אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרשות להגבלים עסקיים הציעה לתשובה לדלל אחזקות ב"תמר" צילום: אלבטרוס

הרשות להגבלים עסקיים הציעה לתשובה לדלל אחזקות ב"תמר"

ל"כלכליסט" נודע כי ההצעה היא חלק מטיפול הרשות בשאלת המונופול של מאגר "לוויתן". הרקע: החלטת בג"ץ מלפני כשלושה שבועות לפיה ניתן לייצא גז טבעי מישראל בהתאם להחלטת הממשלה

10.11.2013, 23:15 | ליאור גוטמן

הרשות להגבלים עסקיים הציעה לאחרונה לחברות נובל אנרג'י ודלק אנרגיה שבשליטת יצחק תשובה לדלל אחזקותיהן במאגרי הגז "תמר" ו"כריש", זאת כחלק מהסדר כולל בטיפול בשאלת המונופול של מאגר "לוויתן". כך נודע ל"כלכליסט".  

קראו עוד בכלכליסט

ההצעה מצטרפת למתווה ישן יותר שהוצע בעבר לחברות, שכלל ויתור גם על מאגרי הגז הקטנים שהתגלו מול חופי ישראל, בניהם "דלית", "דולפין" ו"תנין", פיקוח על מחירי הגז ופיקוח על מחירי ותשתית ההולכה. כפי שפורסם ב"כלכליסט, חברת אדיסון האיטלקית הביעה התעניינות ברכישה מלאה או חלקית שלהם.

אז בכמה ידוללו החברות מהאחזקה שלהן במאגרי "תמר" ו"כריש"? הדבר תלוי באישוש ממצאי הגז השונים במאגרים הקטנים שבסביבת "לוויתן", כגון "תנין" או "דולפין".

הסיבה: בחלק מהמאגרים הקטנים נובל אנרג'י ודלק לא השלימו את כל שלבי הפיתוח, כך שמכסת הגז בהם אינה סופית, והפוטנציאל בהן (לרבות "כריש") עשוי להגיע לעד 10% מנפח כלל מאגרי הגז שהתגלו מול חופי ישראל. לפיכך, ככל שמכסת הגז שתמצא במאגרים הקטנים תהיה גדולה יותר, כך הדרישה לדלל אחזקות במאגר "תמר" תהיה גדולה יותר, ולהיפך.

מונופול קיים, מונופול בהתהוות

כזכור, לפני כשנתיים הכריז הממונה על ההגבלים העסקיים פרופ' דוד גילה על כוונה להכריז על שותפות הגז "לוויתן" כעל הסדר כובל. הסיבה: השותפות הבכירות במאגר לוויתן (נובל אנרג'י - 39.66%, דלק אנרגיה - 45.34%, בחלוקה שווה בין החברות דלק קידוחים ואבנר) הן גם השותפות הבכירות במאגר "תמר" (67% לשתיהן, 36% לנובל אנרג'י והשאר דלק אנרגיה).

יצחק תשובה, צילום: נימרוד גליקמן יצחק תשובה | צילום: נימרוד גליקמן יצחק תשובה, צילום: נימרוד גליקמן

מאגר "תמר" הוכרז בשנה שעברה כמונופול רשמי והוא משמש בפועל כספק הגז היחיד לכל הלקוחות במשק הישראלי. לטענת הממונה על ההגבלים, בעת רכישת רישיונות הגז בהן שוכן מאגר "לוויתן" דלק ונובל אנרג'י לא ביקשו ממנו פטור מהסדר כובל, ונוצר מצב ששתי החברות הנ"ל מחזיקות בקרוב ל-70% בכל מאגרי הגז שהתגלו בים התיכון.

חברות נובל אנרג'י ודלק טענו בתגובה שבעת רכישת רישיונות החיפוש בהן שוכן מאגר "לוויתן" (שנת 2007) כלל לא היה ידוע על קיומו של מאגר הגז "תמר", ולכן לא היתה להם סיבה לבקש פטור כזה או אחר. כך או כך, מאז הכרזתו של גילה מנהלים הצדדים מו"מ שלא הוביל לשום מקום.

וודסייד תסגור עסקה על מאגר מונופוליסטי?

הסיבה להתעוררות ולהגשת הצעה בסביבת הממונה על ההגבלים היא החלטת בג"ץ מלפני כשלושה שבועות לפיה ניתן לייצא גז טבעי מישראל בהתאם להחלטת הממשלה מסוף יוני. החלטה זו הגבילה את מכסת הייצוא לעד לעד 40% מנפח המאגרים. אחרי פסיקת בג"ץ העלו נובל אנרג'י ודלק אנרגיה "הילוך" בכל הקשור לסגירת עסקאות לייצוא גז, ובשבועיים האחרונים הספיקו בכירי דלק לטוס לטורקיה במטרה לקדם עסקת מכירה.

כפי שנחשף ב"כלכליסט", בתחילת השבוע שעבר הגיעה משלחת של בכירי ענקית וודסייד האוסטרלית לישראל כדי "להוציא מההקפאה" את עסקת הענק לרכישת 30% ממאגר לוויתן בתמורה לעד כ-2.5 מיליארד דולר. מדובר בעסקה שנחתמה כמזכר הבנות לא מחייב בסוף 2013 ונדחתה מאז פעמיים בשל חוסר וודאות רגולטורית לעניין ייצוא הגז.

בסביבת הממונה הופתעו לשמוע שמשלחת אוסטרלית הגיעה השבוע לישראל, כאשר גם שם מבינים שחתימתה הסופית תעמיד את הממונה על ההגבלים העסקיים "עם הגב אל הקיר". הסיבה: גילה יאלץ להתערב ואולי אף לבטל כניסה של שחקן בינלאומי למשק הגז בעסקה שעתידה להזרים לקופת האוצר מיליארדי שקלים.

בכירים במשק האנרגיה הגדירו את הצעתו של גילה כ"הזדמנות אחרונה" ומעריכים שהסיכויים שהצדדים יגיעו לאיזה שהוא הסדר הם ברמה של "חמישים אחוז שכן, חמישים אחוז שלא". אחרים טוענים שה"פיצוץ" בין הצדדים הוא רק עניין של זמן.

מהרשות להגבלים עסקיים ומדלק אנרגיה סרבו להגיב לידיעה.

תגיות