אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"תעודות הסל אחראיות לירידת דמי הניהול בקרנות הנאמנות ובקופות הגמל" צילום: צביקה טישלר

ראיון כלכליסט

"תעודות הסל אחראיות לירידת דמי הניהול בקרנות הנאמנות ובקופות הגמל"

מנכ"ל קסם תעודות סל מבית אקסלנס, אבנר חדד, מסביר בראיון ל"כלכליסט" מדוע התחיל לגבות דמי ניהול בתעודות על מדדי ת"א־25 ות"א־100, מדוע סירב למערך מכירות משותף לתעודות הסל ולקרנות, לאן פני השוק ועבור מה הוא קם בבוקר

13.11.2013, 07:44 | רחלי בינדמן

אבנר חדד, מנכ"ל חברת קסם תעודות סל בשבע השנים האחרונות, יכול לחכך את ידיו בסיפוק. קסם, שנמצאת בבעלות בית ההשקעות אקסלנס, היא הפרה החולבת של בית ההשקעות בשנים האחרונות. בעידן של ירידה מתמשכת בהכנסות וברמת הרווחיות, קסם מהווה עוגן יציב המספק לאקסלנס הנשלט (90%) על ידי הפניקס מקבוצת דלק של יצחק תשובה, כ־50% מהרווח התפעולי.

קראו עוד בכלכליסט

עם זאת, חדד איבד מעט משלוותו בחודשים האחרונים לאחר שקסם ספגה ביקורת על שהתחילה לגבות דמי ניהול בתעודות הסל על מדד ת"א־25 ות"א־100, שנחשבו לאורך שנים ל"עוף בשקל" של עולם תעודות הסל ושווקו בחינם ללקוחות. בראיון ל"כלכליסט" מתייחס חדד למתח שבין תעודות הסל לקרנות הנאמנות המתחרות, לרגולציה ההולכת ומתהדקת ולשאלה לאן מועדות פניו של עולם תעודות הסל בשנים הקרובות.

ענף תעודות הסל נמצא היום בשיא של כל הזמנים. האם הציבור עובר לעולם ניהול פסיבי על חשבון ניהול ההשקעות האקטיבי, בעיקר ביחס למניות?

"הן שוק תעודות הסל והן שוק הקרנות הוסיפו לעצמם כ־100 מיליארד שקל בעשור האחרון (שוק תעודות הסל הוקם לפני עשר שנים - ר"ב). לכן זה לא בא אחד על חשבון השני. תעודות הסל הביאו, למעשה, לצמיחה בכל תחומי הפעילות של עולם הפיננסים. לא רק שהתעשייה הזו לא פגעה במוצרים מתחרים אלא אף שיפרה אותם. ברגע שיש עולם של מוצרי מדדים, נוצר סוג של בנצ'מארק לשוק.

"עולם המוצרים האקטיביים יכול לבחון את ביצועיו לעומת ביצועי השוק. מעבר לכך, תעודות הסל הובילו להורדת מחירים בכל העולם הפיננסי. דמי הניהול בקרנות הנאמנות וגם בקופות הגמל ירדו בזכותן. עולם תעודות הסל הראה שאפשר לייצר תשואה בתמורה למחיר נמוך. יצרו כאן שפה חדשה. ברגע שהלקוח רואה את דמי הניהול בתעודות הסל, יש לו מספר למיקוח מול קרנות פנסיה וקופות גמל".

עולם שקוף יותר

באילו עוד מובנים עולם המדדים שינה את התעשייה?

"הוא יצר עולם שקוף יותר. הלקוח שקונה תעודת סל יודע בדיוק מה הוא קונה. גם זה חלחל לעולם הפנסיוני כי לקוח שמקבל מקופת הגמל שלו סיכום שנתי רואה פירוט של התפלגות ההשקעות וכמה תשואה הוא עשה בכל סגמנט (מניות, אג"ח וכו') ביחס למדד הייחוס הרלבנטי".

אם כל זה נכון, אולי גם הפנסיה שלנו צריכה להיות מנוהלת על ידי השקעה בתעודות סל בלבד?

"ידוע לכולם שכשאני קונה נייר ערך באופן אישי, אני קונה תעודת סל. אני הרי מדווח בדיוק על מה אני קונה. כל הכסף הפנוי שלי מושקע בתעודות סל".

אבל יש הטוענים כי להבדיל משוק המניות, יותר קל להכות את מדדי האג"ח שהם לא מספיק מתוחכמים.

"תיק ההשקעות בבסיס שלו צריך להיות מושקע במדדים, ומסביב צריכות להיות קרנות נאמנות שמבצעות סטוק פיקינג או בונד פיקינג (בחירת מניות או בחירת אג"ח — ר"ב). תיק ממוצע צריך להיות מבוסס על 50% מוצרי מדדים, וכל השאר מעטפת לוויינית של קרנות נאמנות שבוחרות מניות ואג"ח ספציפיות".

אם רוב הניהול הפנסיוני יהיה פסיבי, גם דמי הניהול יהיו נמוכים יותר?

"בוודאי שזה צריך להיות יותר זול. כשאתה פונה לגוף שמנהל את הפנסיה, צריך לשאול אותו כמה הוא גובה על מסלול פסיבי וכמה על אקטיבי".

אבל הפניקס שמציעה חיסכון פנסיוני מבוסס מדדים, לא גובה דמי ניהול נמוכים יותר.

"כמובן, אם יש גוף מנהל שההרכבים שבנה מבחינת אלוקציה (פיזור נכסים - ר"ב) עשו יותר טוב מהאלטרנטיבות, אז הוא יוכל להרשות לעצמו לגבות יותר דמי ניהול. מנהל ההשקעות בכל זאת צריך לבצע את האלוקציה ולבחור את רמת החשיפה המנייתית, האג"חית וכו'".

אבנר חדד, מנכ"ל קסם תעודות סל, צילום: תומי הרפז אבנר חדד, מנכ"ל קסם תעודות סל | צילום: תומי הרפז אבנר חדד, מנכ"ל קסם תעודות סל, צילום: תומי הרפז

המשך הגיוסים בתעודות הסל תלוי במידה רבה בכיוון השוק. לאן לדעתך הוא הולך?

"אני אופטימי לגבי השווקים. הייתי אופטימי מאז אוקטובר 2011, אז אמרתי ל'כלכליסט' שהסתיימה המפולת ומדד המעו"ף יגיע בתוך שלוש שנים ל־2,000 נקודות. לגבי המפולת, צדקתי במאה אחוזים. טעיתי כשאמרתי שהמדד יגיע ל־2,000 נקודות, כי לצערי הוא עלה רק ב־30% ולא ב־100%. פספסתי את זה שהצד החזק היה בחו"ל. אבל השווקים עשו מהלך דרמטי. נכון, ישראל נותרה מאחור בהשוואה לעולם, אבל זה כי קרו דברים שלא ניתן היה לנבא כמו אירועי האביב הערבי".

אז השוק ימשיך לעלות גם אחרי העליות החדות שהוא חווה?

"תיקונים תמיד יכולים לבוא, וטוב שכך. עם זאת, דעתי על השוק נותרה אופטימית. אני באופן אישי מאמין שהשווקים חיוביים בסך הכל, אם כי העליות הצפויות לא יהיו בסדר הגודל שחווינו לפני שנתיים וחצי".

לא ממקום של כוח

באחרונה הוביל מנכ"ל אקסלנס עוזי דנינו מהלך של איחוד מערך המכירות של בית ההשקעות, אבל תעודות הסל התעקשו לנהל את מערך המכירות באופן עצמאי. זה ממקום של אגו?

"זה ממש לא ממקום של כוח. זה הדבר הנכון. רמת ההבנה של היועץ הבנקאי היום מאוד גבוהה. הוא רוצה שיבוא אליו מומחה בתחום ספציפי. האם זה נכון שמשווק שמדבר עם יועץ יהיה כולבויניק וימכור לו כל דבר שרק אפשר, או עדיף משווק מומחה שמוכר רק את התחום המקצועי שלו? אם אתה כמשווק חושב שאתה מבין בהכל, אז אתה כנראה לא מבין מספיק טוב. לקסם יש 161 תעודות סל, ומספיק מבחינתי למכור רק אותן".

אז אתה למעשה מתחרה בצחי קורן, מנכ"ל קרנות הנאמנות של אקסלנס, על לקוחות?

"מה לעשות? מוצרי המדדים הם סוג של מתחרים. אני לא רואה עצמי מתחרה בצחי קורן, כי שני המוצרים שלנו נמצאים על עוגה שגדלה גם לכיוון הזה וגם לכיוון השני. הכי נכון שכל איש מכירות יתמקד בתחום המדויק שלו".

תקופה ארוכה קסם הרוויחה הרבה מאוד כסף מתעודות הסל הממונפות, שמאפשרות חשיפה כפולה ומשולשת לתשואות המדד, מכיוון שהיתה לכם בלעדיות בשוק לאחר שהבורסה סגרה אפשרות לפתוח מוצרים מתחרים. עכשיו השוק נפתח לתחרות. זה אומר שתרוויחו פחות? זו הסיבה שבגללה התחלתם לגבות דמי ניהול בתעודות ת"א־25 ות"א־100? כדי לפצות?

"אמרו עלינו, 'קסם היא מונופול, היא לבד מרוויחה את כל השוק הזה'. עכשיו אומרים, 'הנה הם מעלים דמי ניהול בגלל שהפסיקו להרוויח מהממונפות'. אני רוצה לראות איך המתחרים מתמודדים עם תעודות ממונפות ומרוויחים. אני שמח שנפתחה התחרות. אני שמח שהם הצטרפו לתחום ויעזרו להרים אותו. המתחרים מבולבלים, הם עסוקים בלהשמיץ ולא בלעבוד".

ובכל זאת, למה התחלתם לגבות דמי ניהול בתעודות על מדדי ת"א־25 ות"א־100?

"התעודות הללו היו בעיוות היסטורי שנמשך כמה שנים שבמהלכן ניהלנו מוצר באפס דמי ניהול. כעת העיוות הזה תוקן. אם מסתכלים על עשרות ההודעות האחרונות שלנו בדמי הניהול, הרוב זה הורדות של דמי ניהול, למעט מקרים ספציפיים שם נדרש תיקון עיוות. זה לא נכון לעבוד באפס. לא קשור לממונפות בכלל. האמנו בתמימותנו כשמכרנו באפס שזה יתוקן בתוך זמן לא רב, אבל תראי למה זה גרם, לבלגן. ברגע שהעלינו את דמי ניהול, יצאו נגדנו. היה לאשתי יום הולדת והוציאו אותי באמצע כדי להתראיין ב'לילה כלכלי' על שהתחלנו לגבות דמי ניהול".

אתה לא חושב שזה תוצר של הקונסולידציה בענף, שיש פחות שחקנים?

"להפך, התחרות בענף חזקה מאוד. עובדה שדמי הניהול רק יורדים. המחירים נמוכים מאוד ונמצאים במגמת ירידה".

אבל חברות תעודות הסל יודעות להרוויח בדרך עקיפה - ברווחי ריבית, באי־חלוקת דיבידנד. יש לכם טריקים.

"היום העולם הרבה יותר פשוט. הרשות מחייבת אותנו לדווח בכל תעודה מהי התשואה נטו שהיא השיגה אחרי כל הרווחים העקיפים. בעוד כמה חודשים זה גם יופיע באקסל והיועץ בבנק יוכל לראות את תשואת התעודה מול תשואת המדד. המידע קיים והיועצים יודעים בדיוק מי הכי זול. זה נכון שהיועצים עדיין לא מקבלים את כל התמונה, אבל אם המידע הזה ייכנס גם למערכות הדירוג של היועצים בבנקים, זה בכלל יקבל דחיפה רצינית".

הרווחיות הגבוהה נשחקת

אתה מאמין שקסם תוכל לשמר את רמת הרווחיות הגבוהה שלה ולהמשיך להוות עוגן לאקסלנס?

"לא יודע להגיד את זה. מחד ההוצאות כל הזמן גדלות, אבל מאידך אנחנו מצליחים לייצר את ההכנסות. הרווחיות נשחקת. אם הנכסים ימשיכו לגדול באופן שמכסה על השחיקה, אז רמת הרווחיות תישאר גבוהה. זה תלוי בשווקים, בלקוחות ובגיוסים. הרווחיות של בתי ההשקעות היתה גבוהה לפני כמה שנים, אך בשנים האחרונות הם חיו על שומנים שנשחקו".

יש עודף רגולציה בענף שמביא לשחיקה הזו?

"הרגולציה עושה בסך הכל טוב לענף תעודות הסל, אבל עד נקודת גבול מסוימת שעדיין לא הגענו אליה. אם הרגולציה תעבור נקודה מסוימת, לא נוכל לצפות את התוצאות של המהלכים האלה. בשלב הנוכחי הרגולציה חיה בעולם סביר והגיוני".

אתה מרוויח המון כסף. מגיע לך?

"אני מגיע לעבודה כל בוקר. אני לא גוזר קופונים או רושם אקזיטים. ברוב המקרים אני גם מכבה את האורות אחרי כל העובדים. זו העבודה שלי, לא באתי לעשות קופה. אני אוהב ומאמין במה שאני עושה. מה שאותי מעניין זה לשנות את העולם, לא להרוויח עוד כמה אלפי שקלים בחודש".

תגיות