אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בוא תהיה דובר, אני כבר אסביר לציבור למה צילום: איי אף פי

בוא תהיה דובר, אני כבר אסביר לציבור למה

כמעט שנה חלפה מאז שאגף החשב הכללי באוצר ניסה להסדיר את הנוהג להעסיק יחצנים פרטיים במשרדי הממשלה, אך התופעה עדיין קיימת - למרות ניגודי האינטרסים והעלות הגבוהה שהיא דורשת

18.11.2013, 08:17 | שאול אמסטרדמסקי

להקצות 800 אלף שקל ליועץ תקשורת פרטי שייתן שירותי יחצנות למשרד ראש הממשלה (קרי, לראש הממשלה) בתחום החברתי־כלכלי בארבע השנים הקרובות, לשלם 50 אלף שקל למשרד יחסי ציבור פרטי שייתן שירותי יחצנות למשרד ראש הממשלה בכל מה שקשור לתוכנית פראוור להסדרת האוכלוסייה הבדואית בנגב, להעביר 959 אלף שקל ליועצי תקשורת פרטיים שייתנו שירותי יחצנות למשרד לענייני ירושלים והמשרד ליהדות ותפוצות (קרי, לשר נפתלי בנט), ועוד 750 אלף שקל ליועץ תקשורת פרטי שייתן שירותי יחסי ציבור נוספים לשר בנט, הפעם בכובעו כשר הכלכלה.

קראו עוד בכלכליסט

דוגמאות אלה הן רק רשימה חלקית, אוסף מקרי של מכרזים ופטורים ממכרז שאושרו בשבועות האחרונים בידי אגף החשב הכללי במשרד האוצר שתכלית כולן: הצטיידות של שרי הממשלה ביחצנים פרטיים שייתנו להם שירותי יחסי ציבור, בחלק מהמקרים נוסף על דוברים פנימיים ואגפי הסברה של המשרדים עצמם שמאוישים על ידי עובדי מדינה בשכר.

ההוצאות של משרד רה"מ

פעם שלישית גלידה סילבן שלום התעקש וקיבל אישור ליחצן בניגוד לנהלים הבקשות לשכירת יחצן פרטי עבור המשרד לפיתוח הנגב והגליל חושפות כיצד המנגנון באמת עובד שאול אמסטרדמסקי, תגובה אחתלכתבה המלאה

הבקשה לשכירת יחצנים פרטיים לקידום תוכנית פראוור להסדרת התיישבות הבדואים בנגב חושפת טפח מאופן ההתנהלות של משרדי הממשלה מול הציבור, על ההישגים שמשרדי הממשלה מצפים מהיחצנים להשיג, ועל מאחורי הקלעים של הקשרים בין הציבורי לפרטי.

כך למשל, משרד ראש הממשלה מסביר כי כבר במרץ 2011, שנתיים לפני שהממשלה אישרה את תוכנית פראוור, הבינו במשרד כי תידרש עבודת הסברה ויחסי ציבור כדי להחליש את ההתנגדויות לתוכנית הנרקמת. לשם כך נשכר אז משרד יחסי הציבור הפרטי גלאי תקשורת, בבעלותו של היחצן יגאל גלאי, לצורך "מענה הסברתי רחב היקף - הן בהסברה למגזר הבדואי, הן בהסברה למגזר הישראלי והן בליווי היבט אסטרטגיית ההסברה".

רונן צור, צילום: נגה ויסמן רונן צור | צילום: נגה ויסמן רונן צור, צילום: נגה ויסמן

והנה מגיע הפאנץ' ליין: "במרץ 2013 ההתקשרות עם חברת גלאי תקשורת הגיעה לכדי סיום, ומטה יישום התוכנית נותר ללא סיוע הסברתי. מטה ההסברה הלאומי במשרד ראש הממשלה (...) אינו מסוגל לייצר פעילות הסברתית שבועית ברזולוציית השטח, מבחינת משאביו. על כן, עם פקיעת החוזה עם חברת גלאי תקשורת נושא ההסברה נכנס לוואקום תקשורתי, בעוד שהפרסומים השליליים לא פסקו אלא התעצמו בכל הקשור לתוכנית הממשלתית". במילים אחרות, מה שמשרד ראש הממשלה מצפה מהיחצנים הפרטיים שהוא שוכר הוא להפיס את דעת הקהל ולצמצם התנגדויות לממשלה.

 , צילום: עומר מסינגר צילום: עומר מסינגר  , צילום: עומר מסינגר

כדי להשיג מטרות אלה, משרד ראש הממשלה מבקש לשכור יחצנים בשני שלבים: בשלב הראשון לטווח הקצר (לסתיו 2013) יישכרו שלושה יחצנים שונים, כל אחד בעלות של 50 אלף שקל. אחד יפעל מול המגזר הישראלי, השני מול המגזר הבדואי והשלישי ייתן ייעוץ אסטרטגי איך לבנות את תוכנית ההסברה הכוללת (נחיצותו של יחצן לבניית אסטרטגיה תקשורתית בשלב כזה של יישום התוכנית מעלה את השאלה מה עשה היחצן הקודם במשך שנתיים שלמות), וכן בשביל קצת לובינג - "קידום התוכנית בקרב גורמים שונים במהלך חקיקת החוק ובמהלך הכניסה למימוש הסדרת הקרקעות".

בשלב השני משרד ראש הממשלה מתכנן לשכור יחצן לטווח ארוך יותר, למשך שנה "עם אופציה להארכה", שיספק את כל המטרות הנ"ל ואף יפעל במישור הבינלאומי מול כלי תקשורת זרים.

דוגמה נוספת למדיניות בנושא במשרד ראש הממשלה היא יועץ התקשורת הפרטי של נתניהו, עמירם פליישר, שמלווה את ראש הממשלה מאז יוני 2011 בחוזה שמוארך מדי כמה חודשים. במקור נשכר פליישר כיועץ תקשורת למטרת הסברת רפורמת הסופר־טנקר (הקמת ועדות התכנון המיוחדות - הו"דלים), אולם בפועל ראש הממשלה משתמש בפליישר כיחצן חיצוני במגוון עניינים כלכליים, נוסף על אגף הדוברות הפנימי של משרד ראש הממשלה.

בחודש מאי האחרון האריכה ועדת המכרזים במשרד ראש הממשלה את ההתקשרות עם פליישר בארבעה חודשים נוספים, בתעריף של 20 אלף שקל בחודש. כעת משרד ראש הממשלה מבקש לצאת במכרז חדש, בתעריף של 200 אלף שקל לשנה למשך ארבע שנים, כדי לשכור יחצן פרטי.

האינטרסים מתנגשים

העסקת משרדי יחסי ציבור פרטיים בידי משרדי ממשלה וגופים ציבוריים נעשית בהתאם לכללים שייסד החשב הכללי במשרד האוצר ב־2004, בתקופתו של ירון זליכה. זה האחרון ניסה לעשות סדר בהעסקת אנשי יחסי ציבור פרטיים בידי שרי הממשלה, אולם בפועל הנוהל שלו רק הביא להתרחבות התופעה ולמיסודה.

 , צילום: עומר מסינגר צילום: עומר מסינגר  , צילום: עומר מסינגר

היחצנים הפרטיים שנותנים שירותי יח"צ לשרי הממשלה והגופים הציבוריים ממשיכים במקביל לתת שירותי יח"צ גם ללקוחות הפרטיים שלהם, על אף שבמקרים מסוימים תיתכן התנגשות אינטרסים. כך למשל, היחצן הפרטי של ראש הממשלה מייצג במקביל גם את חברת כיל, שלפני כמה חודשים עמדה במרכזה של דילמה האם להעביר את השליטה בה לידי חברת פוטאש הקנדית - סוגיה שראש הממשלה לקח בה חלק פעיל. עם זאת, היחצנים הפרטיים מצהירים כי הם חתומים על חוזים למניעת ניגודי עניינים, ולכן במקרה הצורך הם מדירים את עצמם מתהליכי קבלת ההחלטות במשרד הממשלתי שלו הם נותנים שירותי יח"צ.

עם זאת, אפילו מבקר המדינה הצביע על הבעייתיות שבמצב זה. בדו"ח מחודש מאי 2012 כתב המבקר על תופעת העסקת איש יחסי הציבור הפרטי זמיר דחב"ש בידי בנק ישראל ובידי רשות ניירות ערך, אף שאותו אדם מייצג לקוחות פרטיים שלהם יכול להיות אינטרס מתנגש עם שני הרגולטורים כמו בנק ברקליס וחברת דלק נדל"ן, שהיתה נתונה באותה עת תחת חקירה של רשות ניירות ערך. באופן אבסורדי, בנק ישראל לא הפסיק את ההתקשרות עם דחב"ש אלא שכר משרד יחסי ציבור נוסף - GCS של אלי דוידוביץ' - שיעניק שירותי יחסי ציבור למפקח על הבנקים ולוועדה להגברת התחרותיות בין הבנקים.

תוספת בירוקרטיה, לא פיקוח

בדצמבר אשתקד ניסה אגף החשב הכללי להסדיר מחדש את העסקת היחצנים הפרטיים בידי משרדי הממשלה וגופים ציבוריים אחרים. בנוהל מפורט שפרסם אגף החשב הכללי נקבע כי כל משרד ממשלתי - מלבד משרד הביטחון, שנהנה מאוטונומיה - שירצה להעסיק יחצן חיצוני, יצטרך לקבל אישור מוועדה מיוחדת שתפעל במשרד האוצר לצורך העניין, בראשות סגן החשב הכללי.

עוד קובע הנוהל החדש כי אם המשרד מעוניין לשכור יחצן חיצוני, יהיה עליו להגיש לוועדה חוות דעת של מנכ"ל המשרד שמפרטת מדוע יש להעסיקו אף שיש למשרד דובר פנימי, כי המשרד יידרש להציג תוכנית עבודה מסודרת ליחצן עם יעדים מדידים, וכי דובר המשרד יהיה אחראי על תהליך הבקרה. כמו כן, היחצן יחויב לחתום על הסכם למניעת ניגודי עניינים בין השירות שיעניק למשרד הממשלתי לבין פעילות עסקית של לקוחותיו הפרטיים.

כעת נדמה כי הנוהל לא הצליח לשנות את מציאות העסקת היחצנים הפרטיים, אלא סרבל את הבירוקרטיה הכרוכה בכך ותו לא. הנוהל החדש לא חל על חברות ממשלתיות או על בנק ישראל, ולא הגביל את משך ההתקשרות עם יחצן מסוים או את מספר הפעמים שאפשר להאריך את החוזה שלו או לשכור את אותו כיועץ.

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה כי "ההתקשרות עם עמירם פליישר הסתיימה בשבועות האחרונים. אין כוונה כרגע להמשיך את ההתקשרות, לכן לפי שעה האישור העקרוני שניתן להתקשרות עם יועץ חיצוני ב־800 אלף שקל לא ממומש".

תגיות

24 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
מה בדיוק הבעיה
לא מבין מה בדיוק הביעה. מה אתם רוצים שראש הממשלה יתעסק גם ביחצנות, אין לו מספיק עבודה? בהמון עסקים ישנו אגף שניקרא marketing department , שתפקידם לשווק את החברה ולהציגה ( נשמע לי די דומה אלה אם כן אני טועה) והמשכורות לדעתי סבירים בהחלט 50000שח לשנה זה בערך $1000 לחודש בקושי מספיק לדלק וכרטיסי ביקור. ו 800000שח כן נישמע הרבה אבל זה ל4 שנים אז מה שיש לנו כאן זה משכורת של 16500שח לחודש ברוטו לאדם מקצועי. שעוזר ומייעל את המערכת למקבלי ההחלטות ובמשכורת סבירות בהחלט לדעתי. אז איפה הבעיה?
א  |  19.11.13
לכל התגובות