אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בשורה לעסקים הבינוניים:  250 מיליון שקל מחפשים השקעה צילום: אילן נרינסקי

בשורה לעסקים הבינוניים: 250 מיליון שקל מחפשים השקעה

אלחנן נעם, שהקים את קרן ההשקעות "איתן" המתמקדת בעסקים בתחומי התעשייה, המסחר והשירותים מאמין שהיא תוכל למנוע את סגירת המפעל הבא; נעם: "לעסקים הבינוניים יש צורך בסיוע הרבה מעבר לכסף והון חוזר"

06.11.2013, 15:33 | מעין מנלה
מפעם לפעם שומעים על מפעל קטן, בדרך כלל בפריפריה, שנמצא בסכנת סגירה. 50 או 100 העובדים יפוטרו אם המפעל ייסגר, רבים מהם מבוגרים ויתקשו למצוא עבודה אחרת. לאחרונה תדירות המקרים עלתה: לפני שלושה שבועות היה זה מפעל הטקסטיל סלטקס בקריית שמונה, לפני שבועיים מפעל הפלסטיקה מריאן פלסט ממגדל העמק ובתחילת השבוע מפעל הנעליים הצבאיות בריל בראשון לציון. כשמפעלים כאלה, שנחשבים לעסקים בינוניים המעסיקים בין 50 ל-100 עובדים ומחזור העסקים שלהם נע בין 25 ל-100 מיליון שקל, נקלעים למצוקה האפשרויות העומדות בפניהם מוגבלות לעומת העסקים הגדולים.

קראו עוד בכלכליסט

קרנות ההשקעות הגדולות מתמקדות בעסקים גדולים והמדינה מסייעת להם. יש גם קרנות שמשקיעות בתחומי ההייטק, והבנקים מציעים אשראי לעסקים הקטנים והבינוניים, אבל עסקים בינוניים בתחומי התעשייה, המסחר והשירותים מוגבלים באפיקי הסיוע העומדים לרשותם. קרן ההשקעות "איתן",אותה ייסד אלחנן נעם, נועדה לתת מענה לעסקים האלו.

"לעסקים הבינוניים יש צורך בסיוע הרבה מעבר לכסף והון חוזר. צריך לסייע לעסקים האלה בגיבוש חזון, בהתמודדות יומיומית עם השינויים בשער הדולר, עם התחרות, אין לעסקים האלו אפשרות לעשות טעות. הם לא יכולים למחזר חוב, הם לא מונופולים, לא יכולים להיעזר בממשלה, לגייס אשראי או לשעבד עודפים עתידיים", אומר נעם. הוא מאמין שבאמצעות סיוע הקרן ניתן יהיה למנוע סגירת מפעלים ופיטורי עובדים.

אלחנן נעם, מנכ"ל קרן איתן, צילום: אילן נרינסקי אלחנן נעם, מנכ"ל קרן איתן | צילום: אילן נרינסקי אלחנן נעם, מנכ"ל קרן איתן, צילום: אילן נרינסקי

היקף הקרן הורחב מ-50 מיליון שקל ל-250 מיליון שקל והיא עברה מגיוס מאנשים פרטיים לגיוס מגופים מוסדיים. "פגשנו צורך הרבה מעבר למה שהערכנו שקיים", אומר נעם.

נעם, כלכלן בעל ניסיון בייעוץ עסקי וכלכלי הוא מייסד ומנהל קרן הנדל"ן "בית בירושלים", ביצע שתי השקעות בחברות ביוטק: אורמד וריתמיה מדיקל שנמכרה לתאגיד "בוסטון מדיקל". "במכירה של ריתמיה לבוסטון מדיקל ראיתי מקרוב כמה העולם של קרנות שפונות לעסקים בינוניים עובד בעולם וכמה זה לא קיים אצלנו", הוא אומר. לפני כשנה החל לבנות את הקרן והיום הוא נמצא בשלב הגיוס מגופים מוסדיים. הקרן מכוונת לתשואה של 18% בשנה ומתכננת להשקיע ב-3 חברות כבר בשנת 2014. יו"ר ועדת ההשקעות של הקרן הוא ארז מלצר, ששימש כמנכ"ל של חברות ישראליות גדולות כמו נטפים, גאון אחזקות, גדות מיכליות ואפריקה ישראל.  

עסקים קטנים ובינוניים יכולים לקבל אשראי מגופים כמו בנקים וקרנות סיוע, אבל קרן איתן מציעה מודל שונה של השקעה. הקרן תעניק הלוואת 'מזאנין' בריבית שנתית של כ-10% שתמורתה ניתנת גם מעורבות ניהולית של הקרן בעסק, וכן תציע מודל השקעה של 'פרייבט אקוויטי' – הלוואות הון רגילות בשטרי הון. "מקורות אשראי לעסקים הבינוניים הם לא בשפע אבל קיימים. מה שלא קיים הוא מקור אשראי שנכנס לניהול השותף, ומסייע בגיבוש החזון, היעדים ותוכנית הפעולה ועוקב אחריהם ברמת הצ'ק הבודד. בעולם הזה של עסקים בינוניים אנחנו בהחלט ראשונים ואני מעריך שיבואו אחרינו רבים", אומר נעם.

מהם תנאי ההשקעה של הקרן?

"אנחנו לא מעמידים אשראי אם אנחנו לא נמצאים בתוך העסק, אנחנו לא גוף אשראי אלא גוף השקעה. יש לנו תנאי אחד, אנחנו מפרידים בין מניות ההון למניות הניהול. יש אפשרות שניכנס להשקעה של 25% בהון ו-50% בניהול, לא נדרוש 51%, נשאיר את השליטה בידי היזם אבל לא ניכנס אם אין לנו 50%".

מדוע הניהול קריטי עבורכם?

"אנחנו מדברים על עסקים במעבר בין דורי, עסקים קיבוציים, לא כאלו שזכו לעדנה כמו נטפים או אבן קיסר, אלא התעשייה הקלאסית שמוכרת בהיקף של 50 מיליון שקל. אנחנו מדברים על עסקים שזקוקים להתפתחות, לחילוץ ממצוקה של תזרים מזומנים. התרומה העיקרית היא לא כסף, אלא כסף וניהול. אנחנו לרגע לא מאמינים שמתן כסף פותר בעיה, הוא בסך הכל מזמין את הבעיה הבאה ובדרך כלל הרבה יותר מהר ממה שחושבים. אנחנו מכניסים כסף, זה הופך אותנו לשותפים ובנוסף אנחנו מעמידים את תזרימי המזומנים הנדרשים אבל ממקום של שותפות".

מדוע שעסק יבחר לקבל אשראי מהקרן ולא מהבנק?

"בנק מסתכל על הדברים ממקום של מעמיד אשראי ולא ממקום של שותף. אם אני מעמיד אשראי יקר לעסק בו אני שותף, אני הראשון שייפגע יחד עם בעל העסק. יש הבדל מהותי בין קרן ההשקעות לבין הבנק. אנחנו לא גוף פיננסי שמעמיד כסף אלא גוף שנכנס כשותף ויכולים להעמיד אשראי מכיוון שאלו צרכי העסק. האם זה בחינם? בוודאי שלא, האם זה יהיה בתנאים משופרים לעין ערוך מתנאי הבנק? בוודאי שכן".

באילו חברות אתם מעוניינים להשקיע?

"הקרן מתמקדת בעסקים בגודל בינוני בתחומי התעשיה, המסחר והשירותים, לא נדל"ן ולא טכנולוגיה. אלו חייבות להיות חברות עם מחזור של 30 מיליון שקל צפונה שמתקיים בהן ממשל תאגידי, מערכת חשבונאות אמיתית ומייצגת", אומר נעם. כדוגמא לחברה בה שקלה הקרן להשקיע נעם נותן את אבקו, מפעל ותיק ביבנה, בתחום המתכות שעוסק בייצור חלקי טילים ומטוסים עבור בואינג, מחזור המכירות שלו הוא 60 מיליון שקל והוא מעסיק 100 עובדים. "זוהי דוגמא למפעל בדיוק בתחום שאנחנו מדברים עליו, כזה שמעבר לכסף זקוק לגיבוש היעדים, החזון ודרכי הפעולה ואחר כך ליווי בהתמודדות היומיומית. הזרמה של כסף בלי כוחות ניהוליים חדשים שיובילו את היעדים וייצרו את האמון מחדש אצל הלקוחות והספקים, לא תעזור במקרים כאלה".

תגיות