אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפטריות חוזרות! הפעם כחומר גלם לתעשייה צילום: Ecovative

קפיטליזם 3.0

הפטריות חוזרות! הפעם כחומר גלם לתעשייה

שני יזמים אמריקאים פיתחו תהליך לייצור חומרי בידוד לבניין באמצעות פטריות שמוזרקות לתוך פסולת אורגנית

06.11.2013, 14:52 | איתי להט

האם פטריות מסוגלות להחליף פלסטיק וחומרי בנייה? איבן באייר וגאווין מקינטייר, צמד אמריקאים שהקימו את חברת אקובייטיב (ecovative), משוכנעים שכן. אקובייטיב מנסה להיות מהחברות הראשונות בעולם עם "השפעה חיובית נטו" (net positive impact company), או במילים פשוטות, להגיע לכך שהתרומה שלה לסביבה בתהליך הייצור תעלה על השימוש שלה במשאבים ועל העלות הסביבתית של תהליך הייצור. ובמילים פשוטות יותר, לתת לסביבה יותר ולצרוך ממנה פחות.

אריזה מתוצרת אקובייטיב. האקלים העסקי משתנה, צילום: Ecovative אריזה מתוצרת אקובייטיב. האקלים העסקי משתנה | צילום: Ecovative אריזה מתוצרת אקובייטיב. האקלים העסקי משתנה, צילום: Ecovative

אקובייטיב משתמשת בפטריות, תוצרי לוואי חקלאיים ותהליך גדילה טבעי לייצור חלופה לפלסטיק ולחומרים אחרים. המפעל של אקובייטיב באיווה מעסיק כ־60 עובדים שמטפלים בתוצרי לוואי המגיעים מחוות חקלאיות בסביבה. הפסולת האורגנית הזו כוללת שבבי עץ, ענפים, גבעולים וקליפות, ומספקת לחקלאים הכנסה צדדית קטנה, וכמובן גם מפחיתה את הלחץ באתרי הפסולת ואת השינוע אליהם. אל התערובת האורגנית מזריקים באקובייטיב תערובת של נבגי פטריות לאחר שהפסולת נוקתה והוכנסה לתוך תבניות ייעודיות. בתהליך מבוקר של כמה ימים מחוממות התבניות עם הפטריות ומתקבל חומר גלם טבעי לחלוטין, שבניגוד לפלסטיק אינו מבוסס על פטרוכימיקלים ואינו מכיל רעלנים מזיקים. התוצר הסופי עמיד וחסין לאש, אבל הכי חשוב - תהליך הייצור שלו סופח אליו פחמן דו־חמצני, בניגוד למפעלים רבים שעושים את ההפך ופולטים גזי חממה בדרך להתחממות גלובלית. בזכות אחד הפיתוחים האחרונים שלה, לוחות בידוד מפטריות, קטפה אקובייטיב לפני שבועיים את פרס מכון באקמינסטר פולר לשנת 2013.

בשנה שעברה חתמה החברה על הסכם זיכיון עם ענקית האריזה Sealed Air, המגלגלת מחזור שנתי של 7.6 מיליארד דולר ומתעתדת להשתמש בטכנולוגיית הפטריות לייצור אריזות עבור יצרנית המחשוב דל. סילד אייר עשתה עסקה טובה. המוצר של אקובייטיב, בניגוד לפלסטיק, אינו מבוסס על נפט ולכן אינו תלוי בשוק התנודתי שלו.

פורטפוליו המוצרים של אקובייטיב הולך וגדל. יצרניות רכב כבר מתעניינות במוצריה שיחליפו מכלולי פלסטיק במכוניות. גרסה אחרת של החומר מיועדת לשחרר את יצרני הריהוט משימוש בסיבית ובדבקי פורמלדהיד החשודים כמסרטנים. ואם זה לא מספיק, החברה כבר בדרך לענף ההנעלה, ואף ייצרה גלשן גלים מפטריות.

נראה שיותר מכל אקובייטיב ממחישה שיש לנו אופציות. יש גישות חדשניות שמאפשרות לוותר על תהליכים מזהמים וזוללי אנרגיה לטובת הסביבה ולטובת העתיד. זו הדרך לשרוד את האקלים העסקי המשתנה.

תגיות