אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנשיו של לאודר: "הוא מכר לג. יפית את ערוץ 10 בדולר" צילום: עמית שעל

אנשיו של לאודר: "הוא מכר לג. יפית את ערוץ 10 בדולר"

חוסר הוודאות סביב מכירת מניותיו של רון לאודר בערוץ 10 ליפית גרינברג נמשך: מקורבי גרינברג הכחישו כי היא תקבל את המניות ללא תמורה. הם טענו כי היא תשלם עבורן מיליוני דולרים והדגישו כי שותפתה של גרינברג במשרד הפרסום היא ממשפחת מיתר, ממייסדי קבוצת עורק ואמדוקס

18.11.2013, 20:42 | אופיר דור

בכירי ערוץ 10 שמעו על העסקה למכירת מניותיו של רון לאודר בערוץ (30%) לפרסומאית יפית גרינברג רק לאחר שזאת פורסמה בתקשורת. לדברי גורמים בערוץ, המנכ"ל רפי גינת ומנכ"ל חברת החדשות גולן יוכפז טסו לניו יורק לפגישה עם לאודר כדי להציג בפניו את התוכניות העסקיות של הערוץ והופתעו לנוכח הדיווחים בתקשורת בישראל על העסקה. לאחר הפרסום, זומנו הבכירים לפגישה עם לאודר ונציגיו בארץ, אבי בלשניקוב ומיכל גרייבסקי, ושמעו על בעלת המניות החדשה בערוץ.

גם ארנון מילצ'ן (24%), בעל המניות בערוץ הנמצא בסכסוך עם לאודר, גילה על העסקה מהתקשורת. הסכסוך בין בעלי המניות נסוב, בין השאר, סביב טענתו של מילצ'ן כי לאודר הבטיח להחזיר לו את השקעתו בערוץ לאורך השנים, העומדת על כ־50 מיליון דולר. עסקת המכירה סותמת את הגולל על הסיכוי שמילצ'ן יקבל בחזרה את כספו מלאודר, ולדברי מקורביו הוא הביע דאגה ביחס לגורל ערוץ 10. אנשיו של מילצ'ן בודקים את הסכמי ההשקעה בערוץ כדי להבין כיצד הם יכולים לנהוג לנוכח המציאות החדשה, והאם יש להם למשל זכות סירוב לעסקה.

יפית גרינברג. מפרסמת חברות מסחריות ומקורבת לבני הזוג נתניהו, צילום: עמית שעל יפית גרינברג. מפרסמת חברות מסחריות ומקורבת לבני הזוג נתניהו | צילום: עמית שעל יפית גרינברג. מפרסמת חברות מסחריות ומקורבת לבני הזוג נתניהו, צילום: עמית שעל

 

לאודר הזרים השנה כ־130 מיליון שקל

 

בשוק התקשורת עדיין ממשיכים לעכל את העסקה בין לאודר וגרינברג ומעלים מספר שאלות מהותיות בנוגע אליה. ראשית עולה השאלה כיצד תוכל גרינברג (שיכולותיה הכלכליות אינן ידועות אך ברור שאינן דומות לאלו של המיליארדרים לאודר או מילצ'ן) לממן את המשך קיומו של ערוץ מפסיד הדורש הזרמה של מיליוני שקלים מדי חודש.

יוסי מימן (46%) השקיע כ־200 מיליון דולר בערוץ עד היום, אך עצר את השקעותיו לאחר שעסקיו הציבוריים נקלעו לקשיים. גם מילצ'ן עצמו אינו משקיע בערוץ 10 כבר חמש שנים, וכעת כל המימון מגיע מלאודר שהעביר כ־130 מיליון שקל לערוץ רק השנה.

גרינברג (62) שהפכה לפנים מוכרות עם עלייתו לאוויר של ערוץ 2 המסחרי, מחזיקה ב־75% במשרד הפרסום ג.יפית שאותו הקימה. שותפתה השקטה במשרד ג.יפית היא עפרה מיתר (25%), אשתו לשעבר של איש העסקים שמואל מיתר, שיחד עם אחיו צבי מיתר ומוריס קאהן הקים את קבוצת התקשורת עורק, שמכרה לאורך השנים את אחזקותיה באמדוקס, דפי זהב, HOT וחברות נוספות. מימוש אחזקותיהם של השותפים בעורק הכניסה להם מאות מיליוני דולרים.

כמו כן מחזיקה גרינברג ביחד עם בנה אייל גרינברג ב־60% ממניות g group - קבוצת חברות העוסקת בתחומי פרסום, יחסי ציבור, דיגיטל, הפקות וקידום מכירות, שמעסיקה כ־80 עובדים. בנוסף גרינברג היתה אחת מבעלי אתר המסחר האלקטרוני Get It שנמכר ב־2010 בסכום המוערך במיליון דולר. שמה נקשר גם לעסקאות נדל"ן והיא רכשה למשל כ־22% בפרויקט המגורים היוקרתי אנטוקולסקי באוהאוס בוטיק בתל אביב תמורת השקעה של כ־14.7 מיליון שקל.

מכיוון שרוב הגורמים בשוק התקשורת מעריכים כי לגרינברג אין את היכולת להפעיל לבדה את הערוץ, עולה השאלה אם היא נתמכת על ידי גורמים נוספים. השערה אחת שהועלתה היא כי לאודר ימשיך לתמוך בערוץ כשותף סמוי. השערה זאת נובעת מהפלונטר שאליו נקלע הערוץ שצריך להגיש עד סוף השנה בקשה לקבלת רישיון שיאפשר לו לפעול החל מ־2015. על מנת לקבל את הרישיון צריך הערוץ להוכיח כי 51% ממניותיו מוחזקות על ידי משקיעים ישראליים החיים בארץ. לאודר אינו עומד בקריטריון זה, בעוד מילצ'ן ומימן כן. אלא שלאור הסכסוך בין לאודר ומילצ'ן, האחרון מסרב לשתף פעולה עם הליך בקשת הרישיון. כניסתה של גרינברג במקום לאודר פותרת בעיה זאת.

אנשיו של לאודר מכחישים בתוקף כי הוא מתכוון להישאר שותף סמוי בערוץ, וטוענים כי החלטתו למכור את אחזקותיו בערוץ נובעת מתוך הבנה שהתגבשה אצלו כי בשלב הזה נכון יותר שאת הערוץ יוביל שותף ישראלי שמכיר את עולם הטלוויזיה המסחרית בישראל. אולם בערוץ 10 נדהמים כיצד לאודר שהשקיע כמויות עצומות של כסף והפגין מחויבות עמוקה אליו לאורך המשבר בנושא חובות הערוץ למדינה בשנה שעברה, החליט לעזוב אותו לגמרי בבת אחת.

מטעם גרינברג טוענים כי יש לה תוכנית יצירתית שתאפשר להעמיד את הערוץ על הרגלים ולגייס עוד משקיעים, אך אומרים כי כרגע לא גויס עדיין אף משקיע וגרינברג נכנסת לערוץ 10 לבדה. נושא נוסף שאינו ברור הוא כמה כסף שילמה גרינברג על המניות בערוץ 10 - אנשיה טוענים כי מדובר בכמה מיליוני דולרים, בעוד מצידו של לאודר מדברים על כך שהוא העביר לה את אחזקותיו תמורת סכום סמלי של דולר אחד בלבד ובעבור נכונותה להמשיך להזרים כספים לערוץ.

העסקה בין גרינברג ללאודר כפופה לאישור הגורמים הרגולטוריים - הרשות השנייה שצריכה לאשר כל העברה של יותר מ־10% מהמניות והממונה על ההגבלים העסקיים. הרשות השנייה אישרה ב־2005 לאילן שילוח, לשעבר אחד מבעלי משרד הפרסום הגדול בישראל מקאן אריקסון, לרכוש 10% ממניות ערוץ 10 תמורת השקעה של 3 מיליון דולר. כניסתו עוררה סערה בעולם הפרסום, שכן רבים טענו שאין זה ראוי שפרסומאי יחזיק מניות בזכיין טלוויזיה - אולם הרשות השנייה טענה שאין מניעה חוקית לכך. העסקה לא יצאה בסופו של דבר אל הפועל לאור מה שהוגדר כחילוקי דעות בין לאודר לשילוח.

חוק ההגבלים העסקיים מגדיר כמה תנאים להגדרת עסקה כמיזוג הדורש את אישור הרשות. עסקת מיזוג מוגדרת ככזו שבה חברה אחת רוכשת יותר מרבע מהערך הנקוב של הון המניות של חברה אחרת וכאשר מחזור המכירות של שתי החברות המתמזגות עולה על 150 מיליון שקל בשנה. במקרה הנוכחי מדובר במיזוג אנכי במסגרתו לקוח בתחום הפרסום רוכש את הגוף ממנו הוא קונה שטחי פרסום.

ארנון מילצ ארנון מילצ'ן (מימין) ורון לאודר | צילום: עמית שעל, גיל נחושתן ארנון מילצ

 

העובדים מודאגים מעתידו של ערוץ 10

 

מי שבעיקר צופים בדאגה בהתרחשויות הם 600 עובדי ערוץ 10. יו"ר ועד העובדים בערוץ מתן חודורוב מתח היום ביקורת על החלטתו של לאודר לוותר על הערוץ בהתראה קצרה מאוד, ודרש להיפגש עמו כדי לשכנעו להמשיך ולהחזיק בחברה עד שיוודא מעל לכל ספק כי זו תישאר יציבה גם לאחר פרישתו. העובדים חוששים מכניסת משקיע שאינו מביא איתו מקורות כספיים ברורים שישמשו להזרמת ההון הדרוש. העובדים גם מביעים חשש מפגיעה בחופש העיתונאי שלהם לאור העובדה שהבעלים החדשה מגיעה מעולם הפרסום ומייצגת גופים מסחריים רבים.

לאור הגישה הביקורתית שהפגין ערוץ 10 נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, לגבי כמעט כל משבר בערוץ מועלית הסברה כי נתניהו עומד מאחוריו. כאשר הערוץ נקלע לסכסוך עם המדינה ביחס לתשלום חובותיו, הפנו רבים את האצבע המאשימה לראש הממשלה כמי שנחוש לסגור את הערוץ. מאוחר יותר כשמילצ'ן סירב לשתף פעולה עם בקשת הרישיון, נזכרו בערוץ בקשר החזק שיש בינו לבין ראש הממשלה. כעת מנסים לפענח בערוץ מה עומד מאחורי כניסתה של גרינברג, הנחשבת למקורבת מאוד לזוג נתניהו, להשקעה בערוץ.

הפעם זה יצליח?

 

הרצון של גרינברג להחזיק בערוץ מסחרי אינו חדש. כבר ב־2005 היא אמרה בראיון כי "אני מעוניינת להיכנס כבעלים בערוץ טלוויזיה. אני מאמינה שיש הזדמנות טובה עכשיו. יש אפשרות סבירה שזה יקרה בקרוב". בין היתר, בחנה גרינברג ב־2008 את רכישת חלקו של אביב גלעדי בזכיינית ערוץ 2 רשת (20%) תמורת כ־7 מיליון דולר, אולם עסקה זאת לא הבשילה.

גרינברג סיפרה לימים כי ביצעה בדיקת רווחיות לרשת אך לאחריה החליטה לא להיכנס לעסקה. שמה של גרינברג גם הוזכר באותה תקופה כמי שתרכוש את מניותיו של חיים סבן בקשת, אך היא הכחישה. באותה שנה אמרה גרינברג כי "העסקה עם הטלוויזיה היא עוד ניסיון לעשות כסף מכסף וזו עסקה עם פוטנציאל לרווחים נאים. אני אוהבת להרוויח, כי רווח הוא פרמטר להצלחה, אבל הכסף עצמו ממש לא מרגש אותי". לדבריה, "בכל פעם שיש קושי, ערוץ 10 והזכייניות של ערוץ 2 באים אלי כדי לקבל עצות, או כדי להציע לי שותפות. אביב גלעדי רוצה למכור מניות, חיים סבן רוצה למכור מניות ולמי הם באים? אליי".

תגיות