אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנקים מעניקים רוב למינוי יעקב רוזן למנכ"ל הבורסה צילום: בלומברג

בלעדי לכלכליסט

הבנקים מעניקים רוב למינוי יעקב רוזן למנכ"ל הבורסה

ל"כלכליסט" נודע כי למעט לאומי, הבנקים, שמהווים רוב בדירקטוריון הבורסה, תומכים ברוזן על פני יוסי ביינארט, שנחשב כמועמדו של שמואל האוזר. אם רוזן ייבחר, הדבר יהווה תבוסה של האוזר שעמד מאחורי המהלך להדחת המנכ"לית היוצאת

31.10.2013, 07:04 | רחלי בינדמן

היום הגורלי של יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר מגיע. דירקטוריון הבורסה אמור לקיים היום הצבעה חשאית לבחירת המנכ"ל חדש לבורסה, לאחר שהאוזר הביא להדחתם של המנכ"לית היוצאת אסתר לבנון ושל היו"ר לשעבר סם ברונפלד. האוזר האשים את השניים כי הם האחראים העיקריים למצבה העגום של הבורסה המקומית.

קראו עוד בכלכליסט

בורסת השמות של המועמדים הסופיים לניהול הבורסה שברה שיאים חדשים בשבועות האחרונים, ואל קו הסיום יגיעו, על פי הערכות של חברי הבורסה, שלושה: יעקב רוזן, לשעבר בכיר בבנק הפועלים; יוסי ביינארט, מנכ"ל בורסת הנגזרים Nadex בארה"ב; ודן ללוז, לשעבר יו"ר מגדל שוקי הון. ביינארט הגיע לוועדת האיתור בהמלצת נעמי זנדהאוז, נציגת בנק לאומי בדירקטוריון, אך מזוהה כמועדף על האוזר.

הדירקטוריון של הבנקים

ל"כלכליסט" נודע כי רוב הבנקים ששולטים בדירקטוריון הבורסה, למעט לאומי, תומכים במועמדותו של רוזן. מבחינת האוזר, בחירת המועמד המועדף על הבנקים תהווה כישלון חרוץ של המהלך שאותו הוביל להחלפת ראשי הבורסה, מהלך שגרר אחריו ביקורת חסרת תקדים. רוזן מייצג את האסכולה השמרנית הישנה, ומשמעות בחירתו מבחינת הפעילים בענף הנה שימור ההגמוניה הבנקאית בבורסה המקומית, שאותה מגדיר האוזר כ"משאב לאומי" וקורא לפתוח את שעריה בפני יותר שחקנים.

יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר, צילום: אוראל כהן יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר | צילום: אוראל כהן יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר, צילום: אוראל כהן

מי שעשויים להכריע את הכף הם הדירקטורים החיצוניים ונציגי בנק ישראל, אם יחליטו להצביע עבור ללוז או ביינארט במידה שאלה יגיעו לקו הסיום. אז, ככל הנראה, תתקיים הצבעה ראשונה שבמהלכה ייבחרו שני מועמדים מתוך השלושה, ואז הצבעה נוספת לבחירה מבין השניים. מניתוח מאזן הכוחות בדירקטוריון עולה כי אם תיערך רק הצבעה אחת, שבה ייבחר המועמד שיזכה ברוב הקולות, רוזן שנהנה מתמיכת רוב הבנקים, ייבחר לתפקיד. האוזר שמעדיף את ביינארט, מתנגד למינויו של רוזן ויסכים להתפשר, ככל הנראה, על דן ללוז. הבנק הבינלאומי נוטה להצביע ליעקב רוזן אך מתלבט בינו לבין דן ללוז. הפועלים, דיסקונט ואגוד נוטים אף הם להצביע בעד רוזן. מגדל שוקי הון נוטה להצביע בעד ללוז.

על הדירקטורים החיצוניים החברים בוועדת האיתור מופעלים לחצים אדירים. הדח"צים חוששים לתמוך באופן אוטומטי במועמדו של האוזר כדי שלא להיתפס כעושי דברו. מבין הדח"צים, יצחק חלמיש נוטה לתמוך ב"מועמד הבנקים", יעקב רוזן, אך לא ידוע כיצד יצביעו גתית גוברמן וברכה ליטבק.

על פי הערכות, רון מלכא, היו"ר הזמני של הבורסה, נוטה לתמוך בביינארט. מלכא צפוי להתמודד בהמשך על תפקיד היו"ר הקבוע. להאוזר, שיושב בוועדה הממנה דח"צים בבורסה, יש זכות וטו על מינוי היו"ר. מי שעוד צפוי להכריע את זהות המועמד במאבק המסתמן בין השלושה, יהיו הנציגים של בנק ישראל ומשרד האוצר בדירקטוריון שמחכים עם קבלת ההחלטה עד הרגע האחרון ממש.

חשש מהדלפת שמות

דירקטוריון הבורסה שהתכנס בשבוע שעבר לא קיבל מוועדת האיתור שמונתה מקרבו המלצה למועמדים סופיים שלגביהם תידרש ההצבעה שלו. ועדת האיתור המורכבת מהדירקטורים החיצוניים בבנק ומנציג בנק הפועלים ציינו בפני הדירקטוריון כי אינם מעוניינים לחשוף את המועמדים המועדפים כדי שאלו לא ידלפו לכלי התקשורת. הדיון בשבוע שעבר נסב רק על שאלת פומביות ההצבעה כשלבסוף נפל הפור על הצבעה חשאית - כדי לאפשר לדירקטורים להצביע ללא חשש מהאוזר.

עוד התברר כי גם לאחר ישיבת הדירקטוריון בחמישי שעבר המשיכה הוועדה להיפגש עם מועמדים שונים, כך שלא באמת הוכרעה זהותם של מועמדים סופיים. כעת נוצר מצב שבו הדירקטורים בבורסה המייצגים בנקים, חברי בורסה פרטיים ונציגים של משרד האוצר ובנק ישראל, אמורים לקבל החלטה לקראת ההצבעה היום מבלי לדעת מיהם המועמדים הסופיים שיגיעו להצבעה.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
שאלות שחייבים לענות עליהן לפני קבלת החלטה
חברי לדירקטוריון הבורסה היום שלושה וחצי חודשים לאחר התפטרות אסתר מתפקידה כמנכ"ל הבורסה אנו נדרשים לקבל החלטה בדבר מנכ"ל הבורסה הבא. מן הסתם כולנו עומדים נבוכים מול הבחירה שעלינו לעשות בין המועמדים המוצעים לנו על ידי ועדת האיתור. כבודו של כל אחד מהמועמדים במקומו מונח אבל נודה על האמת לא לגלריה הזו פיללנו כאשר הודיעה אסתר על התפטרותה. כעת טרם קבלת ההחלטה יתכן ואם כל אחד או אחת מאיתנו יתנו לעצמם תשובות לשאלות הבאות נוכל לקבל החלטה מושכלת שתכבד אותנו כאנשים וכדירקטורים ותכבד את הבורסה ודירקטוריון הבורסה. ואלו השאלות: 1.האם גלרית המועמדים שמוצעת על ידי ועדת האיתור היא גלריה סבירה? 2.האם גלרית המועמדים היא הטובה ביותר האפשרית בעת הזו? 3.בהנחה שבכל בחירה יש משום פשרה האם הפשרה המוצעת על ידי ועדת האיתור הינה הזולה ביותר האפשרית? 4.האם ועדת האיתור פגשה את כל המועדים הראויים שהוצעו לה או שהציגו את מועמדותם? 5.האם ועדת האיתור מיצתה את תהליך הבחינה מול כל המועמדים האפשריים שלמיטב ידיעתי הוצעו לה או הציגו את מועמדותם? 6.האם אני יודע על תהליכים שקיימו חברים מסוימים בוועדת האיתור באופן אישי מול מועמדים שונים במקביל לעבודת הועדה? 7.האם לדעתי עבודת חברי ועדת האיתור הושפעה מעמדתם של גורמי פיקוח שעלולה להיות להם השפעה ישירה או עקיפה על כל אחד מחברי ועדת האיתור? 8.האם אני מעריך שלפחות לחלק מחברי ועדת האיתור יש אינטרסים אישיים שאותם הם רוצים לקדם ושיתכן והעמדה שנקטו בוועדת האיתור מושפעת מאינטרסים אלו? 9.במחשבה שניה ובלי לפגוע בכבוד כל אחד ואחת מחברי ועדת האיתור האם הרכב ועדת האיתור הולם את יעדה שהוא איתור מנכ"ל לבורסה? 10.האם ועדת האיתור מילאה בנאמנות את תפקידה להביא להחלטת הדירקטוריון את שלושת המועמדים הטובים ביותר שמוכנים לקבל על עצמם את תפקיד מנכ"ל הבורסה או שהיא מביאה להחלטת הדירקטוריון שלישית מועמדים שאינם בהכרח הטובים ביותר האפשריים אך היא מקיימת תנאים אחרים המוכתבים על ידי סדר יום אחר? 11.האם הופעלו לחצים על ידי גורמי פיקוח עלי או על גורמים בכירים ממני בארגון ממנו אני מגיע על מנת שאצביע בדירקטוריון באופן מסוים שאינו בהכרח הולם את העדפותי? 12.האם ידוע לי על לחצים שהופעלו על ידי גורמי פיקוח על חברי דירקטוריון אחרים על מנת שיצביעו בדירקטוריון באופן מסוים שאינו הולם את העדפותיהם? 13.אם הופעלו עלי או על אחרים לחצים כאלו האם אין הם מלכלכים את תהליך בחירת מנכ"ל הבורסה? 14.האם בחירת מנכ"ל לבורסה מבין המועמדים המוצעים על ידי ועדת האיתור ולאור אופן פעילותה של ועדת האיתור מכבדת את הבורסה? מכבדת את הדירקטוריון? נותנת דוגמא לשוק ההון בדבר התנהלות תקינה של חברה? של דירקטוריון חברה? 15.האם בחירת מנכ"ל הבורסה מבין המועמדים המוצעים על ידי ועדת האיתור ולאור אופן פעילותה של ועדת האתור לא חושפת אותי כדירקטור? 16.האם למרות אי הנעימות הכרוכה בכך לא מן הראוי שנקבל החלטה בדבר הקמת ועדת איתור חדשה בלתי תלויה המורכבת מאנשים בעלי שם בעלי נסיון חסרי מורא שתיקח על עצמה להביא לדירקטוריון בתוך שלושה ארבעה שבועות הצעה חדשה למועמדים למנכ"ל הבורסה? 17.מדוע מי שקיבץ את השאלות הנ"ל אינו יוצא בגלוי ושואל אותן בישיבת הדירקטוריון? נראה כי התשובות לשאלות הנ"ל ברורות. נקווה שיהיה למי מהדירקטורים האומץ (שלצערי, לי אין) להעלות את השאלות הנ"ל לדיון וליזום החלטה כמפורט בשאלה 16.
דירקטור בבורסה  |  31.10.13