אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הוצאות האנרגיה בישראל ירדו בחודש נובמבר ב־0.45% צילום: אוראל כהן

הוצאות האנרגיה בישראל ירדו בחודש נובמבר ב־0.45%

מדד מכון האנרגיה בשיתוף "כלכליסט": הירידה באה בעיקר בגלל הורדת מחירי הדלקים, בהם הבנזין, הסולר והמזוט. עם זאת, מתחילת השנה המדד שמשקף את מחירי האנרגיה של משקי הבית והתעשייה הישראלית עלה ב־2.86%

04.11.2013, 08:26 | ליאור גוטמן

הוצאות האנרגיה של משקי הבית והתעשייה הישראלית עלו מתחילת השנה ב־2.86%. כך עולה מנתוני המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה. הנתונים מיוחסים לתחילת חודש נובמבר, והם כוללים את עלויות סוגי הדלקים השונים במשק, החל בגז טבעי וכלה בפחם.

קראו עוד בכלכליסט

מדד האנרגיה, שהמדידה שלו החלה בינואר 2013, מפורסם בתחילת כל חודש, ומטרתו לצפות את השינויים בסל הדלקים במשק הישראלי, כך שהוא ישמש ככלי לקביעת מדיניות במשק האנרגיה בישראל.

לפי חישובי מכון האנרגיה, בחודש האחרון נרשמה ירידה יחסית בעלויות האנרגיה, והמדד הכללי ירד בכ־0.45% ביחס לעלויות מתחילת אוקטובר, כך שהמדד הנוכחי ניצב ברמה של 102.86 נקודות (ביחס ל־100 במדד ינואר). מדובר בירידה שנייה ברציפות מאז החלה המדידה בפועל. הירידה החודש מיוחסת לצניחת מחירי הבנזין והגז הטבעי.

יוסי רוזן, יו"ר המכון. "העלייה במחירי החשמל קיזזה את הירידות", צילום: אוראל כהן יוסי רוזן, יו"ר המכון. "העלייה במחירי החשמל קיזזה את הירידות" | צילום: אוראל כהן יוסי רוזן, יו"ר המכון. "העלייה במחירי החשמל קיזזה את הירידות", צילום: אוראל כהן

מבחינת אזרחי ישראל, התרגום המיידי בכיס הוא זה שנרשם בלילה שבין יום חמישי לשישי האחרון, אז ירד מחיר ליטר בנזין בשירות עצמי ב־10 אגורות ל־7.32 שקלים. במכון האנרגיה והסביבה מחדדים שבחודש נובמבר נרשמה ירידה של 3.5% בעלויות האנרגיה המשקיות. "אף שרכיבי הדלקים והגז הטבעי רשמו ירידה מתחילת השנה, העלייה במחיר החשמל לצרכן (במאי האחרון — ל"ג) שמקורה בשימוש הניכר בסולר יקר לייצור בשנה שעברה, קיזזה את הירידות והביאה לכך שהמדד הכולל עדיין משקף עלייה של כ־2.86% בהוצאות האנרגיה במשק ביחס לתחילת השנה", אומר יוסי רוזן, יו"ר המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה.

התעשייה משלמת פחות מאזרח הרגיל

פילוח סל הדלקים שנבחן מדי חודש על ידי מכון האנרגיה, מעלה שבין אוקטובר לנובמבר 2013 נרשמה ירידה ממוצעת של 0.8% ברכיב הדלקים במדד. זה משקלל את הירידה במחירי הבנזין (1.3%–), במחירי הסולר (0.9%–) ובמחירי המזוט (3.5%–). לעומתם, מחיר הגפ"מ (גז פחממני מעובה) עלה בחודש האחרון ב־4%. גפ"מ משמש את משקי הבית לבישול ומהווה מקור אנרגיה למפעלי תעשייה ולבעלי מכוניות שהסבו את פעולת המנוע מבנזין לגז.

עלויות הדלק הסילוני ירדו אף הן בשיעור מזערי של 0.4%, מה שעשוי לצמצם את עלויות התפעול של חברות התעופה ולהביא להפחתה במחירי הטיסות.

עוד עולה מנתוני מכון האנרגיה והסביבה שמחירי החשמל נותרו ללא שינוי וברמה של 63.76 אגורות לקילו־ואט שעה. לעומתו, מחיר הגז הטבעי, שמגיע ממאגר תמר ישירות למפעלי תעשייה שונים בעיקר בדרום הארץ, רשם בחודש האחרון ירידה של 4%. במכון האנרגיה מחדדים שמחיר הגז הטבעי המובא בחשבון במסגרת מדד האנרגיה הוא מחיר הגז הטבעי שנמכר לתעשייה בלבד, ואילו זה שנמכר לחברת החשמל חושב במסגרת רכיב החשמל במדד, שנותר כאמור לא שינוי. הירידה במחיר הגז הטבעי מיוחסת לירידה שנרשמה בחודש האחרון במחירי המזוט (HFO) לייצור חשמל. מאחר שמזוט זה הוא מוצר תחליפי לגז טבעי, הוא משמש כ"עוגן חישובי" לצורך בדיקת השינויים בעלות הגז. הירידה במחיר המזוט מיוחסת לצניחה של 2.8% במחירי המזוט בעולם ולירידה של 1.3% בשער הדולר בהשוואה לחודש הקודם.

ההכנסות של המדינה ממסים רק הולכות וגדלות

ומה חלקה של המדינה בכל זה? מנתוני מכון האנרגיה ומניתוח המדד עולה ששיעור הכנסות המדינה ממסים על דלקים לחודש נובמבר 2013 עלה בהשוואה לחודש הקודם והוא מגיע כעת לשיעור של 52.9% (וזאת לעומת שיעור של 52.5% בחודש ספטמבר 2013 ו־50.5% בתחילת שנת 2013).

תגיות