אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"העולם צפוי לעבור את תקציב הפחמן ל-89 שנה הבאות כבר בתוך 21 שנה"               צילום: בלומברג

"העולם צפוי לעבור את תקציב הפחמן ל-89 שנה הבאות כבר בתוך 21 שנה"

עפ"י ניתוח של חברת שירותי הייעוץ הגדולה בעול פרייס ווטרהאוס קופר, העולם ניצב על נתיב שעלול להוביל להתחממות גלובלית של 4 מעלות צלזיוס עד 2100

12.11.2013, 11:52 | סוכנויות הידיעות
העולם צפוי לעבור את תקציב הפחמן שהוקצב ל-89 השנים הבאות כבר בתוך 21 שנה, חריגה שתסתכם בהתחממות גלובלית של 2 מעלות צלזיוס, כך לפי ניתוח של חברת שירותי הייעוץ הגדולה בעולם פרייס ווטרהאוס קופר. כתוצאה מכך, העולם ניצב על נתיב שעלול להוביל להתחממות גלובלית של 4 מעלות צלזיוס עד 2100, התרחיש הקיצוני ביותר שהציג בספטמבר האחרון פאנל שינוי האקלים של האו"ם על מדעי האקלים (IPCC).

קראו עוד בכלכליסט

במידה והעולם ימשיך ברמות הנוכחיות של דה קרבוניזציה, תקציב הפחמן שהוקצב על ידי IPCC עבור התקופה בין 2100-2112 יבוזבז בפחות מרבע מהזמן הזה, כך שיאזל עד 2034. פליטות פחמן שיחרגו מהתקציב יעלו את הסיכוי לשינוי אקלים מסוכן, וההתחממות הממוצעת של טמפרטורות פני השטח צפויה להיות גבוהה מ-2 מעלות צלזיוס, כך לפי מדד כלכלת רמות פחמן נמוכות, המתפרסם זו השנה החמישית (Low Carbon Economy Index) של פרייס ווטרהאוס קופר.

המדד בוחן את כמות פליטת הפחמן הקשורה לאנרגיה עבור כל יחידה של התמ"ג, הנחוצה להגבלת ההתחממות הגלובלית ל-2 מעלות צלזיוס. הוא מזהיר כי הרמה הנוכחית של התחממות "תהיה בעלת השלכות חמורות ומרחיקות לכת", ולפיכך מחזורי תכנון ההשקעות של חברות גדולות והשקעות התשתית צריכים כעת לקחת זאת בחשבון בתהליך קבלת ההחלטות שלהם.

אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק

לטענת הדו"ח, קווי המדיניות וטכנולוגיות לפליטה נמוכה יותר של פחמן לא הצליחו לשבור את הקשר בין צמיחה ופליטת פחמן בכלכלה העולמית. ב-2008 המדד חישב כי על מנת לשמור על רמות הצמיחה מבלי לחרוג מהתחממות של 2 מעלות, מדינות ה-G20 חייבות לשפר את השיעור הממוצע של הפחמן שהן פולטות עבור כל דולר מהתמ"ג שהן מייצרות (carbon intensity) לרמה של 3.5% בשנה. אולם לאורך ארבע השנים הבאות שיעור הדה קרבוניזציה (הוצאת הפחמן הדו חמצני משימוש) לא הצליח לעקוף את רף ה-0.7%.

כדי לפצות על שנים קודמות ב-2012 השיעור הנחוץ טיפס ל-5.1%, כך שעבור שאר העשור המדינות חייבות להגיע לרמת דה קרבוניזציה שעד כה לא הצליחו להשיג באף שנה. הדו"ח הנוכחי כבר מעלה את הדרישה לרמה של 6%.

לפי הדו"ח, מדינות ה-G7 רשמו בממוצע הפחתה של 2.3%, בעוד שמדינות ה-E7 – שכוללות את מרבית בסיס הייצור של הכלכלה העולמית – הצליחו להשיג רק רמה של 0.4%. ארה"ב, אוסטרליה ואינדונזיה הצליחו להשיג ב-2012 הפחתות משמעותיות בשיעורי ה-carbon intensity, אך אף מדינה לא הצליח לשמור לאורך שנים על הפחתות משמעותיות.

בנוסף, בעוד ששיטת הסדיקה (fracking) עזרה להפחית את רמות הפליטה בארה"ב, ירידת מחיר הפחם הובילה לשימוש נרחב יותר בפחם במדינות אחרות, ביניהן מדינות האיחוד האירופי, והעלתה חששות כי דה קרבוניזציה במדינה אחת פשוט מעבירה את הפליטות למדינות אחרות, מציינים בדו"ח.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
ל1: יש ועוד איך פתרון אנרגטי בהיתוך גרעיני ומשמש.
אתה חייב להיות אטום לחלוטין בישביל להתעלם ממקור ענק של אנרגיה במערכת שמש שלנו.. שהוא השמש! אם ההנדסה האנושית תהיה ממש עלובה ולא יצליחו להפיק מספיק מטריליוני הג'אולים שהשמש פולטת. יש סוג חדש של אנרגיה עוד 15 שנה: http://www.iter.org/ היתוך גרעיני מימן.
אלכס  |  12.11.13
3.
אח סטטיסטיקה סטטיסטיקה
אכפתלו שים לב.: 1. 4 מעלות זוהי הפרשנות המחמירה ביותר של מודלי האקלים שלה IPCC. מודלים אלו אינם עומדים בשום מבחן. מכיוון שהם בני כמה שנים אז תקופתנו כבר נחזית בהם - ללא הצלחה. 2. צודק מר ברנס שכתב שאין אלטרנטיבה. למעט אנרגיה שמייצרת CO2 רק אנרגיה אטומית או הידרואלקטרית הן רלוונטיות. כל היתר הן קשקוש ברמה של מדינה (רק לפרט הן רלוונטיות) 3. שים לב ריכוז הגז הגיע ל 800PPM וכולם בהיסטריה. בעבר כבר היה 8000 PPM ושום דבר דרמטי לא קרה. תנשום עמוק חביבי
אני , שם  |  12.11.13
2.
לאדון מה אכפת לי
פחחחחח... הוא הצליל שהגופה שלך תשמיע בעוד היא נצלית בטמפרטורות החדשות "שהבלתי אפשרי" שלך ושל ההנהגה העולמית יביאו. אז מה אתה מעדיף חמוד שלי, 4 מעלות יותר (שזה בלי להכניס לחישוב גורמים מאיצים כמו פליטת מתאן שתביא לעלייה של 8 מעלות, מה שיהפוך 50 אחוז מהשטחים המיושבים כיום בעולם לבלתי ראויים למחיה) או ללכת קצת ברגל, או באופניים. אתה יודע, אם תתכנן את העיר טיפ-טיפה אחרת, לא תצטרך אוטו, תוכל להגיע לכל מקום באופניים ותחבורה ציבורית (שדי בקלות יכולה לפעול על אנרגיה מתחדשת). אני לא יודע מה איתך, אבל לי יש ילדים, לי אכפת!!!
אכפתלו  |  12.11.13
1.
ב- 2100 כבר לא אהיה כאן...אז מה איכפת לי...
וברצינות: מדינות המערב חתמו בבאלי ובדנמרק על הסכם להוריד את פליטת הפחמן עד שנת 2025 ב- 20% יחסית לפליטת הפחמן בשנת 2000. פחחחחחח..... איזו יומרה מטופשת... אין לי אלא להתבטא בקיצוניות - טיפשים יצרו את ההסכם, וטיפשים עוד יותר חתמו עליו (ביניהם - ישראל). בלתי אפשרי - אני חוזר: בלתי אפשרי!!! - להוריד בדרמטיות כזו את פליטת הפחמן. אפילו אם כל אדם ימשיך לצרוך כפי שצרך בשנת 2000, הרי שעד 2025 יתווסף עוד מיליארד לאוכלוסיית העולם, ומה יעשה המיליארד הזה? יחיה בקור וילך ברגל?...לא יאכל, לא ינשום?... אין גם באופק שום פתרון אנרגטי יעיל מלבד נפט, פחם וגז.
אלי בר-נס , רחובות  |  12.11.13