אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלוביץ' יישאר בצל: השופט כבוב חילץ את בעל השליטה בבזק ממבוכה צילום: יובל חן

אלוביץ' יישאר בצל: השופט כבוב חילץ את בעל השליטה בבזק ממבוכה

בעלי מניות מיעוט בבזק ביקשו לזמן לעדות את בעל השליטה שאול אלוביץ' כדי לברר אם קיים "דירקטוריון צללים", כפי שעלה מעדות מנהל הכספים בבזק לשעבר אלן גלמן. ביהמ"ש דחה את הבקשה, אבל רמז שהעדות יכלה לסייע לאלוביץ'

03.11.2013, 08:28 | משה גורלי
"יוצא שקיימת בבזק ישות שמהווה מעין דירקטוריון צללים, ושם למעשה נקבעת המדיניות ונרקחים המהלכים המהותיים". כך טוענים עורכי הדין אופיר נאור, ארז ללקין ועדי גרנות. "יושבים בו דירקטורים הנשלטים במישרין על ידי אלוביץ', ועסקינן בלא פחות מגילוי תאגידי קלוקל ומרעיש". הדברים האלה נכתבו בבקשה שהוגשה לשופט חאלד כבוב לזמן לעדות את בעל השליטה בבזק שאול אלוביץ', במסגרת הבקשה לאישור התביעה הנגזרת שהגישו השניים נגד החברה בשם בעלי מניות המיעוט בבזק, פרץ חמו ואילן ורדניקוב.

קראו עוד בכלכליסט

הבקשה נשענת על כך שהעדויות עד כה בתיק אינן מאפשרות, לשיטתם, לברר את עומק וטיב ההשפעה של אלוביץ' על החלטות החברה. פרקליטיו, עורכי הדין ניר כהן ואמיר בן-ארצי, התנגדו לבקשה והציגו אותה כמופרכת, כהטרדה, כ"ניסיון 'דיג' שכל מטרתו להציל את בקשות האישור מפני דחיות".

ביום חמישי האחרון החליט השופט כבוב שלא לזמן את אלוביץ'. אבל בסיום החלטתו שלח מסר לבזק: "המשיבים בחרו שלא להעיד את מר אלוביץ' ואין בכוונתי להתערב בהחלטתם. חזקה על המשיבים ובאי כוחם ששקלו את העניין והכריעו כפי שהכריעו, תוך שיקול דעת והבנה של הסיכויים והסיכונים המשפטיים הכרוכים בכך". מילים שבהחלט ניתן לפרש כניטרליות, ואפשר גם שלא.

מדובר בבקשות לאישור תביעה נגזרת בעקבות הלוואות שאלוביץ' כפה, לפי המבקשים, על בזק ליטול מהבנקים ומשוק ההון במיליארדי שקלים, ולחלקם כדיבידנדים שנועדו להיטיב עמו. הדירקטוריון, נטען, שימש "חותמת גומי" להחלטות שהעמיסו על החברה עלויות ריבית וגיוס 2.1 מיליארד שקל.

אלן גלמן, מנהל הכספים לשעבר בבזק, צילום: אוראל כהן אלן גלמן, מנהל הכספים לשעבר בבזק | צילום: אוראל כהן אלן גלמן, מנהל הכספים לשעבר בבזק, צילום: אוראל כהן

מדוע רצו נאור וללקין להעלות את אלוביץ' לדוכן? בישיבת ההוכחות האחרונה בתחילת אוקטובר העיד בין היתר מנהל הכספים של בזק לשעבר אלן גלמן, שעשה כמיטב יכולתו להגן על בזק ואלוביץ'. אבל במקומות מסוימים "סיפק" לנאור ולללקין תחמושת לתקוף את הממשל התאגידי בבזק. הסיפור המרכזי הוא אותו "דירקטוריון צללים", "ועדה מייעצת". לפי נאור וללקין, "הפתיע" גלמן כשסיפר על קיומה של "ועדה מייעצת" המורכבת מאלוביץ' וממקורביו, המקבלים שכר כיועצים ומכהנים בהתנדבות כדירקטורים בבזק. "יוצא שאותו דירקטוריון צללים, שכולו אינטרס ברור ומובהק של בעל השליטה, מעמיד בצל את הדירקטוריון הפורמלי. הוועדה המייעצת מנווטת את החברה לפי צרכיו של בעל השליטה", נטען בבקשה לזמן את אלוביץ' לעדות.

מיליון דולר לשנה

באותו "דירקטוריון צללים" חברים אלוביץ' עצמו, בנו אור, אורנה אלוביץ'־פלד (אשתו של אור), עמיקם שורר, פליקס כהן ואליהו הולצמן. לדברי גלמן, "הם יועצים לחברה והם מקבלים דמי ניהול, אם אינני טועה, בסביבות מיליון דולר לשנה. רוב הפגישות היו שאול אלוביץ', אור אלוביץ' ועמיקם שורר. אני יודע שזה שכר ייעוץ לחברה ולא שכר דירקטורים".

"אני רוצה קצת להבין את מהות הייעוץ", אמר עו"ד נאור, "מה זאת אומרת שבזק שוכרת את בעל השליטה שישמש יועץ שלה? מה הוא צריך לעשות? הרי יש לו שישה חברי דירקטוריון, הוא שולט בחברה, ביד רמה אני מניח". גלמן השיב שהחברים האלה קיימו בכל חודש ישיבות ייעוץ מול ההנהלה שהוא עצמו היה חלק ממנה. "יש פרוטוקול לישיבות האלה?", שאל נאור. גלמן השיב בשלילה.

שאול אלוביץ שאול אלוביץ' שאול אלוביץ

מי משלם את שכרם? נשאל גלמן, והשיב: "אני חושב ששכרם משולם דרך בעלי השליטה, לא דרכנו". עו"ד נאור חידד: "יש שישה דירקטורים בחברה שאתה לא יודע ממי הם מקבלים שכר ואם בכלל?". גלמן: "הם לא מקבלים שכר מבזק, לא יודע מי משלם להם".

את טענת "דירקטוריון הצללים" דחו באי כוחו של אלוביץ': "מדובר בכמה יועצים שנותנים לחברה ייעוץ אסטרטגי בהתקשרות ידועה וגלויה שאושרה על ידי האורגנים של בזק, לפי הכללים המחמירים של עסקה עם בעלי עניין. יורוקום תקשורת סיפקה את שירותי הייעוץ באמצעות ה"ה שאול אלוביץ', אור אלוביץ', עמיקם שורר וראובן סגן־כהן".

השופט כבוב: "בארה"ב היו מגלגלים את התובעים מכל המדרגות ואומרים שאין להם בכלל Standing", צילום: אוראל כהן השופט כבוב: "בארה"ב היו מגלגלים את התובעים מכל המדרגות ואומרים שאין להם בכלל Standing" | צילום: אוראל כהן השופט כבוב: "בארה"ב היו מגלגלים את התובעים מכל המדרגות ואומרים שאין להם בכלל Standing", צילום: אוראל כהן

גם את המתווה שלפיו בעל השליטה משלם לדירקטורים מטעמו דוחים פרקליטי אלוביץ' ומציגים את התשלום כייעוץ ליורוקום: "לא שולם גמול לדירקטורים שאול אלוביץ' (שמכהן מ־2011 כיו"ר החברה), אור אלוביץ', אורנה אלוביץ'־פלד, עמיקם שורר, פליקס כהן ואליהו הולצמן בגין כהונתם כדירקטורים בבזק". הם הוסיפו שמכיוון שיורוקום משלמת את דמי הניהול, "אין פלא שמר גלמן לא ידע מהו שכרם".

"אנחנו לא ארה"ב"

ההחלטה על ההלוואה התקבלה, לפי גלמן, בדירקטוריון ולא באסיפה הכללית. הנקודה הובהרה לאחר דין ודברים מעניין שבו היה מעורב השופט כבוב, שהבין מפרקליטי הדירקטורים בבזק שהאסיפה היתה זו שאישרה את נטילת ההלוואות - נקודה חזקה לטובת החברה: "זה חלק מהותי מהטיעונים שלכם, זו לא החלטה של הדירקטוריון אלא של האסיפה שהתקבלה ברוב של 100% כמעט", אמר כבוב, "בארה"ב היו מגלגלים אותם (את מבקשי התביעה הנגזרת - מ"ג) מכל המדרגות, ואומרים שאין להם בכלל standing, אבל אנחנו עדיין לא בארה"ב". עו"ד נאור "הקפיץ" לגלמן את הערת כבוב: "לאור הערת בית המשפט, מי הפורום שקיבל את ההחלטה ליטול הלוואות?". גלמן: "הדירקטוריון". נאור: "תאשר לי גם בטובך שההחלטה ליטול הלוואות לא הובאה לאישור האסיפה הכללית?". גלמן: "אף פעם לא".

תגיות