אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אל הטרולים, אש: חברי קונגרס יוצאים נגד טרולים ברשת צילום: שאטרסטוק

דו"ח טכנולוגי

אל הטרולים, אש: חברי קונגרס יוצאים נגד טרולים ברשת

חברת פרלמנט בריטית קוראת למשטרה להתייחס לטרולי רשת כמטרידנים בחיים האמיתיים, קמרון מאיים על העיתונים הבריטים, מהלך בקונגרס לריסון ה-NSA, וגוגל+ טוענת שהיא עוד לא מתה

30.10.2013, 14:36 | יוסי גורביץ

זו לא הפלטפורמה, אלה האנשים

 

חברת הפרלמנט הבריטית, סטלה קריסי, קראה למשטרת בריטניה לקחת ברצינות מוחלטת את הטרולים שמפרסמים איומים ברצח ואונס ברשת ולהתייחס אליהם כפי שהיו מתייחסים למטרידנים בעולם האמיתי.

סטלה קריסי, חברת הפרלמנט הבריטי, צילום: בלומברג סטלה קריסי, חברת הפרלמנט הבריטי | צילום: בלומברג סטלה קריסי, חברת הפרלמנט הבריטי, צילום: בלומברג

אתם עשויים לזכור את קריסי משערוריית האיומים ברצח ואונס שפרצה בטוויטר ביולי האחרון: פעילת זכויות נשים, קרוליין קריאדו-פרז, הצליחה לארגן קמפיין ששכנע את הבנק המרכזי של הממלכה המנוטרת להעלות, לראשונה, דמות אשה על שטר. המוני שובניסטים יצאו מהחורים שלהם ואיימו עליה בטוויטר. כשקריסי יצאה להגנתה של קריאדו-פרז, היא ספגה גם היא איומים.

קריאדו-פרז לא יכלה, בשלב מסוים, לשאת את האיומים שהגיעו אליה – 50 איומי אונס בשעה, לדבריה – והיא סגרה את חשבון הטוויטר שלה. המשטרה הצליחה לבצע כמה מעצרים, אבל זו היתה טיפה בים. בעדות בפני ועדת פרלמנט, אמרה קריסי שההבחנה שאנחנו עושים בין העולם הפיזי לעולם המקוון מיושנת: אין עוד הבדל ביניהם. מה שקורה ברשת קורה ממש.

קריסי ציינה עוד שאם מישהו היה מאיים על מישהי באונס בפניה, אף אחד לא היה שואל בכלל אם צריך להעמיד אותו לדין: זה היה מובן מאליו. הגיע הזמן להבין, היא אומרת, שאיום ברשת הוא שווה ערך לאיום בבשר.

לדבריה, המשטרה יודעת יפה מאד לפעול נגד מטרידנים בחיים האמיתיים. היא הוסיפה שמה שחשוב הוא לא הפלטפורמה שבה בוצע האיום – טוויטר, מייל, מכתב, תור בסופר – אלא האיום עצמו. מטרתו היא השתקה והרחקה מהחיים הפוליטיים של אנשים שלא מוצאים חן בעיני הטרולים. במהותם, האיומים האלה הם סוג של פשע שנאה: הם מיועדים "להחזיר את הנשים" למקומן, וככאלה יש להתייחס אליהם. בלי רחמים, בלי סימפטיה, ובמלוא החומרה שהחוק מסוגל אליה.

לקמרון נשבר

ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, לא יכול יותר: ה"גארדיאן", עיתון האופוזיציה – הוא מזוהה עם הזרמים היותר שמאלנים של הלייבור – חושף על בסיס יומי את סודות הממלכה, קרי האזנת הסתר של GCHQ וה-NSA לכל העולם ואשתו.

דיוויד קמרון, ראש ממשלת בריטניה. מאיים בלי לאיים, צילום: בלומברג דיוויד קמרון, ראש ממשלת בריטניה. מאיים בלי לאיים | צילום: בלומברג דיוויד קמרון, ראש ממשלת בריטניה. מאיים בלי לאיים, צילום: בלומברג

אתמול אמר קמרון בפרלמנט, בתשובה לשאלה שהציג לו חבר פרלמנט ממפלגתו ושנראית כמו שאלה מוזמנת, שהוא היה מעדיף לנהל משא ומתן עם העיתונות. ראש הממשלה הבהיר שהוא רוצה לסמוך על חוש המחויבות החברתית של העיתונות, והוא רוצה שתהיה עיתונות חופשית, ושהוא לא היה רוצה להוציא צווי איסור פרסום. אבל, אמר קמרון, "אם הם לא יגלו אחריות חברתית, יקשה מאד על הממשלה לעמוד מהצד ולא לעשות דבר." או במילים אחרות, אני לא רוצה להשמע כאילו אני מאיים אבל אני מאיים.

עורך ה"גארדיאן" אלן רוסבריג'ר, שנראה כאילו הוא נהנה מכל רגע, אמר בתגובה שהעיתון ימשיך לפרסם כל מה שנראה לו לנכון, ושההדלפות הללו מעירות דיון הכרחי, שהיה צריך להתחיל מזמן.

אם קמרון חושב שבעידן הדיגיטלי הוא יכול לסתום לעיתונות את הפה, הוא שוגה. הגולשים הבריטים פשוט יצטרכו לפנות למקורות מחוץ לבריטניה שמפרסמים את מה שה"גרדיאן" מנוע מלפרסם. כזכור, בפרשת ענת קם כל העולם ואשתו ידע על כך שהיא חשודה, שהיא הועלמה לזמן מה, ובזמן שהעתונות הישראלית מנועה מלדווח על הפרשה.

ואם מישהו היה צריך הוכחה לכך שהפרסומים של ה"גרדיאן" אכן החלו דיון הכרחי, הקונגרס האמריקאי מספק אותה.

קבלו את חוק FREEDOM

מיד אחרי פיגועי ה-11 בספטמבר, העביר הקונגרס את חוק PATRIOT שהעניק לסוכנויות הממשלתיות סמכויות שעד כה הן רק יכלו לחלום עליהן. נסיונות קודמים שלהן, בימי ממשל קלינטון, לקבל סמכויות כאלה נהדפו.

אפשר קצת טוגני חופש יחד עם חוק החופש שלי?, צילום: shutterstock אפשר קצת טוגני חופש יחד עם חוק החופש שלי? | צילום: shutterstock אפשר קצת טוגני חופש יחד עם חוק החופש שלי?, צילום: shutterstock

עכשיו, באיחור ניכר, מגיעה תגובת הנגד. בעקבות החשיפה על הפעילות של ה-NSA מתחילים עשרות חברי קונגרס לקדם חוק שהם מכנים FREEDOM (ראשי תיבות של חלק משמו; השם המלא הוא Uniting and Strengthening America by Fulfilling Rights and Ending Eavesdropping, Dragnet Collection, and Online Monitoring Act). החוק אמור להפסיק, חד וחלק, את תכנית האיסוף של ה-NSA כלפי אזרחים אמריקאים ולמנוע ממנה לחדש אותה תחת איזושהי סמכות אחרת. יתר על כן, כאשר ה-NSA תפנה מעתה לבתי המשפט הסודיים שמשמשים לה כחותמת גומי, היא תצטרך להציג את טענותיה כלפי החשודים בפני סניגור ציבורי מיוחד, שיוכל לערער על הטענות שלה ולייצג בעצם את מי שקודם לא היה לו כל יצוג. אולי כך, מקווים בקונגרס, בתי המשפט של FISA יתחילו לתפקד יותר כבתי משפט ופחות כחותמת.

עוד דורשת הצעת החוק שהממשלה תחשוף את כל פסיקות בתי המשפט הסודיים שמהווים שינוי משמעותי בחוק או שיש להם השפעה על הצורה שבה מפרשים בתי המשפט את החוקה. למותר לציין, כל זה – כמו גם ההנחיה שהוציא בימים האחרונים אובמה ל-NSA לצמצם משמעותית את המעקב שלה אחרי נציגויות באו"ם – לא היו קורים אלמלא החשיפות של סנודן. שירותי אפלה אוהבים את החושך. באור, הם מתרוצצים כמו ג'וקים מסוממים בבקבוק.

אני לא מת, אני בעצם מרגיש טוב

גוגל הודיעה אתמול (ג') על שורה של שפצורים ל"שכבה החברתית" המפרפרת שלה, גוגל+. לראשונה מזה זמן היא ציינה מספרים על מספר המשוטטים במדבר השממה הזה. צריך לקחת אותם בזהירות ניכרת.

גוגל+. יש לה טריליון משתמשים אם סופרים את כל התאים במשתמש הבודד שלה גוגל+. יש לה טריליון משתמשים אם סופרים את כל התאים במשתמש הבודד שלה גוגל+. יש לה טריליון משתמשים אם סופרים את כל התאים במשתמש הבודד שלה

גוגל טוענת שיש 540 מיליון משתמשים "פעילים מדי חודש" בגוגל+. נשמע נאה, רק שההגדרה של גוגל ל"פעילות" רחבה מאד. אם אתם לוחצים על כפתורי גוגל+ שמופיעים בשלל אתרים, זו נחשבת פעילות. אם אתם מגיבים בבלוג שמאפשר תגובות בגוגל+, זו נחשבת לפעילות. על זה היתה פייסבוק אומרת: כלבתא, במטותא.

עוד טוענת גוגל שיש כ-300 מיליון איש בחודש שרואים את הזרם גוגל+ שלהם. אבל ההשפעה של גוגל+ על החיים מחוצה לה היא אפסית. אלפי סיפורים חדשותיים פרצו לתקשורת מפייסבוק וטוויטר – אמנם, העובדה ששר אוצר מסוים הפך את זרם הפייסבוק שלו למקור בלתי נדלה של שערוריות, בורות וטמטום ודאי סייעה לכך. אם איזשהו סיפור הגיע לתקשורת מגוגל+, טרם שמעתי עליו. יכול להיות שגוגל+ משמשת כסוג של קבוצת ווטסאפ, שבה אנשים מספרים זה לזה דברים שאף אחד אחר לא שומע. השאלה היא אם זה מה שגוגל רצתה שהרשת החברתית שלה תהיה ואם זה שווה לה את ההשקעה הענקית ואת השינוי המרכזי שעשתה כדי להתאים את עצמה לגוגל+. אני חושד שלא.

קצרצרים

1. הפשע הקיברנטי הופך למתוחכם יותר: מרוסיה מגיעים דיווחים על כך שבמשלוח של כלים "חכמים" – קומקומים ומגהצים, שלא ברור לי מי בעצם צריך שהם יהיו חכמים – התגלו שבבים שהמטרה שלהם היא להתממשק עם הרשת המקומית כדי להשתיל בה דופקה. אז אם יש לכם קומקום שיודע לשרוק את התשיעית של בטהובן ולחמם את התה שלכם בדיוק ל-80 מעלות, אולי כדאי שתבדקו מה הוא עושה בלילה.

האם אתם יודעים מה המגהץ שלכם עשה בקיץ האחרון?, צילום:  shutterstock האם אתם יודעים מה המגהץ שלכם עשה בקיץ האחרון? | צילום: shutterstock האם אתם יודעים מה המגהץ שלכם עשה בקיץ האחרון?, צילום:  shutterstock

2. דיווחנו לפני כשנתיים על מעצרו של העיתונאי הסעודי חמזה קשגרי, שכתב בטוויטר שהוא ומוחמד (מייסד האיסלם) כבר לא. קשגרי נמלט מסעודיה, לא לפני שפרסם התנצלות פומבית ואחר כך מחק את חשבון הטוויטר שלו. אבל אז מלזיה הסגירה אותו חזרה לסעודיה, במהלך שהחוקיות שלו מפוקפקת כמעט כמו הבטחות של שר האוצר. מאז קשגרי נעלם. הוא היה צפוי לעונש מוות בשל "חילול קודש" או כפירה – שתי עבירות שבממלכה הקסומה לוקחים ברצינות מוגזמת. ובכן, קשגרי עדיין בחיים. הוא אפילו שוחרר – אם כי לא ברור מה מעמדו המשפטי וכמה זמן הוא יישאר חופשי.

3. והחוצפה תשגא: מייקל ארינגטון, האיש וניגודי האינטרסים, מאשים את האתר שהקים ואיתו מערכת היחסים שלו מעורערת, טק-קראנץ', בכך ש... יש לו ניגודי אינטרסים. לטענת ארינגטון, מאמרי הדעה של טק-קראנץ' מנוהלים בעצם על ידי מחלקת המכירות. ארינגטון כמובן צודק בכל מילה, אבל זה בערך כמו לשמוע גינויים של מעצרי ועינויי ילדים מצד קטאר. ארינגטון אמר עוד שהוא לא ישתתף יותר בתחרויות של טק-קראנץ'. הוא לא ציין את העובדה שבפעם האחרונה שהוא ישב כשופט בתחרות כזו, הוא הטה את התחרות לטובת סטארטאפ שבו הוא מושקע. כאמור, מה אתה פותח את הפה? לא למדת שלא זורקים אבנים בבית זכוכית?

4. ולסיפור בלתי צפוי, כדי שתוכלו לחדש את האמון שלכם במערכת הקפיטליסטית: ברנש נורווגי בשם קריסטופר קוך השקיע בשנת 2009 27 דולרים במשהו חדש שנקרא ביטקוין, ושכח מזה. לאחרונה הוא נזכר, ובדק מה מצב ההשקעה שלו. ובכן, ה-27 דולר צמחו ל-886 אלף דולר. לא רע, לא רע בכלל. בחדשות אחרות, כתב טכנולוגיה שמתקשה לסגור את החודש פתח את הוורידים.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
כמה הערות
1. הדרישה של קרוליין קריאדו-פרז נגעה לדמות המופיעה בצדו האחורי של השטר שכן דמות אישה מופיעה על כל השטרות הממלכה, אלא אם כן המלכה אליזבת לא נחשבת בעינך. 2. איום בטוויטר, חמור ככל שיהיה, אינו דומה למטרידן שכן הטרדה בעולם הפיזי דורשת "השקעה" מצד המטריד, כולל קרבה למוטרד, מה שמגדיל מאוד את הסכנה הממשית למוטרד והופך את התופעה לנדירה. הטרולים בטוויטר מנצלים את הקלות של התגובה האנונימית בכדי לכתוב דברים שאינם מקובלים לחלוטין אבל ברור לכולם שאין בכוונתם לממש את האיומים המושמעים. הקלות הזו גם אחראית לכמות גדולה של "מטרידים" שכאלה מה שהופך את הטיפול המשטרתי בכולם לבלתי אפשרי ולמיותר.
אמיר  |  30.10.13
2.
אתה בעצם ממליץ על גוגל פלוס?
כלומר 540 מיליון איש פעילים-ופרטיותם נשמרת! לי זה נשמע כמו אחלה פירסומת. מי שנמצא בגוגל פלוס לא שם כי הוא מחפש כמו פייסבוק-הוא רוצה משהו אחר, פרטי יותר. אני מבין שממש לא בא לך טוב הקטע של לאכול את הכובע וכל זה-אבל לדעתי (לא שהיא שווה הרבה) עדיף לך לשמור על איזה אינטגרטי כעיתונאי ולאכול כבר את הכובע מאשר להמשיך את הליכלוכים הלא מקצועיים האלה. כן, אני משתמש בגוגל פלוס-ולא, אף תמונה או פוסט שלי לא דלפו החוצה בינתיים, אף אחד שלא היה מיועד לקרא את התוכן לא הגיע אלחיו בטעות (או בכוונה של מישהו שהוא לא אני). בעיניי זה שוס אדיר. האינטרנט איננו העולם האמיתי, ולהיתייחס אליו ככזה לא יהפוך את העולם האמיתי ליותר טוב. בדיוק כפי שהמשטרה (בד"כ) מתייחסת אחרת לגמרי לאיום שנאמר בפאב על כוס בירה לבין איום שנאמר מעל במה בכנס-יש חשיבות לפורום ולפורמט-וטוויטר זה לא בימת הכנסת. ו@ksl123e הוא לא אותו דבר כמו אדם אמיתי מהמון סיבות-לאיום ברשת צריך להתייחס בדיוק כמו לאיום בעולם האמיתי-לבחון את המשמעות והרצינות שלו ולטפל בהתאם.
אבי  |  30.10.13
לכל התגובות