אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק הריכוזיות אושר בוועדת הכספים; ייכנס לתוקף שנה לאחר שיאושר במליאה צילום: עמית שעל

חוק הריכוזיות אושר בוועדת הכספים; ייכנס לתוקף שנה לאחר שיאושר במליאה

על פי החוק, גורמים ריכוזיים יידרשו לקבל אישור מיוחד כדי להשתמש בתשתיות חיוניות למדינה. שורה של חברות ענק, ביניהן כיל, דלק, שיכון ובינוי, גרנית הכרמל, פז ובזק, צפויות להיות מושפעות מהחוק

30.10.2013, 16:12 | תומר גנון

ועדת הכספים אישרה את הפרק השלישי בחוק הריכוזיות – הקצאת משאבי מדינה בתשתיות חיוניות. השלב הבא יהיה אישור סופי של פרק זה ושני פרקי החוק הנוספים – הפרדה בין תאגידים ריאליים לפיננסיים והשטחת פירמידות - בקריאה שנייה ושלישית בכנסת.

החוק צפוי לעלות להצבעה בשבועות הקרובים. הוא יכנס לתוקף שנה לאחר שיאושר. שורה של חברות ענק, ביניהן כיל, דלק, שיכון ובינוי, גרנית הכרמל, פז ובזק, צפויות להיות מושפעות מהחוק.  

קראו עוד בכלכליסט

הרעיון שעומד מאחורי הפרק השלישי הוא שיש להגביל גופים ריכוזיים מלהגדיל, או לשמר, את אחיזתם בתשתיות מדינה חיוניות כגון, מים, אנרגיה, תחבורה, תקשורת, משאבי טבע ועוד.

על פי המנגנון שמציע החוק, רגולטור של ענף מסוים יהיה רשאי שלא להקצות זכות (רישיון, חוזה או אחזקה בשיעור משמעותי) בתשתית חיונית לגוף שיוגדר על ידי הממונה על ההגבלים העסקיים כריכוזי.

החוק מגדיר גוף ריכוזי מי שהוא גורם פיננסי או ריאלי משמעותי, חברה עם פעילות של למעלה מ-50% מהענף, גורם או קבוצה בעלי זכות בארבעה תחומי תשתית חיונית לפחות, באמצעות עשרה רישיונות או חוזים וכן גורם בעל השפעה בתחום השידורים או העיתונות הכתובה.

ח"כ עופר שלח, צילום: חיים צח ח"כ עופר שלח | צילום: חיים צח ח"כ עופר שלח, צילום: חיים צח

ההחלטה לפסול גוף ריכוזי מלהשתמש בתשתית חיונית של המדינה, תעשה בכפוף לחוות דעת שתתקבל מהממונה על צמצום הריכוזיות – ועדה שבראשה יעמוד הממונה על ההגבלים, ותכלול גם את מנכ"ל משרד האוצר, או ראש אגף האוצר, וראש המועצה הלאומית לכלכלה, או סגנו.

ההחלטה לפיה הממונה על צמצום הריכוזיות תהיה ועדה ולא אדם יחיד, שונתה בחוק רק אתמול. זאת לאור חשש של הממשלה ממתן עוצמה רבה מדי בידו של הממונה על ההגבלים, שהיה אמור להיות גם הממונה על צמצום הריכוזיות.

אחד הסעיפים שהקפיץ את החברות הגדולות, ושונה ברגע האחרון על ידי יו"ר סיעת יש עתיד, עופר שלח, ויו"ר הוועדה ניסן סלומינסקי, לרעת החברות, הוא האפשרות לקבל הקצאת זכות נוספות בתחום שבו חברה מוכרזת כריכוזית.

 

בחוק המקורי, מי שהוגדר כריכוזי בתחום מסוים לא היה חייב לקבל אישור מיוחד כדי להמשיך לגדול באותו התחום. סעיף זה הוסר מהחוק כך שגם תוספת זכות באותו תחום תחייב בדיקה. כך למשל אם חברה היא ריכוזיות בבניית כבישים, כל כביש חדש שהיא תרצה לבנות ידרוש כעת אישור מיוחד.

שלח אמר בסוף הדיון: "זהו יום חשוב. ועדת הכספים יצרה חוק שישנה את יחסי הכוחות במשק הישראלי ויעודד תחרותיות, צמיחה של עסקים קטנים ובינוניים וכלכלה הפועלת לטובת הצרכן ולא לטובת בעלי עוצמה מקושרים".

סלומינסקי אמר: "ראינו שגם עם חילוקי דעות אפשר לעבוד ביחד. החוק הזה נותן פתרון טוב, גם אם לא מושלם. החלק הזה אושר כמעט פה אחד".

ח״כ מיקי רוזנטל התייחס לחוק הריכוזיות ואמר "החוק עשוי להיות נקודת מפנה במשק הישראלי. לא עוד שלטון של תאגידים בודדים בכלכלה הישראלית, אלא תחרות שתוביל להורדת מחירים ותפעל לטובת הצרכן. גם המגמה המדאיגה של שליטתם של תאגידים בכלי תקשורת והיכולת שלהם לאיים על עתידם של פוליטיקאים מצטמצם באופן משמעותי. אני גאה במיוחד על העובדה שהפרק העוסק בתקשורת בחוק הריכוזיות הורחב באופן ניכר ביוזמתי, וכולל את כל ערוצי התקשורת המרכזיים, האלקטרוניים והכתובים.״

תגיות