אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"המערב בדרך לחתימת הסכם עם איראן, שרוצה לשקם את הכלכלה" צילום: ענר גרין

ועידת שוק ההון

"המערב בדרך לחתימת הסכם עם איראן, שרוצה לשקם את הכלכלה"

דורון פסקין, מנהל מחלקת המחקר באינפו-פרוד בוועידת "כלכליסט": "ההסכם יתקיים אם נרצה או לא". עוד הוסיף "החשיבות של הנושא הפלסטיני פחתה בעולם המערבי, העברת הכספים הצטמצמה"

19.11.2013, 15:01 | ליאור גוטמן

"אם נרצה או לא נרצה הסכם בין איראן למערב יתקיים. הסיבה היא שאיראן רוצה לחזור לשוק הנפט ולשקם את הכלכלה שנוהלה כמו חנות בבזאר" . כך העריך היום (ג') דורון פסקין, מנהל מחלקת המחקר באינפו-פרוד. הדברים נאמרו בוועידת שוק ההון של "כלכליסט" שנערך בתל אביב ובמסגרת סקירה של התמורות בעולם הערבי.

פסקין הסביר כי "בקיץ האחרון התחוללה מהפכה באיראן - הציבור תמך במנהיג מתון יחסית מבין המועמדים. עם היבחרו, הוא גילה שאחמדיניג'אד, קודמו, השאיר לו 'בור' פיננסי של 70 מיליארד דולר. המענה היחיד שנותר לאיראנים הוא ללכת לפשרה עם המערב",

לטענת פסקין, ערב הסעודית מתנגדת להסכם עם איראן לא פחות מישראל, כאשר הסיבות הן כלכליות ולא ציוניות. "ערב הסעודית הפכה ליצואנית הנפט מספר אחת בעולם. היא החליפה את איראן ואת לוב, וכניסה חזרה של איראן לשוק תשפיע באופן מרכזי על מחיר חבית הנפט, שיכול פתאום להתייצב על רף של 200 דולר. תור הזהב שם שכלל אסלות מזהב נעלם ויש 20% עוני. רק לפני כשלושה שבועות נרשמה מחאה של נשים שדרשו שיותר להן לנהוג. המשטר לא רוצה הפגנות שם ואם היציבות שם תתערער, כמו שסוחר ירקות בתוניס הדליק את המזה"ת, גם משבר שם יכול ליצור אפקט עולמי", אמר.

דורון פסקין בוועידת שוק ההון של "כלכליסט", צילום: ענר גרין דורון פסקין בוועידת שוק ההון של "כלכליסט" | צילום: ענר גרין דורון פסקין בוועידת שוק ההון של "כלכליסט", צילום: ענר גרין

בהתייחסו למדינות שגובלות בישראל אמר פסקין ש"החשיבות של הנושא הפלסטיני פחתה בעולם המערבי והפלסטינים מרגישים שהם נזנחו מכל המשטרים הערביים, מלבד אחד או שניים. הסיבה היא שרוב המשטרים סולדים מהנהגת החמאס, ולכן העברת הכספים לרשות הפלסטינית הצטמצמה הן מצד המדינות השכנות, הן מצד האיחוד האירופאי והן מצד ארה"ב". הוא הוסיף כי "המצב בגדה לא טוב כי הברזים נסגרו ולכן הקופה ריקה, אין תשלום משכורות בזמןן ויש מצוקה". לטענתו, אם מוסיפים למשוואה את היעדר ההתקדמות בתהליך המדיני, מגיעים למסקנה שקיים פוטנציאל של פיצוץ מקומי. "למזלנו, הרשות הפלסטינית שונה מעראפת כי היא לא תומכת בעימות של מתאבדים"

מובארק היה מושחת, אבל הגז זרם

בסקירת המצב בירדן ובמצרים, הזכיר פסקין שמשטר מובארק נחשב למושחת אבל הגז המצרי זרם בתקופתו לישראל. רק לאחר שנעלם, הוא אמר, תעריף החשמל פה זינק כיוון שחברת החשמל הפעילה את תחנות הכוח שלה באמצעות סולר יקר ולא באמצעות גז טבעי זול. "מעמד הביניים המצרי מחפש דרך לצאת משם ואין ביטחון אישי ברחובות, כך שמעשי הטרדה הם ענין בשגרה. החלום של מעמד הביניים הוא לצאת ממצרים וללכת לדובאי ואכן יש הגירה כזאת", אמר.

לגבי המצב ממזרח לישראל אמר פסקין ש"גלי ההדף של מה שקורה במצרים ובסוריה החלו להגיע לירדן וללבנון. ארה"ב והאיחוד שקועים בבעיות של עצמם ובירדן יש מתח גדול בין הפליטים מסוריה לירדנים, כיוון שהמהגרים לוקחים כל עבודה בכל מחיר והממלכה שם מתקשה לספק שירותי חינוך ובריאות".

תגיות