אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תעריפי החשמל עשויים לעלות בתחילת 2014 צילום: אלעד גרשגורן

תעריפי החשמל עשויים לעלות בתחילת 2014

לפי הערכות ראשוניות במשק החשמל, חיבור יצרנים סולאריים לרשת יחייב התייקרות של 2%–5% כפיצוי על אובדן הכנסות של חברת החשמל

14.11.2013, 07:07 | ליאור גוטמן

תעריפי החשמל עשויים לעלות בתחילת 2014 ב־2%–5% — כך עולה מבדיקות ראשוניות שנערכו במשק החשמל.

לפי גורמים במשק החשמל, ההתייקרות עשויה להתרחש משתי סיבות עיקריות: חיבור של מתקנים סולאריים רבים לרשת החשמל והתוכנית שטרם הושלמה לבצע העלאה מדורגת של יותר מ־30% בתעריפים, בשל הפגיעה שסבל משק החשמל מאובדן הגז ממצרים ב־2011. הפעימה האחרונה של התייקרות התעריפים, בשיעור של 3.7%, תוכננה להתבצע במהלך 2014.

קראו עוד בכלכליסט

בחודש הבא תחל רשות החשמל, הגוף שקובע את תעריפי החשמל, לאסוף את נתוני המשק ולסכם את 2013. לאחר איסוף הנתונים, בתחילת 2014 ייתכן מהלך של שימועים לפני שתתקבל החלטה סופית אם לבצע את העלאת המחירים הנוספת.

המדינה נדרשת לפצות את חברת החשמל, מאחר שתעריף ייצור החשמל של היצרנים הסולאריים הוא גבוה עד פי שניים מהתעריף שמשלם הצרכן לחברת החשמל (כ־63.5 אגורות לכל קילו־ואט חשמל). לכן, רשות החשמל תצטרך לחשב כמה יהיה עליה להחזיר לחברת החשמל, ולפיכך להחליט אם הציבור ייאלץ לשאת בעלויות.

בסביבת משרד האוצר אמרו אתמול ל"כלכליסט" כי אם יתברר שרשת החשמל הארצית קלטה מאות מתקנים סולאריים, הפיצוי לחברת החשמל הוא בלתי נמנע. ל"כלכליסט" נודע כי בשנה האחרונה חוברו לרשת החשמל מתקנים סולאריים שמפיקים יחד כ־350 מגה־ואט, הספק שמתקרב לכוח ייצור של תחנת כוח בינונית.

יו"ר רשות החשמל, אורית פרקש־הכהן, צילום: עמית שעל יו"ר רשות החשמל, אורית פרקש־הכהן | צילום: עמית שעל יו"ר רשות החשמל, אורית פרקש־הכהן, צילום: עמית שעל

מאז אוגוסט 2011, בוצעו כבר ארבע התייקרויות בתעריפי החשמל. ב־2011 הועלו התעריפי פעמיים, בשיעור כולל של 14.6%.

העלאת תעריפי החשמל כפיצוי על אובדן הגז המצרי החלה באפריל 2012, וכללה התייקרות בשיעור של 8.9% והתייקרות של 6.3% השנה. בסביבת משרד התשתיות הלאומיות מפעילים לחץ כבד על רשות החשמל שלא להעלות את התעריפים פעם נוספת.

 , צילום: עמית שעל צילום: עמית שעל  , צילום: עמית שעל

אם המחירים יעלו, המדינה תצטרך לספק לציבור הסברים כיצד עליו לשלם יותר על אנרגיה למרות תחילת השימוש בגז טבעי, שעלותו זולה מסולר. בוועידה הכלכלית של "כלכליסט" באוגוסט התייחסה יו"ר רשות החשמל אורית פרקש לנושא ואמרה: "הציבור חייב לחברת החשמל כ־3.7 מיליארד שקל, עלויות סולר שהחברה רכשה בשנה שעברה. לכן אף שהגז הגיע תעריף החשמל לא יירד ואולי אפילו יעלה בתחילת השנה הבאה".

מרשות החשמל נמסר בתגובה כי "עדכון התעריף צפוי להיערך באפריל 2013. העדכון מותנה ברכיבים רבים כגון מחירי דלקים, עיתוי כניסת יצרנים פרטיים, כניסת אנרגיות מתחדשות, נתוני ביקוש והמשך פריסת חוב הדלקים בגין משבר הגז. כל הערכה כעת ביחס לתעריפי החשמל תהיה ספקולציה בלבד".

איגוד חברות אנרגיה מתחדשת מסר בתגובה כי: "תעריפי החשמל בישראל הם הישראבלוף בהתגלמותו. תעריף החשמל התייקר בגלל השימוש בדלקים מזהמים במשך השנים בהם לא זרם גז טבעי לישראל. דווקא עלייה זו הפחיתה משמעותית את העלות העודפת של הייצור הסולארי. בישראל היום כלכלי לייצר חשמל סולארי, גם ללא סובסדיה ומעל עשרת אלפים צרכני חשמל כבר עושים זאת, מרביתם בפריפריה. התחום הסולארי צפוי להפוך בשנים הקרובות נחלתם של כלל אזרחי ישראל, על אפם ועל חמתם של מתנגדי התחום ולאיש אין ולא יהיה מונופול על השמש."

תגיות

63 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

63.
שודדים לאור השמש
לפני שחב. חשמל מחפשת איך לספר לציבור בישראל סיפורי עלי באבא..שהמצב קשה יש כמה שאלות בראש ובראשונה מה עם החוב של הרשות הפלסטינית..?.שיפתור לא מעט את הצרות שלכם..ואת התוספת לבכירים בחברה שיטה נהדרת לרוקן את כל הקופה בבונוסים.תוספות שכר ופנסיה וזריעת פחד בציבור שהשנה נגיע כמעט לשיא בצריכת החשמל..הכי קל והכי פשוט להגיע לישראלי התמים...הגז של תשובה והמערכות הסולאריות אמור להיטיב עם שוק החשמל בארץ והוזלה משמעותית בתעריפים (מדע בדיוני קומה ג.)שכנסת ישראל תמשיך לשמור עליכם...עלו והצליחו
יהושע , גולן  |  24.05.14
62.
חשמל סולארי מוריד עלויות
החשמל הסולארי היום הגיע למצב שהוא כלכלי גם במחיר הגריד דהיינו במחיר שהחשמל שמשלמים הצרכנים ברשת. הבעיה בחברת חשמל ששמה רגליים לחשמל הסולארי ולא מעונינית בעוד מתחרים. כניסת הגז והפעלת תחנות חשמל ע"י יצרנים פרטיים תגזול כ 50% מהכנסות חברת חשמל. זוהי בעיה ברמה לאומית היות ולחברת חשמל יש חוב של כ 80 מיליארד ₪ ומהחזור ההכנסות רק 29 מילארד ₪. אם המחזור יקטן החצי אזי חברת חשמל תפסיד מיליארדים כל שנה. עלות הייצור היום חברת חשמל ש קילוואט בצהריים הינו מעל 1 ₪ לקילוואט, כלומר גם היום חח"י מסבסדת את הצרכן. עלויות אילו ניתנות להוזלה אך ורק ע"י שימוש מושכל ומבוזר בחשמל סולארי אשר ישולב ברשת אצל הצרכנים כמו דוד שמש. הבעיה המרכזית היא שלצרכן רגיל לא משתלם לשים מערכת סולארית של 4 קילוואט כיון שעלויות הבירוקרטיה מכפילות את מחיר המערכת יחסית למערכת עסקית. צריך לאפשר לכל אחד לבנות על גג ביתו או המחסן שלו מערכת של עד 10 קילוואט ללא צורך בהיתרי בניה ושאישור וחיבור של חשמלאי מוסמך יספיק ללא בירוקרטיה של חברת חשמל. אז ורק אז תהיה מדינת ישראל יותר עצמאית מבחינה אנרגטית ומחירי החשמל לא יסובסדו ועדיין ישארו ברמה שפויה.
אייל , דרום  |  19.11.13
60.
מי צריך לשלם עבור החשמל הסולרי ?
נצילות מתקן המייצר חשמל סולרי הינה כ- 13%,זאת לעומת נצילות של כ-60% במתקן המייצר חשמל ב גז טבעי (מחזור משולב).בנוסף מחירו של מקן סולרי- גבוה ואורך החיים של מרכיבים עקריים שבו-נמוך יחסית. למרות כל אלה,החליטה הממשלה,מבלי לשאול את הצרכנים,לעודד הקמת מקנים סולריים, ובשנים הראשונות שולם להם תעריף העולה פי 5 מהתעריף לצרכן של ח"חי.התשלום מתייחס גם לצריכה העצמית !!!.כיום כאשר מחיר המתקנים ירד בעקבות הצפת השוק ע"י לוחות סולריים מתוצרת סין,אם כי יעילותם נשארה נמוכה כשהיתה,התעריף ירד ועתה הינו רק פי 2.5 מתעריף צרכני ח"חי. הממשלה קבעה שהתעריף ישולם ע"י ח"חי והתשלום העודף יוחזר לה. כמובן שבעלי הון ניצלו את "ההסדר" והקימו את המתקנים והאזרח שאין ביכולתו להקים מתקן שכזה , מסבסד את בעלי היכולת. אין להלין על ח"חי אלא על מעודדי בעלי היכולת.אל תתנו לאינטרסנטים להסיט את הטענות לח"חי והמשיך ללמכור שקרים. מצב דומה היה כאשר ח"חי נאלצה להשתמש בסולר,היקר בהרבה ממזוט דל גפרית,בתחנות הכח רדינג ואשכול ולהפעיל טורבינות גז לא יעילות בסולר,על חשבון שימוש אופטימאלי במזוט דל גפרית ובפחם.(והרי בלילות ובשעות אחרות בהן הרוח מופנית לים,אין בעיה של זהום.).ושוב ההדיוטות מפנים זעמם על ח"חי במקום אל הממשלה (ארדן שהיה השר לאיכות הסביבה)ומובלים בסיטנה נגד ח"חי. כך,בצורה שיטתית מלעיזים על חברה לאומית,מהיעילות בעולם ,שבה בעלי מקצוע מצוינים ובעלי מוטיבציה וכל זאת כדי לפרקה לטובת הטייקונים הרוצים להקים תחנות כח פרטיות בעיתוי נח להם (כך למשל מתקן דוראד יופעל באיחור של 11 שנים מההתחייבות ברשיון המותנה ועוד יקבל הטבה בגלל הקדמת הפעלה...)בתעריף מופקע ושוב ע"ח הצרכן הפשוט.הממשלה לא מספרת על אי ההצלחה העולמית בנסיונות הפרטת חברות חשמל בעולם וכל רצונה הינו לפרק את ח"חי שלדידה הינה חברה חזקה מידי. פיקחו עיניכם ואל תתנו להוליך אתכם שולל.
אביעד , חיפה  |  16.11.13
לכל התגובות