אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איפה באמת הירוק של שקע, תקע ושטקר

איפה באמת הירוק של שקע, תקע ושטקר

המדינה אחראית על המחדל בעיכוב הבאת הגז לישראל. אבל הפרסומת של חברת החשמל על אוויר נקי במעבר לגז טבעי מתכוונת אולי לחברה עצמה, בישראל? עוד לא בדיוק

13.11.2013, 13:26 | אביעד אורן

הקמפיין המפורסם של "שקע ותקע" של חברת החשמל הוא לא פחות ממבריק. היכולת שלו לעורר הזדהות, להמיס את לבבות הצופים, להעלות חיוך גם אצל הציניקנים שבינינו ולהפוך לשיחת היום היא מופלאה. שקע, תקע וכעת גם שטקר, הצליחו להתנחל כבני משפחה בבתי ישראל ואגב כך, לטפוח על שכמם של אנשי הפרסום של חברת חשמל, מגובים בנוכחות של משרד האנרגיה בקמפיין שהינו המשרד הממונה על החברה.

באותה מידה להיותו מבריק, המהלך הפרסומי שבה נקטה חברת חשמל הוא מכוער, מטעה ומעלה תהיות בנוגע לכוחו המוגבל של הרגולטור (הרשות השנייה) לפקח על המסר שיוצא מפיהן של חברות, בטח כשהמדובר בחברות ממשלתיות כמו חברת חשמל.

כדי להבין את "החליפה", כלומר הקמפיין, שנתפרה כדי להסתיר על מבושיי חברת חשמל ומדינת ישראל, עלינו לשאול את עצמנו מה בעצם מטרת הקמפיין? הרי מדובר בחברה מונופוליסטית המתנהלת בצורה כוחנית ומעכבת רפורמה במשק החשמל. יתרה מכך, רק בשבועות האחרונים נתבשרנו כי הציבור בישראל לא ייהנה מהורדה בתעריף החשמל ובמקום זאת, יעזור במימון ההוצאות הכבדות עליהן אחראית חברת חשמל.

הואיל וזה המצב, ספק אם מישהו מאתנו באמת חושב שמטרתה לעודד אותנו לקנות יותר מסל מוצריה. מכאן, שהאפשרות האחרת היא הריאלית יותר והיא העלאת קרנה של החברה בעיני הציבור בכל הקשור להערכות הסביבתית שלה.

אפשרות זו מתחזקת לנוכח המסר המפורש הניתן בסוף הקמפיין שמדבר על ההצלחה בהתמודדות עם זיהום האוויר במעבר לשימוש בגז טבעי. כאמור מסר עליו חתומים צמד השותפים, חברת חשמל ומשרד האנרגיה.

שקע, תקע ושטקר. אמת בפרסום?, צילום: יוסי וייס שקע, תקע ושטקר. אמת בפרסום? | צילום: יוסי וייס שקע, תקע ושטקר. אמת בפרסום?, צילום: יוסי וייס

רגע לפני שההורים רצים לשלוח את ילדיהם להצטרף לשטקר ולהביט בתחנות הכוח שטובלות בירק, בוא נבחן את המציאות נכוחה. המדינה אחראית על המחדל בעיכוב הבאת הגז לישראל ומתקני הנחיתה עדיין לא הוסדרו. מיותר לציין שלמשרד האנרגיה יש אחריות רבה בדבר. התנהלות כושלת זו אילץ את חברת חשמל לחזור ולהשתמש בשנה החולפת בסולר ומזוט המזהמים בהעדר אלטרנטיבה אחרת. וזאת, בנוסף לשימוש הקבוע בפחם מזהם בתחנות הכוח מאשקלון ומחדרה. אוויר נקי במעבר לגז טבעי? בחברת חשמל אולי כן, בישראל? עוד לא בדיוק.

אבל אם במקרה של הולכת הגז לתוך ישראל אפשר להאשים גם את משרד האנרגיה, חוסר היכולת של חברת החשמל לעמוד בדרישות הרגולטור בכל הקשור לשמירה על אוויר נקי מקוממת ממש ומעצבנת עוד יותר על רקע המשפחה הליברלית החדשה הנושמת אוויר נקי בפרסומות החברה. כך, בזמן שהפרסומת מככבת בטלוויזיה מבקשת חברת חשמל דחיה מהמדינה בהתקנת מערכות לצמצום הזיהום מתחנות הכוח מחדרה ומאשקלון ובמקביל, מתמקחת על גובה הפיצוי שישולם לתושבים באזור בניגוד לסיכום מוקדם עם המשרד להגנת הסביבה. אוויר נקי למשפחות? לא אם זה תלוי בחברת חשמל.

Greenwash (או בעברית התיירקקות) הוא מושג שבא לתאר פער בין מסרים ירוקים של חברה לביצועיה בפועל. ככל שהפער גדל, כך מידת ההטעיה הציבורית גדולה וחמורה יותר. נדמה שבתחרות על ההתיירקקות בחודשים האחרונים בישראל, ההורים של שקע ותקע זוכים בבכורה.

הציבור בישראל לא צריך להשאר אדיש למהלך זה. עלינו להוקיע אותו ולהעזר במטבע הפרסומאי השחוק של "דיאלוג עם קהל לקוחותינו" כדי להבהיר שאפשר ואף צריך גם אחרת, בבחינת – נאה דורש נאה מקיים.

הכותב הוא יועץ שיווקי לקיימות ודוקטורנט באוניברסיטת תל אביב

תגיות