זהו טלאי מכוער, בעוד המרחב הדירתי לא מתאים לדירת 4 חדרים (שירותים נוספים, פינת אוכל, סלון ומרחב מחיה). הדירות שאתה מציע מנציחות את המצב הקיים במקום לנצל את התמ"א לשיפור תנאי חייהם של המשפחות והעלאת הערך של בתים קשי יום. כמו כן הגדלת הזכויות בדירות המורחבות מייצרת שטח גג מוגדל לצורך בנית הדירות החדשות בקומות הנוספות. בכך נוצר ערך נוסף ליזם וניתן לתכנן דירות בגודל המתאים לצרכים הנוכחיים ולא כפי שהיה לפני 50 שנה.
פלורליסט  |  30.10.13