אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קוזניצקי: "התוכנית לדיור להשכרה לא תצא לפועל בדורנו" צילום: נמרוד גליקמן

קוזניצקי: "התוכנית לדיור להשכרה לא תצא לפועל בדורנו"

יו"ר מנרב בכנס הקבלנים: "הבעיה הבסיסית היא חוסר הוודאות"; יגאל דמרי: "צריך לשווק קרקעות בפריפריה ולאפשר לרכוש שם דירות ללא מע"מ"

21.11.2013, 11:53 | דותן לוי

התוכנית לדיור להשכרה של יאיר לפיד מעסיקה בימים אלה לא רק את פקידי הממשלה אלא גם את היזמים והקבלנים אשר ידרשו בעתיד להיערך לבנייתן. שלושה קבלנים ויזמים מובילים נפגשו לשוחח על כך בפאנל דיור להשכרה אשר נערך בכנס ארגון הקבלנים של תל אביב-יפו בת ים במלון דן באילת.

קראו עוד בכלכליסט

אבנר לוי יו"ר ארגון הקבלנים של תל אביב-יפו בת ים, הנחשב לאחד המומחים לבנייה להשכרה בישראל ובין היזמים היחידים שפעילים שנים רבות בתחום אמר, "ההישג הגדול של תפיסת הממשלה בעקבות המחאה החברתית היה שיווק קרקע לבנייה להשכרה. ענף הקרקעות מכניס למדינה 7-8 מיליארד שקל למדינה וראשיה לא היו מוכנים לוותר על כך. נערי האוצר שלטו ללא מיצרים בהחלטות הממשלה אבל כיום המחשבה השתנתה ויש רצון ליזום ולשווק קרקעות שירוויחו עליהם פחות. עם זאת, אני לא מכיר היקף קרקעות גדולות כאלה לבנייה, מלבד קרקעות חקלאיות שכידוע לוקח שנים להכשיר לבנייה. אני רואה את הפרויקט הזה נכשל כבר בתחילתו.

אבנר לוי יו"ר ארגון הקבלנים של תל אביב-יפו בת ים, צילום: בועז אופנהיים אבנר לוי יו"ר ארגון הקבלנים של תל אביב-יפו בת ים | צילום: בועז אופנהיים אבנר לוי יו"ר ארגון הקבלנים של תל אביב-יפו בת ים, צילום: בועז אופנהיים

אברהם קוזניצקי יו"ר חברת מנרב הבונה במקביל לפעילות התשתיות והמגורים גם את עיר הבה"דים בשיטת ה-BOT: "אם ממשלת ישראל תבטיח תשואה לבנייה להשכרה של 7%-8% לא צריך מוסדיים, יש מספיק קבלנים שישקיעו במיזמים כאלה, אבל הבעיה הבסיסית היא חוסר הודאות, אנחנו לא יודעים מה יהיה בעתיד, בכל בוקר יוצאים בהצהרות ובתוכניות חדשות, איך אפשר לצפות שכך תהיה תוכנית מסודרת ואני אומר זה לא יקרה בדורנו.

"בארץ הביורוקרטיה מעכבת פרויקטים, כשבנינו בדרום אפריקה נוכחנו לראות כי ניתן לקבל היתר בנייה בתוך יום. הנהלים שם קובעים כי אדריכל שמוציא בקשה להיתר החורגת מתנאי התב"ע מסכן את רשיונו ולכן הוא לא יעשה זאת. בעיר הבה"דים אני לא יודע אם אני אקצר את הזמנים אבל בעוד שנה וחצי העיר תשקוק חיים. יש כמה צווארי בקבוק שאם לא יפתרו כלום לא ישתנה. צריכים ליצור תשתית שבה נוכל לעבוד בצורה נורמלית גם בהיבט של העובדים, הקרקעות וכו'. לכן, צריך צוות בין-משרדי לתקופה מוגבלת שיאפשר תוכנית משולבת וישחרר חסמים. אני קורא להתאחדות בוני הארץ להקים בעצמה ועדה עניינית ומקצועית ולתת הצעה קונקרטית לממשלת ישראל כדי שנוכל למצוא פתרון לתושבי המדינה".

לוי השיב, "התאחדות בוני הארץ הכינה תוכנית שהוצגה בפני השרים ובהם שר האוצר, אני מקווה שלפחות מתייחסים אליה, לא באנו ממקום של ביקורת אלא ממקום של מציאת פיתרון".

יגאל דמרי מנכ"ל חברת י.ח. דמרי, אמר בפאנל, "בואו נתחיל בעיקר ובמהות, אם הייתה לנו קרקע ל-100 אלף יחידות דיור לא היינו מדברים על דיור להשכרה היינו בונים כרגיל והמחירים היו יורדים והכל היה בסדר. אין עתודות כאלה. אני גם לא מבין למה לחזור אחורה לימים של עמיגור ועמידר שיוצרות מגורי סלאמס. עוטפים את הכל בעטיפה יפה אבל תיזכרו מה היה לפני 3 שנים, שוחחנו על אותם נושאי שיחה, על מחירי הדיור ועל המחסור בדירות. סביר להניח שעוד 3 שנים השיח יהיה דומה. צריך לשווק קרקעות בפריפריה ולאפשר לרכוש שם דירות ללא מע"מ. אני לא מאמין בדיור להשכרה, אני מאמין בשוק חופשי. כולם רוצים למכור דירות במחיר שפוי לזוגות הצעירים אבל המדינה לא רוצה להוריד את מחירי הדירות, נקודה".

יגאל דמרי, בעלי חברת הנדל"ן י ח דמרי יגאל דמרי, בעלי חברת הנדל"ן י ח דמרי יגאל דמרי, בעלי חברת הנדל"ן י ח דמרי

לוי, התייחס לדבריו, "אני חושב שהמדינה רוצה להוריד את מחירי הדיור, למעלה מ-90% מהקרקעות שייכות למדינה. מחיר הדירה והמיסוי עובר את ה-60%. שיקול הדעת הוא של הממשלה איך מייצבים את הדבר הזה, יש בילבול והם לא יודעים איך לעשות את נושא הדיור להשכרה, הם הוציאו מכרזים להשכרה שהיו מורכבים ומסורבלים, אני רואה את הנכונות והשינוי אבל לא רואה איך מקצרים את הליכי הבנייה. המדינה הולכת ומחזרת אחרי המוסדיים כדי שישתתפו בבניה והציעו להם 8% תשואה, למה לא הציעו את זה ליזמים ולקבלנים?

קוזניצקי הוסיף בהקשר זה, "כל קבלן יודע שהוא לא יכול לבנות ללא תוכנית, אחרי שתהיה תוכנית כדאי שכל אחד ימדוד את הצד השני לפי המעשים שלו בשטח. אם הממשלה תרצה להוריד את מחירי הדירות היא יכולה לעשות זאת, אבל קודם צריכה להיות תוכנית ולא כזו שמשתנה חדשות לבקרים אלא תוכנית שמאמצים אותה לחמש שנים לא משתנה גם אם מגלים בה בעיות".

יגאל דמרי אמר, "הממשלה בוודאות לא רוצה להוריד את המחירים. הרי כמו שיש מפעלים מאושרים בתחום התעשיה אפשר לעשות זאת גם בבנייה. אם הולכים על מסלול של מפעל מאושר זה מאפשר להגיע למצב שמפעל מאושר אפשר יהיה להוריד את המחיר ב-20%-30% והנזק היחיד למדינה הוא קבלת פחות מס לדירה. אני לא מפחד ואני מציע לכל יזם לרכוש קרקעות במדינה כי כפי שהמדינה מתנהלת המחירים ימשיכו לעלות".

לוי העיר, "חוק עידוד בנייה להשכרה הוא חוק טוב אבל הוא גבולי ומדבר על קרקע פרטית. השילוב שלו עם קרקעות המדינה הוא פורמט נכון ואני מסכים לגמרי שהממשלה לא צריכה להתערב בשוק, הוא צריך לווסת את עצמו. התוכנית שלנו נתנה מענה לנושאים רבים כולל בנייה להשכרה בה הצענו שיווק קרקע על ידי הממשלה בקיצור הליכי תכנון ובנייה וביטול נושא המע"מ בבניה להשכרה. זה תקציב שהמדינה לא מוכנה לוותר על שקל ממנה".

קוזניצקי הוסיף, "תוכנית גאונית חייבת להיות פשוטה. דיור להשכרה לא חייב להיות סלאמס, אפשר לבנות דיור טוב וזה עובד יוצא מהכלל".

יגאל דמרי אמר, "באירופה נהוג לגור בהשכרה כאן אנחנו רוצים לגור בדירה בבעלות, זו המנטאליות. אני מבין שיש זוגות שמשתכרים מעט, מי שמשתכר 6,000 שקל לחודש אני מציע לו לבוא לעבוד בבניין כי שם משתכרים טוב יותר. אני מציע להתחיל לבנות איפה שיש עתודות קרקע בנגב ובגליל ולעשות זאת באמצעות מפעל מאושר וזה יוריד את המחירים ברמה של 25%-30%".

קוזניצקי העיר, "צריך לרסן את המחירים אבל לא לרסק את המחירים. ריסוק המחירים יביא לאסון לכלכלת ישראל לא רק לקבלנים. גם אלה שרכשו דירות ב-2 מיליון שקל והדירה תהיה שווה 1.2 מיליון שקל זה יהיה אסון והמדינה לא מספיק חזקה כדי להתמודד עם משבר כזה".

לוי אמר, "יש שורה של פתרונות באמצעות פינוי בינוי אפשר להגיע לעשרות ומאות אלפי יחידות דיור אם תהיה תמיכה מהממשלה. חייבים להכריז על שעת חירום בנושא התכנון והבנייה. הממשלה חייבת להשוות את התנאים שנותנים למוסדיים גם לקבלנים".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
תבנו על קרקעות פנויות בעיר לוד ותביאו צעירים שיכניסו לעיר רעננות
יש מקום להגדיל האוכלוסיה בלוד מ 75,000 ל 350,000 איש. בתור יועץ נדל"ן ארצי אני לא מבין איך עיר עם 2 תחנות רכבת ומוקפת כבישים עדיין לא מזנקת במחירים, וזה יגיע בקרוב. לא יכול להיות שבמרחק של 10 ק"מ משם אנשים קונים 4 חדרים ב 1.7 מיליון.
צביקה דורון\ , יועץ נדל"ן, לא מתווך  |  21.11.13
2.
טעות לתת לחתולים (קבלנים/אינטרסנטים) לשמור על החלב/לייעץ פתרונות-הפתרון גישת השר שרון(1988-90)
שרון הכתיב את כל התנאים לכל השחקנים בשוק הדיור -מתכננים /קבלנים/רוכשים/בנקים/ממ"י/רשויות מקומיות ועוד) כאשר היתה מצוקת דירות עם העלייה הגדולה מבריה"מ. שרון הבין שרק בנייה תקציבית מאפשרת סגירת כל הקצוות (מתן מענה לכל המשתנים של שוק הדיור). שרון נתן פתרונות לכל הסוגיות הכרוכות בבנייה למגורים כמו:. הקצאת קרקעות מדינה. אישור תבע"ות, תכנון אדריכלי של הדירות גודל 3-4 חדרים, ביצוע הבנייה, פיקוח על הבנייה והתשתיות (ציבוריות ופרטיות), אשראי-מימון לדיירים, מימון לקבלנים, חוזה רכישה-מחיר מטרה לקבלנים עם תמריצים לעמידה בלו"ז, ובנוסף כגיבוי רכישת בתים מוכנים מהארץ ומחו"ל. כך ביסס שרון ודאות בענף בשיא פעילותו וכך נבנו למעלה מ-100,000 יח"ד בתוך כשנתיים
משה , ירושלים  |  21.11.13
לכל התגובות