אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החיבה של המצרים לגלידה השאירה את נסטלה על הנילוס צילום: shutterstock

החיבה של המצרים לגלידה השאירה את נסטלה על הנילוס

בזמן שחברות זרות ברחו ממצרים במהלך המהומות ששטפו את המדינה בשנתיים האחרונות, תאגיד המזון המשיך להשקיע עשרות מיליוני יורו בשוק הגלידה המקומי. בשבוע שעבר הוא חנך אגף חדש באחד ממפעליו

04.11.2013, 09:19 | ליטל סמט

קיץ יוקד ומחירים נמוכים יחסית של המוצר הפכו את הגלידה, על מגוון גרסאותיה, למאכל פופולרי מאוד במצרים, עם עלייה שנתית של כ־6% בהיקף הצריכה בעשור האחרון. ענקית המזון השוויצרית נסטלה היא הנהנית העיקרית מהחולשה המצרית לגלידה וחולשת על 76% מהשוק המקומי. 

קראו עוד בכלכליסט

בעוד חברות זרות נאלצו לסגור מפעלים וסבלו מהפרעות בייצור, בשלושת המפעלים של נסטלה הפועלים במצרים העבודה נמשכה כרגיל. "כולנו למדנו שאפשר לצפות למחויבות ולנאמנות מהעובדים ברמות הגבוהות של השכר", אמר סורש נראיאנן, ראש אזור צפון־מזרח אפריקה של נסטלה, בראיון לאתר ביזנס אקסלנס, כשנה אחרי ההפגנה הראשונה בכיכר תחריר. "אבל העובדים הזוטרים עם השכר הנמוך יותר התגלו כמחויבים וכנאמנים לארגון באותה מידה, וכמעט לא נחשפנו להפרעות כמו אלה שפגעו בחברות אחרות. מבחינתי זה היה שיעור באנושיות", ציין.

  , צילום: Ted Swedenburg צילום: Ted Swedenburg   , צילום: Ted Swedenburg

לפי נתוני חברת הסקרים יורומוניטור, המוניטין של החברה הבינלאומית בשילוב עם מערכת היחסים ארוכת היומין שלה עם שוק החלב המצרי, סייעו לה לבסס מעמד בלתי מעורער.

מערכת היחסים הממושכת הזו אף עמדה בהצלחה למבחן במהלך הטלטלות המדיניות והכלכליות ששטפו את המדינה במהלך שנתיים האחרונות.

מייצרת גלידת מובנפיק

נסטלה מצאה עצמה במצב מיוחד ורגיש, שכן שבוע בלבד לפני פרוץ המהומות הודיעה החברה כי בכוונתה להשקיע כ־130 מיליון יורו בתקופה של שלוש שנים לפיתוח ולקידום המפעלים ושבעת מרכזי ההפצה במצרים, במטרה להגדיל את הייצור. למרות הנסיבות המיוחדות שאליהן נקלעו, בנסטלה החליטו להמשיך בתוכנית ההשקעה, שהתווספה לסכום דומה שאותו השקיעה החברה במצרים עשור קודם לכן.

"אוכלוסיית מצרים מונה 85 מיליון בני אדם והיא גדלה בקצב של 2 מיליון איש בשנה", אמר נראיאנן באותו ראיון. "לכן ישנן לא מעט הזדמנויות לצמיחה. האסטרטגיה מאחורי ההשקעה הזו היא להעלות את התפוקה במפעלים בשיעור של בין 20% ל־50% בהתאם למוצר, לשפר ולהרחיב את תחום ההפצה כדי שיוכל לתמוך בתפוקה, וגם להשקיע באנשים", ציין.

במסגרת ההשקעה הזו הושקה בשבוע שעבר תוכנית להרחבת אחד המפעלים במצרים, השוכן בעיר בשם ה־6 באוקטובר, שמרוחקת כ־30 ק"מ מקהיר. נסטלה השקיעה 21 מיליון יורו בהרחבת המפעל היחיד מחוץ לאירופה המייצר את מותג הגלידה מובנפיק, שמיועד בחלקו ליצוא למלזיה.

על פי ההודעה הרשמית שפרסמה החברה, בזכות ההשקעה הזו קווי הייצור במפעלי הגלידה המצריים יהיו מהמתקדמים ביותר שיש לחברה בעולם. כמו כן, ההרחבה תיצור 200 מקומות עבודה חדשים, שיצטרפו ל־3,000 העובדים של החברה במצרים.

צעירות מצריות ברחוב קהיר , צילום: בלומברג צעירות מצריות ברחוב קהיר | צילום: בלומברג צעירות מצריות ברחוב קהיר , צילום: בלומברג

תוכנית ההשקעה המקורית התבססה על כך שהכלכלה המצרית תמשיך במגמת הצמיחה שלה, אולם בפועל, הכלכלה המצרית מתקשה להתאושש מאז אירועי 2011. בשנה הפיסקאלית שהסתיימה ביוני 2013 היא צמחה בשיעור של 2.1% בלבד, קצב נמוך במיוחד עבור כלכלה המוגדרת כשוק מתעורר ונמוך במידה ניכרת, לעומת שיעור צמיחה שנע בסביבות 7% שחוותה בשנים שלפני ההפיכות. אחת הבעיות המרכזיות של הכלכלה היא הקושי של צעירים להשתלב במעגל העבודה. אבטלת הצעירים במצרים עומדת על 13.3%. אולם נראיאנן הדגיש בראיון כי נסטלה מקדישה תשומת לב מיוחדת לצעירים של העידן החדש. לדבריו, הדור שלאחר ההפיכות מעוניין להיות מעורב ולערער על האופן שבו מבוצעים הדברים. "עלינו להיות מוכנים לשינוי התרבותי הזה ולערב את כוח העבודה בדרכים חדשות", ציין.

נראה שנסטלה אינה החברה המערבית היחידה שמפגינה אמון בכלכלה המצרית. סוכנות רויטרס דיווחה בשבוע שעבר כי טמפלטון אמרג'ינג מרקטס, אחת מקרנות ההשקעה הגדולות בבריטניה, מעוניינת להרחיב את פעילותה במצרים, וזאת מכיוון שבקרן מאמינים כי הסביבה הפוליטית במדינה תתייצב בטווח הנראה לעין.

"מצרים תתגבר על המשבר"

 

"מצרים תתגבר על המשברים ותרשום ביצועים לא רעים", הכריז בשבוע שעבר מארק מוביוס, יו"ר טמפלטון, שמנהלת נכסים בשווי 40 מיליארד דולר ברחבי העולם. לדבריו, הקרן, שהשקיעה כ־200 מיליון דולר בחברות מצריות, לא צמצמה את החשיפה שלה לאחר 2011, ואף המשיכה לרכוש מניות מקומיות בשנתיים האחרונות.

מוביוס מעריך כי כמויות גדולות של כסף מערבי יתחילו לחזור למצרים אחרי שהממשלה תצליח להגיע להסדר עם האחים המוסלמים. בינתיים הסדר כזה לא נראה באופק, אף כי סקר שערכה רויטרס בחודש שעבר בקרב 16 קרנות מובילות המתמקדות במזרח התיכון, הצביע על סימנים טנטטיביים להשבת האמון במצרים. 38% מהנסקרים טענו כי הם ככל הנראה ירחיבו את הזרמות ההון שלהם למצרים בשלושת החודשים הקרובים.

תגיות