אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיבא ואיכילוב תיאמו עמדות במשא ומתן מול קופות החולים צילום: צביקה טישלר

בלעדי לכלכליסט

שיבא ואיכילוב תיאמו עמדות במשא ומתן מול קופות החולים

ממסמכים שהגיעו לידי כלכליסט עולה כי מנהלי בתי החולים תיאמו שלא להעניק הנחות על אשפוזים וניתוחים למבוטחי קופות החולים. זאת לכאורה בניגוד להסכמה שאליה הגיעו משרדי האוצר והבריאות, ולפיה כל בית חולים ינהל מו"מ נפרד

18.11.2013, 06:59 | מיקי פלד

שני מנהלי בתי החולים הגדולים בארץ, פרופ' זאב רוטשטיין משיבא ופרופ' גבי ברבש מאיכילוב, תיאמו ביניהם עמדות בנוגע למשא ומתן בינם לבין קופות החולים על מספר הטיפולים שהקופות ירכשו מהם ובאיזה מחיר. זאת לכאורה בניגוד להסכמה שאליה הגיעו משרדי הבריאות והאוצר מוקדם יותר השנה, שלפיה כל בית חולים ינהל משא ומתן בנפרד. כך עולה ממסמכים שהגיעו לידי "כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

השניים סיכמו שלא להעניק הנחות לקופות על אשפוזים וניתוחים של מבוטחיהן כדי להשיג את המחיר המקסימלי שקבעו משרדי הבריאות והאוצר. בכך הם יצרו מעין מונופול במטרופולין תל אביב, שבו שניהם שותפים.

נרדמו בשמירה עוד מכשול בדרך לשר"פ תיאום העמדות בין שיבא לאיכילוב מעלה סימן שאלה לגבי מידת יכולתו של משרד הבריאות לפקח עליהם מיקי פלדלכתבה המלאה

בתי החולים מנהלים מול קופות החולים מו"מ על ההסדרים ביניהם אחת לשלוש שנים, ובימים אלו מתקיימים הדיונים על ההסדרים ל־2016-2014. המו"מ מרכז סביבו לא פחות מ־7 מיליארד שקל בשנה, וקובע במידה רבה לאיזה בית חולים יפנו הקופות את מבוטחיהן. כאשר הקופות רושמות גרעונות של מאות מיליוני שקלים בשנה (816 מיליון שקל ב־2012), השיקול הכספי עשוי לגבור על נוחות המטופל. כך למשל, קופה שלא תשיג הנחה באיכילוב ושיבא עשויה לדרוש ממבוטח שלה להתאשפז בבילינסון או באסף הרופא, אפילו אם הוא מעדיף להתאשפז באיכילוב. בנוסף, תוספת הוצאה על רכישות שירותים בבתי החולים תגרום לקופות להשקיע פחות במרפאות בקהילה, בשירותי בריאות הציבור וכדומה, שכבר היום נמצאים במחסור.

גבי ברבש, צילום: עמית שעל גבי ברבש | צילום: עמית שעל גבי ברבש, צילום: עמית שעל

עד השנה המו"מ בין בתי החולים לקופות החולים התנהל באופן אזורי, ולבתי החולים הממשלתיים בכל אזור היתה נציגות אחת שייצגה אותם מול כל קופה. כך השיגו בתי החולים יתרון אזורי שהקשה על כל אחת מארבע הקופות להשיג הנחות גבוהות. למרות זאת, קופות החולים הצליחו לקבל הנחות משמעותיות של כ־15% בממוצע, שהם כמיליארד שקל בשנה.

לחץ מסיבי של משרד האוצר על משרד הבריאות הביא את פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות שבבעלותו בתי החולים הממשלתיים, לקבוע כי המשרד לא יתערב במו"מ כדי לאזן את הכוח של הקופות מול בתי החולים. עם זאת, מכיוון שההסכמה בין שני המשרדים נעשתה בעל פה, ישנה מחלוקת ביניהם לגבי פרטיה המדויקים: במשרד הבריאות טוענים כי איכילוב ושיבא יכולים לבצע תיאום עמדות, בעוד שבאוצר סבורים ההפך. כך או כך, חשוב להדגיש כי תיאום העמדות אינו מהווה הפרה של חוקי ההגבלים העסקיים, משום שבתי החולים הם גוף ממשלתי ולא פרטי.

מנהל ביה"ח שיבא פרופ מנהל ביה"ח שיבא פרופ' זאב רוטשטיין | צילום: אוראל כהן מנהל ביה"ח שיבא פרופ

בקופות החולים סבורים כי התיאום בין איכילוב לשיבא חותר תחת הרוח של הפשרה בין שני המשרדים.

משיבא נמסר: "עם סיום ההסכמים התלת שנתיים עם קופות החולים בדצמבר השנה, שיבא מבקש להתקשר עם קופות החולים בהסכמים שיבטאו קודם כל את מחויבות הקופות שלא לבלום אדמיניסטרטיבית את החולים המבקשים להגיע לבית החולים. בשיבא מבטיחים לשתף פעולה עם כל קופה שתנהל מו"מ הוגן במחירים המינימליים האפשריים כדי שבית החולים לא ייכנס לגרעון".

ממשרד הבריאות נמסר: "למשרד לא ידוע דבר בנושא".

תגיות